Diari digital d'Andorra Bondia
En total, al Principat hi ha 378 places de residència, 235 de les quals són concertades.
En total, al Principat hi ha 378 places de residència, 235 de les quals són concertades.

Enuig de la gent gran per l’apujada de les tarifes als sociosanitaris


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Desinformats, “descol·locats totalment” i enfadats. D’aquesta manera els ha agafat a la Federació d’Associacions de la Gent Gran d’Andorra l’anunci fet aquest dimarts sobre l’augment dels preus públics i el cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a les persones grans en situació de dependència i persones amb discapacitat majors de 65 anys. Així ho declara el seu president, Fèlix Zapatero, ja que considera que de res no han servit les reunions que cada dos mesos mantenen amb els ministeris de Salut i d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, ja que “no hem estat informats en cap moment d’aquest augment de tarifes. I una taula de preus públics d’aquest tipus no s’improvisa i mai ha sortit el tema”, cosa que precisament va fer notar la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, en afirmar que s’havia fet un aprofundit estudi de preus durant uns quants mesos. I per confirmar-ho va recordar que va ser el maig de l’any passat quan es va aprovar el reglament de preus públics i es van deixar fora els referits als sociosanitaris perquè s’estaven avaluant.

Però més enllà de no haver rebut cap informació, “tot i que hi ha 7.000 pensionistes al país”, des de la federació sostenen que l’apujada no els sembla bé “perquè els arguments del Govern no són sostenibles” i els consideren paradoxals, ja que han creat un mòdul nou d’atenció a l’autonomia personal que ha de pagar l’usuari i és “el que dispara ara els preus”, tot i que el Govern diu que si no ho pot pagar, pot demanar ajudes. I Zapatero creu que aquesta “no és la solució, perquè comporta una major burocràcia”. I no només això, sinó que objectivament algú haurà de dictaminar si l’usuari es pot fer càrrec o no de pagar el centre i això els suscita certa reticència. Al seu parer, les persones que tenen diners s’ho podran pagar, però en general les pensions són baixes “i difícilment ho podran assumir”. 

Per al president de la federació de la gent gran, es tracta d’uns preus “que van en detriment de tothom”. I creu que no s’hi val a dir “que ho pagui la família, perquè no tenen per què fer-ho”, afirma. Sí que entenen l’augment del mòdul hoteler, que és el que fins ara pagava l’usuari. La tarifa era del 2014, assenyala, i en vuit anys “tot ha pujat”. Així és que és normal que s’actualitzi. 

Només dret al ‘pataleig’
Al parer de Fèlix Zapatero, ara per ara des de la Federació poc hi poden fer en relació amb aquest augment de preus. “Està dat i beneït”, remarca, i “només ens queda el dret al pataleig”. I “és molt trist, perquè s’omplen la boca que s’ha de cuidar la gent gran perquè és la que ha fet el país”, però després això no es tradueix en polítiques favorables a la gent gran.

Unificar preus, no està bé
Finalment, quant a la unificació dels preus de tots els centres sociosanitaris, Zapatero tampoc s’hi va mostrar d’acord, ja que considera que “les residències que hi ha al país no són comparables”. En aquest sentit, va assenyalar que en general els usuaris de la residència Clara Rabassa sí que tenen una certa autonomia, així com els que hi ha a Salita. Ara bé, a Sant Vicenç d’Enclar hi ha padrins amb més necessitats de tractaments, cures i neteja, va assegurar, i “per aquest motiu era més cara”. 

Jover reitera que el cost del servei no era el real
El ministre portaveu, Eric Jover, va reiterar ahir que l’apujada de preus per entrar en un centre sociosanitari ve donada perquè les tarifes que s’estaven pagant no tenien a veure amb el cost real del servei. Igualment, va posar en relleu que des d’ara es vol potenciar la promoció de l’autonomia de les persones per millorar la seva qualitat de vida. Així, tot i reconèixer “l’encariment mitjà” de les tarifes, va tornar a insistir que “si hi ha algú que no pot fer-hi front pot acollir-se als ajuts d’Afers Socials”.  I va remarcar expressament que “cap persona que ho necessiti i no ho pugui pagar es quedarà sense el mòdul d’atenció a l’autonomia personal”.

Enuig
gent gran
tarifes
sociosanitaris

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

SI NO HI HAGUESIN TANTS FUNCIONARIS. NO CALDRIA PUJAR ELS PREUS.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte