Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’aquesta tarda.

Sense mascareta a les aules i a la feina si s’està amb el grup convivent


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

La caiguda del nombre de contagis i la gran millora del conjunt de les dades epidemiològiques ha permès al Govern seguir alleugerint les mesures restrictives que encara hi ha en vigor amb motiu de la pandèmia de Covid-19. Aquesta vegada el ministeri de Salut torna a fer passos endavant pel que fa a l’ús de la mascareta en espais interiors i a partir de demà ja no serà obligatòria a les aules (ni per als alumnes ni per als mestres) ni a la feina sempre que s’estigui amb el grup de convivència. A les escoles, però, caldrà portar-la per desplaçar-se pels interiors dels centres escolars i quan es barregin bombolles diferents. Mesures idèntiques s’apliquen per a les activitats extraescolars.

“Estem en un moment excel·lent, amb una baixada de la variant Òmicron i no tenim a la vista cap altra amenaça, per tant pensem que tindrem uns mesos molt bons. Les dades són optimistes”, ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries feta ahir a la tarda. En aquest sentit ha destacat que un 70% dels infants d’entre 5 i 9 anys i el 54% dels de menys de 5 anys ja han passat la malaltia, una situació molt diferent de la que hi havia a la tardor, quan també es va intentar treure les mascaretes a les escoles. “Abans de la variant Delta només un 30% dels infants de 5 a 9 anys havien passat el virus, i el 31 de desembre només s’havien infectat el 45%”, ha recordat.

Per tant, és aquesta dada “la que ens permet alleugerir les mesures. És molt difícil que tinguem un descontrol de la pandèmia”. Si es mira el global de tota la població, el nivell d’immunització arriba al 84%, ja sigui per haver-se infectat del virus, per estar vacunats o perquè compleixen les dues condicions.

Per tot això, va assegurar, que “no ens fa por treure la mascareta a les aules”, ja que a més, la sisena onada presenta una clara disminució. Donada aquesta situació, a més, també s’ha decidit que a partir de demà es deixaran de fer cribratges periòdics a les escoles.

Com s’ha dit, en els llocs de treball també s’elimina l’obligatorietat de la mascareta quan s’està en un grup de convivència estable i tampoc és necessària per a les reunions si és amb el mateix grup de convivència.

En el cas dels esports, ja no cal posar-se protecció facial en els entrenaments a l’interior quan aquests es facin amb un mateix grup de convivència. I pel que fa a l’assistència en esdeveniments esportius i culturals, cal portar mascareta quan són actes interiors amb més de 300 persones, situació que comporta haver d’utilitzar també el certificat Covid, i en esdeveniments exteriors amb més de 1.000 persones (en aquest cas no cal el passaport Covid).

El Govern també permet des de demà que les saldes de joc i recreatives puguin obrir en l’horari habitual i sense limitacions, mentre que en el cas de l’oci nocturn es mantenen les mesures anunciades la setmana passada però amb un petit canvi: aquells establiments que opten per demanar el certificat Covid i un test d’antígens a l’entrada per no haver d’utilitzar la mascareta a l’interior, podran realitzar autotest als clients a l’entrada de la discoteca “sota la seva responsabilitat”. Benazet ha assegurat que el canvi s’ha introduït a petició del sector, però que es recomana fer-se la prova a l’stop lab o a la farmàcia amb antelació per evitar cues a l’entrada dels locals.

Certificat Covid
Tot i l’aixecament de moltes de les restriccions, el Govern manté actiu encara l’ús del certificat Covid. El titular de Salut ha insistit que segurament “li queden poques setmanes de vida”, però que encara s’observen diferències de transmissió del virus entre les persones que estan vacunades i les que no, per tant, es considera justificat utilitzar-lo. 

Per últim, Benazet considera que “no ha fallat res” després que tan sols 8 farmàcies hagin firmat el conveni per poder vendre testos a preu reduïts per a residents i fronterers. “Jo ho valoro molt bé, estem en un país amb una economia liberal i cada farmàcia pot optar per la decisió que vulgui”, ha remarcat, agraint, això sí, aquelles que han volgut participar “perquè també ens ajuden a aturar la pandèmia”. De fet, no descarta que més endavant “se n’hi apuntin més”. 

Menys de mil casos actius i una nova defunció
El ministre de Salut ha anunciat avui una nova defunció lligada a la pandèmia. Es tracta d’un home de 87 anys que es trobava ingressat a planta de l’hospital i que s’ha convertit en la víctima 149 de la pandèmia.

Amb tot, els contagis continuen a la baixa. Des de divendres tan sols s’han sumat 137 positius i s’han donat 523 altes, de manera que el nombre de casos actius ha caigut per sota del miler per primera vegada en setmanes. Concretament n’hi ha 770. Des que va començar la pandèmia s’acumulen 37.277 infeccions i 36.358 persones han superat la malaltia. A l’hospital hi ha 12 pacients ingressats, dels quals 7 es trobaven a planta i 5 a l’UCI, tots ventilats mecànicament. A les escoles la incidència continua sent molt menor, i només es registren 17 aules en vigilància passiva.La taxa de reproducció se situa en 0,63, mentre que la taxa de positivitat de les proves que es fan és del 5,8%, “una xifra molt baixa”. Quant a la vacunació, ja s’han administrat 154.834 vacunes, de les quals 57.863 són primeres dosis, 57.129 segones i 39.842 terceres. Avui s'ha reprès la vacunació d’infants a l’hospital.

mascareta
aules
feina
grup convivent

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

"...s’observen diferències de transmissió del virus entre les persones que estan vacunades i les que no," I això qui ho diu? Perquè molts experts estan dient lo contrari. Seria mes honest per la seva part dir-nos el que va dir Macron.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte