Diari digital d'Andorra Bondia
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal.
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal.

Converses amb els ‘youtubers’ per millorar la defensa contra els atacs


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

Andorra Telecom i els youtubers residents que el mes passat van ser víctimes de diversos atacs de denegació de servei (DDoS) treballen conjuntament per mirar de trobar les millores més adients per reforçar les proteccions de què disposa la companyia contra aquest tipus d’incidències. Així ho ha explicat avui el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, que també ha indicat que ja han mantingut converses amb pràcticament tots ells i que els han manifestat que “estan molt contents del servei”.

Nadal ha destacat que “saben què està passant, que no són avaries perquè la infraestructura no és bona o queda justa, sinó una incidència clarament generada per un tercer”. Per tant, “el motiu bàsic de les converses que hem tingut és per dir-nos: ‘què hem de fer per arreglar-ho? Ho feu vosaltres o nosaltres?’”, ha manifestat, deixant clar que “la voluntat és ‘arreglem això, però en cap cas marxem del país’”. En aquest sentit, ha explicat que els youtubers tenen “realitat diferents” i, per tant, “estem prenent mesures particulars perquè puguin fer la seva feina tranquils des d’aquí”. De fet, ha insistit que són situacions que poden passar arreu, “no se n’escapa ningú”, i que la primera actuació que s’ha fet des dels darrers atacs és prendre mesures tecnològiques per gaudir de millors defenses.

El director general de la companyia de telecomunicacions ha indicat que s’ha tornat “a la normalitat, que no vol dir que no hi hagi atacs”, però sí que són “els habituals, molt més fluixos”. Tot i que les últimes setmanes han sigut tranquil·les, “nosaltres continuem en alerta màxima”. I és que que com a empresa pública, “vetllem per la reputació i no podem permetre que s’ataqui qualsevol institució, youtuber o empresa que vingui aquí”, ha assegurat.

Sobre els costos de les mesures, ha explicat que n’hi ha de dos tipus. D’una banda, Andorra Telecom té un cost que assumeix des de fa anys i “que va implícit en qualsevol operador”, que ha de permetre defensar tots els ciutadans. De l’altra, “per les seves particularitats hi ha opcions especials a un cost diferent que són per a les persones que necessiten aquest tipus de defenses”.

Per últim, Nadal ha descartat que els atacs rebuts poguessin ser obra d’un menor: “El cost que hi ha al darrere és molt elevat. És una cosa organitzada, qui fa aquesta mena d’atacs s’hi dedica i cobra molts diners”. La investigació segueix en mans de la policia.

100 persones sense tele pel canvi a la TDT HD
Andorra Telecom ha posat en marxa ahir la TDT en alta definició a totes les llars del país. Segons ha explicat Nadal, el procés de canvi va anar “molt bé” i no es van registrar incidències. Es calcula que el 95% dels aparells de televisió del país són compatibles amb aquest format d’imatge, però tot i així es va admetre que alguns usuaris els van contactar “perquè no els anava la tele”. En total han estat un centenar les persones que els van avisar que tenien problemes. “Tot i la difusió que n’havíem fet, potser algunes encara no ho sabien”, ha apuntat Nadal. En cas que l’aparell no sigui compatible amb el format HD, cal un descodificador o canviar l’aparell.

Formacions per promoure un bon ús d’Internet
El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i Andorra Telecom han organitzat un seguit de sessions formatives per a escolars, famílies i docents per lluitar contra el ciberassetjament i promoure un bon ús d’Internet i les xarxes socials. La iniciativa s’emmarca en la celebració, el 8 de febrer, del Dia Internacional de l’Internet Segura i, per tant, les formacions, que es faran de manera virtual amb una durada de 40 minuts i en les quals prendran part escoles dels tres sistemes educatius així com els centres privats, es duran a terme al llarg de la setmana que ve.

Concretament, amb els alumnes de 5è i 6è de primera esenyança s’abordarà els bons usos de les pantalles, perquè és “quan comencen a connectar més a Internet i les xarxes”, ha destacat la ministra, Ester Vilarrubla. Amb els alumnes de 1r i 2n de segona ensenyança s’abordarà el sèxting, la hipersexualització i les pràctiques de risc; amb els de 3r i 4t de segona ensenyança es parlarà de les tecnoaddicions i l’ús i abús de videojocs. Finalment, amb els alumnes de Batxillerat i Formació Professionals es tractarà l’empremta digital, és a dir, com els pot afectar en el futur laboral el que comparteixen a les xarxes.

Per a les famílies s’han previst també formació online centrades a explicar com afecten les pantalles en el desenvolupament del cervell dels infants, dirigida a pares amb fills d’entre 3 i 10 anys, mentre que per als que tenen fills adolescents es busca la manera d’evitar addiccions o com detectar riscos. En el cas dels docents, se’ls oferiran dues formacions sobre ciberassetjament escolar i pornografia i menors, així com píndoles informatives sobre diferents temàtiques.

Tot i les preguntes del mitjans, Vilarrubla no ha concretat quants casos hi ha actualment de ciberassetjament, però ha deixat clar que “el gran repte és que es denunciï més” i assolir “l’empoderament del grup” perquè siguin els companys de les potencials víctimes els primers a detectar-ho.

converses
youtubers
atacs

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Claroooooo, perque a la resta d'empresses d'Andorra no ens va afectar oi? mira que sou pilotes i llepa culs mare de déu!
que tal si amb tants cales que guanyen a costa de les instal·lacions d'internet que hi ha al principat es contracten i es paguen ells mateixos una linia dedicada i deixan de tocar els ous a la resta de població que van patir les conseqüencies, ja que la seva feina (si es pot dir feina) no aporta cap benefici que no sigui per ells mateixos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte