Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat Èric Bartolomé.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat Èric Bartolomé.

Els vols entre Andorra i Madrid tenen una ocupació mitjana del 68%


Escrit per: 
M. S. / FOTO: SFGA

En aquests gairebé dos mesos de funcionament els vols entre els aeroports d’Andorra-la Seu i Madrid Barajas han registrat una mitjana d’ocupació del 68% i amb 34 passatgers de mitjana en cada vol. Així ho han explicat avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, que han precisat que des del vol inaugural del 17 de desembre passat han fet ús d’aquesta ruta fins a 1.089 passatgers. 

El ministre, que ha assegurat que tant el Govern com la companyia que presta el servei com la Generalitat estan “satisfets” per “com està funcionant de moment”, ha celebrat les xifres assolides i la “bona tendència”, ja que permet augurar una previsió “sensiblement superior a l’estimada inicialment”. En aquest sentit, Gallardo, que ha insistit que el 68% “és una xifra que ens fa ser optimistes” sobre l’operativa, ha remarcat que les dades assolides fins ara són bones tenint en compte també que es tracta “d’una ruta nova” i des d’una infraestructura, com és l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell “que no operava des de feia anys”.

Així mateix, Gallardo ha avançat que si es mantenen les previsions inicials, que ja estimen una disminució de l’ocupació un cop finalitzi la temporada d’hivern, el juny vinent es podria arribar “al punt en què la ruta ja seria sostenible econòmicament”, fet que seria “una molt bona notícia”, ja que comportaria que estigués garantida tot l’any. A més, i com es preveu en el contracte, “entraria el mecanisme de compensació de fins a un màxim de 630.000 euros” que hauria d’aportar el Govern en funció del nombre de passatgers i les ocupacions dels vols, una xifra a la qual el ministre s'ha mostrat convençut que “no s’arribarà i que serà menor”.

D’altra banda, el ministre, que ha admès que després de la previsible baixada de la primavera es confia a recuperar les xifres de l’hivern durant l’estiu i que hi ha dubtes sobre què pot passar a la tardor, ja que el país compta amb una sèrie d’iniciatives per atreure turistes i visitants, ha explicat que ja s’han iniciat els contactes amb les empreses del país per mirar de copsar quina demanda hi hauria per poder fer, al marge dels de divendres i diumenge, un vol entre setmana entre l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell i el de Madrid Barajas, segurament o dimarts o els dijous. “Quan tinguem el retorn es valorarà amb la companyia si aquesta demanda seria suficient per poder operar el vol”, ha destacat el titular de Presidència, Economia i Empresa, que ha detalalt que en el cas que es pugui tirar endavant es voldria que pogués ser operatiu coincidint amb el final de la temporada d’hivern.

Gallardo ha destacat també que s’està treballant també amb l’Empresa Familiar Andorrana per mirar de posar en marxa noves rutes amb França (París) i amb Portugal (Lisboa si bé s’estudien també d’altres destinacions). En aquesta línia, Bartolomé ha precisat que la idea és seguir el mateix procediment que es va fer amb la ruta a la capital espanyola i “valorar la viabilitat de la mateixa manera”. Així, “s’avaluarà el potencial de la demanda i el cost que pugui tenir perquè es tracta de rutes més llargues” i “en un segon moment es contactaria amb els operadors”, ha explicat el secretari d’Estat. “Igual com es va fer amb Madrid”, ha insistit Gallardo. “Farem un pla de negoci de la ruta, contactarem amb els operadors i es farà un concurs obert per a qui s’hi vulgui presentar”, ha precisat el ministre, que no ha descartat que Air Nostrum, que ja opera el vol de Madrid, “es pugui presentar”.

També, igual com amb la primera ruta oberta, la voluntat és que es pugui fer a final d’any, ha avançat el ministre, que ha revelat que algun dels operadors amb qui es va contactar per al vol amb Barajas estava més interessat en una connexió amb França que no pas amb la de la capital espanyola.

Un malentès i els vols sempre abans d’hora

Més enllà dels passatgers i de l’ocupació dels vols, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha valorat també l’operativa dels mateixos i ha celebrat que en aquests primers dos mesos no s’hagi constatat cap incidència, més enllà d’un “malentès”, per “un error humà” que va comportar que un dels vols fos considerat de fora l’espai Shengen i, seguint la normativa sanitària vigent en aquell moment, es practiqués una prova PCR als passatgers.
Fora d’això res més. Cap retard ni anul·lació. De fet, segons les dades facilitades pel ministre, tots els vols, ja siguin de la Seu d’Urgell a Madrid o de la capital espanyola a l’alturgellenca, han arribat fins i tot abans de l’horari previst. Així, en el cas del trajecte Madrid-la Seu, d’una durada mitjana d’una hora i dotze minuts, l’hora oficial d’arribada del vol és un quart de cinc de la tarda i el vol que va arribar més tard ho va fer a les quatre i deu, mentre que el més ràpid hi va arribar trenta minuts abans. Quant al trajecte contrari, d’una durada mitjana d’una hora i vuit minuts, l’hora oficial d’arribada són tres quarts de set de la tarda i el vol que hi va aterrar més tard ho va fer cinc minuts abans de dos quarts de set, i el més ràpid vuit minuts abans de les sis.

aeroport Andorra-la Seu
aeroport de la Seu
aeroport d'Andorra
Jordi Gallardo
Èric Bartolomé
vols

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Desenclavar Andorra vol dir invertir en rutes allunyades, algunes sortiran bé i d’altres no. Paris Londres Lisboa berlin balears i Roma son mercats a explorar. Algunes aniran be i d’altres no. A seguir en aquesta liniea

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte