Diari digital d'Andorra Bondia
Tot va començar amb insults i alguna empenta i s’ha arribar a amenaces molt greus.
Tot va començar amb insults i alguna empenta i s’ha arribar a amenaces molt greus.

Una mare denuncia que segueixen assetjant la filla tot i haver marxat del país


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

L’assetjament traspassa fronteres. Un assetjament que va començar a l’escola i que amb les xarxes socials perdura en el temps si no hi ha qui ho aturi. Això és el que denuncia una família, la filla i el pare de la qual van haver de marxar del país abans que comencés aquest curs escolar perquè l’assetjament que patia la menor a l’escola es va fer insuportable i el canvi de centre sol·licitat no es va considerar per part del ministeri d’Educació la millor solució, segons explica la mare i l’Associació per la Defensa del Jovent en risc d’Andorra (Adjra) que li dona suport. Es tracta d’un cas del qual el BonDia ja va informar el setembre passat. 

Abans de prendre aquesta decisió de sortir del país, els familiars van arribar a presentar fins a tres denúncies a la policia i van parlar amb Inspecció Educativa, comenta la mare, però l’assetjament no es va aturar, la filla no volia anar a escola i es va anar tancant de tal manera que van optar per marxar a casa d’un familiar en una població molt petita. 

La menor s’ha adaptat molt bé al nou institut, té vida social i amigues que ja coneixia d’abans. “Era feliç i tot anava amb normalitat”, fins que una alumna del centre on estava escolaritzada a Andorra es va posar en contacte amb ella “en plan suposadament bé”, exposa la mare. Però no va ser així i el malson va tornar a començar amb insults i amenaces del tipus: “com pugis a Andorra et traurem els budells, et tallarem el cap, et matarem i et tirarem a la muntanya”. La mare té els àudios i les captures de pantalla amb aquests missatges enviats des de perfils falsos creats des d’Andorra. La situació es va complicar encara més perquè les amigues d’Espanya van començar a defensar la menor i es va iniciar “una batalla campal”. 

Així les coses, la mare ho va explicar a l’actual tutora de la menor i tot seguit van activar el protocol anti-bullying a l’institut, que “ho para des del primer dia”. Així, l’educadora social es desplaça a casa de la família, copia tots els missatges i àudios i bloqueja les xarxes socials de la menor. Tot plegat només va durar dos dies, expressa alleugerida la mare. I des dels serveis socials s’està fent un treball educatiu amb la família i “la meva  filla està rebent suport psicològic gratuït. Per què no ho fa el país de la meva filla?”

D’altra banda, els van aconsellar anar a la guàrdia civil ni que fos a fer una consulta. I ho van fer, i tot i que no li van poder prendre declaració, “els agents no se’n sabien avenir com al Principat d’Andorra poden admetre aquestes situacions”. Segons la mare, a Espanya s’investiga i “si cal anar al tribunal de menors, s’hi va”. Per la seva banda, explica que en diverses ocasions li ha canviat el número de telèfon a la filla per poder despistar els qui l’assetgen. 

I la mare es demana: “per què no es parla amb els pares d’aquests menors assetjadors? Està fallant la Justícia i els valors i l’educació que donem als nostres fills?”  I també: “quina feina estan fent amb els menors que assetgen?” Denuncia, a més, que ningú els ha ajudat, només l’Adjra. La seva presidenta, Sandra Cano, confirma que es van reunir amb Inspecció Educativa i que van reconèixer que des del centre educatiu no s’havien fet bé les coses, ja que ni tan sols s’havia obert expedient per assetjament escolar. També van exposar que mirarien de fer alguna cosa però la situació es va fer insostenible i vista la falta de resposta la família va optar perquè la nena marxés fora del país. 

Davant la desesperació, la mare s’està plantejant donar a conèixer el cas a través d’un mitjà de comunicació espanyol, tot i que té recança perquè “no vull deixar malament el país, però vull que entenguin que la meva situació és difícil”. Igualment remarca: “no vull diners, ni posar denúncies, vull una solució per a la meva filla”. També ha escrit al cap de Govern, Xavier Espot, i li ha fet arribar les denúncies, els àudios i les captures de pantalla. I espera una resposta perquè “Andorra és el país de la meva filla”. 

mare
denuncia
filla
país

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Doncs si no vol possar denúncia...mai tindrà solució..
A la meva filla li va passar igual, un jove menor d’edat la va maltractar i tenim fotos i Àudios i no s’ha fet res perquè és menor. Els nens s’aprofiten i batllia no fa res. Es necessita un centre de menors urgent. Si no els castiguen els pares que hi faci la justícia.
Tanta crueldat és díficil d'empasar, abans també existia pero ara li hem d'afegir que ni amb la distància pots estar en pau!???

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte