Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Susanna Vela durant la compareixença d’avui al Consell General.
Pere López i Susanna Vela durant la compareixença d’avui al Consell General.

El PS considera “nefasta” la gestió que es fa de la inversió estrangera


Escrit per: 
M. S. / Foto: Consell General

El Partit Socialdemòcrata ha mostrat la “preocupació” pel seguiment i la gestió que s’està fent de la inversió estrangera, que ha considerat “nefasta”, així com “per la manca d’una estratègia i planificació” i per la “descoordinació aparent” del treball que es porta a terme des d’Andorra Business i des d’A2 Security Assessors, a qui el Govern va contractar per a la prestació de serveis d’assessorament en matèria d’inversió estrangera.

Precisament, i després de rebre la resposta a una demanda d’informació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la consellera general Susanna Vela han carregat contra el “pobre resultat” del treball d’A2 Security, a qui des del 2019 s’han abonat 100.000 euros però que no s’han traduït en resultats tangibles.

En aquesta línia, Vela, que ha recordat que en una primera demanda d’informació se’ns va dir que “hi havia 22 projectes que es podrien materialitzar i 5 en poc temps”, tot i que ha lamentat que “més enllà de la compra de material sanitari per la Covid i de tasques de suport per reprendre els vols a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell, no se n’ha sabut res més”, ha detallat que en la darrera resposta s’explica que s’han fet 14 contactes empresarials”, uns contactes que s’han explicitat en “una mena de fitxes que ens han passat”, però dels quals “tampoc en sabem res més”.

La consellera general, que ha precisat que “de tres dels contactes ens diuen que hi ha un pla de negoci però que no ens el poden passar perquè és confidencial”, ha afirmat que de la “minsa informació” facilitada, que ha considerat una “falta de respecte no només als consellers generals, sinó també a la ciutadania, ja que s’està parlant de diners públics”, es pot constatar “una disparitat molt gran de sectors” perquè es passa de concessionaris de cotxes de luxe a serveis mèdics passant per criptomonedes i blockchain, transports, residències per a la gent gran o serveis bancaris, entre d’altres.

Vela, que ha apuntat que s’han pagat 3.500 euros per a cada un d’aquests 14 contactes sense resultats, ha lamentat el fet que “no hi ha cap línia estratègica” i que “no s’està fent cap seguiment d’aquests treballs des del ministeri”, i ha assegurat que “tampoc s’entén el treball que es fa des d’Andorra Business, teòricament també per cercar inversió estrangera”. I en aquesta línia ha lamentat que “tots els contactes i viatges a Israel, Turquia i el Canadà no sabem en què s’han materialitzat” i ha insistit que “s’estan invertint uns diners i uns recursos públics i no hi ha resultats”.

Per la seva part, López ha incidit novament en les dificultats amb què es troben les persones que volen fer una inversió al país i en el fet que els terminis per obrir un negoci "són tremendament llargs i tremendament complexos". Així, el president del grup socialdemòcrata ha recordat que "malgrat que se'ns ha venut com un èxit la reducció dels terminis de 244 a 98 dies, cal tenir en compte que hi ha països com el Regne Unit, Irlanda, Luxemburg, Gibraltar i Liechtenstein, entre d'altres, on la mitjana per obrir un negoci està entre 10 i 15 dies", un fet que "no ens situa en una posició competitiva". I ha alertat que aquesta dilatació dels tràmits ha comportat que "s'hagin perdut inversions i oportunitats de negocis productius" i que "se'n continuaran perdent si no hi ha un canvi radical".

 

PS
gestió
nefasta
inversió estrangera

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

ES LLASTIMOS QUE EN LA ENORME QUANTITAT DE FUNCIONARIS, MES DEL DOBLE DELS QUE SON NECESSARIS. LES COSES NO AVANCEN. TOT SON EXIGENCIAS INNECESSARIES I AIXO COMPORTA QUE ELS POSSIBLES INTERESSATS EN INVERTIR MARXIN ESGARRIFATS DE LA BUROCRACIA.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte