Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat.

D’acord en l’esforç i dedicació però discrepàncies en valorar-ne la gestió


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Tot i coincidir a destacar-ne la vessant personal, el caràcter empàtic i de diàleg i la seva proximitat, com és lògic majoria i oposició parlamentària van valorar des d’una òptica diferent la gestió de Joan Martínez Benazet al capdavant del ministeri de Salut aquests tres anys després d’haver fet pública la seva renúncia per motius de salut.

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, va assegurar que “se’ns trenca el cor que hagi de marxar i més per motius que ningú voldria que marxés tot i que entenem que quan la salut no acompanya és normal fer un pas al costat”, i precisament per haver-lo fet “encara ens genera més admiració perquè no és fàcil adonar-se que no s’està al cent per cent”. 

Així mateix, el parlamentari va voler destacar també “l’important llegat” que deixa Martínez Benazet, “tant en la gestió de la pandèmia com en la del ministeri”, perquè “hi ha projectes com el pla de salut mental que si no fos per ell no haurien sortit” i “coses que deixa gairebé enllestides com la cartera de serveis de la CASS, la regulació de les professions sanitàries o la llei d’investigació en l’àmbit sanitari, entre d’altres”. Per tot plegat, Enseñat considera que “cal agrair-li molt la feina perquè amb la pandèmia no era gens evident que es pogués”.

Respecte a la pandèmia, el president demòcrata, que es va mostrar convençut que “és el millor ministre que es podia tenir per la pandèmia”, va incidir en la “triple dificultat” que ha suposat aquest darrer tram pel “cansament”, i perquè la variant Delta “tenia tensionada l’UCI” i “l’Òmicron tensionava la gestió de les baixes i els centres d’assistència primària”.

Des del grup liberal, el president suplent, Marc Magallon, va recordar que els tres anys de Martínez Benazet al capdavant del ministeri “han estat molt complicats” i va incidir en “l’encert, gairebé premonitori, del cap de Govern de posar un pneumòleg a Salut” amb tot el que ha ocorregut els darrers dos anys. En aquest sentit, Magallon, que va destacar el caràcter “proper” als ciutadans del ministre, va assegurar que “gràcies als seus coneixements s’han tirat endavant decisions complicades” i “s’ha fet una gestió encertada de la pandèmia, tenint els resultats que hem tingut”, una gestió, a més, que és “exemple i referent per a altres països”.

També el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va incidir en el fet que Martínez Benazet fos pneumòleg i va remarcar el “doble cop de sort” que ha suposat “tenir un ministre com ell” i que “el cap de Govern l’escollís per encapçalar el ministeri de Salut veient tot el que ha vingut després amb la pandèmia”. Naudi, que va destacar que “hem d’estar molt agraïts per la feina feta” per l’encara ministre, va lloar el caràcter “empàtic” de Martínez Benazet de qui va assegurar “haver treballat molt bé”. Per tot plegat, va concloure que “sap greu que hagi de plegar, però és una persona que vol dedicar-se al 100% al que fa i veient que no podia ha hagut de fer un pas al costat”.

Des de l’oposició se’n va valorar “l’esforç i la dedicació” i “el diàleg i tarannà franc” però no tant la gestió. Així, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va expressar la solidaritat de la formació amb la situació del ministre i li va desitjar “la més ràpida recuperació”, va lamentar que amb tot l’afer de la pandèmia hi ha hagut una gestió “desigual”.

En aquest sentit, López va apuntar que la situació “ha anat evolucionant” i si en un primer moment la pandèmia va requerir “una gestió més global”, amb tota una sèrie de mesures per tothom com el confinament i tota la bateria d’ajudes, en una segona fase “ha requerit una gestió segurament menys global i més fina i aquesta no s’ha fet bé”. I ho va exemplificar amb la gestió i els retards de l’Oficina Covid, que “no ha funcionat”, els “constants canvis de protocols” així com amb l’“elevada incidència de la malaltia o la gestió de les baixes i el desconcert i desinformació generat a la ciutadania”. Una gestió que “ha anat empitjorant i que en l’última fase ha estat manifestament dolenta”.

Fora de la pandèmia, López va retreure també a Martínez Benazet que “no hagin vist la llum” dos dels “compromisos adquirits” en més d’una ocasió pel ministre com són “la cartera de serveis i la generalització del règim de tercer pagador”.

Per la seva part, el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, que li va desitjar una “prompta recuperació i que els seus projectes futurs vagin endavant”, va incidir en la “situació sobrevinguda” d’aquesta legislatura i el seu efecte global, i va dir que “davant la magnitud del desastre s’ha fet el que s’ha pogut i també Martínez Benazet ha fet el que ha pogut”. 

Davant d’aquesta situació, Pintat, que va agrair al ministre la disposició al diàleg i el tarannà que ha permès “col·laborar en tot el que s’ha pogut col·laborar”, va apuntar que li toca al Govern “fer una valoració del que s’ha fet” i que és necessària “una valoració acurada i objectiva de cara a poder estar més ben preparats en un futur si es dona una situació similar”.

Esforç
dedicació
discrepàncies
gestió

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Crec que Andorra necessita més Benazet, i sobretot menys Pere López

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte