Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del raonador del ciutadà, Marc Vila, aquesta tarda.
Un moment de la compareixença del raonador del ciutadà, Marc Vila, aquesta tarda.

Vila demana que hi hagi més pisos de lloguer d’entre 400 i 700 euros


Escrit per: 
M. S. / Foto: Raonador del Ciutadà

El raonador del ciutadà, Marc Vila, considera que la mesura de la congelació dels lloguers “s’ha de mantenir el temps que calgui, fins que hi hagi molts més pisos al mercat d’entre 400 i 700 euros”. Així ho ha assegurat avui durant la compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals on, interpel·lat pel conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez, ha assegurat que aquesta mesura “ha estat la manera més clara i eficaç d’evitar el patiment de milers de persones a Andorra”.

Vila, que ha presentat l’informe corresponent a l’exercici 2020, on es posa de manifest que un de cada quatre expedients de la institució està lligat al tema de l’habitatge (126), ha alertat d’un increment d’aquesta problemàtica. I és que únicament en els primers dos mesos d’aquest any el raonador ha tractat una seixantena de casos relatius a l’habitatge, xifra que representa el 50% de les queixes que ha rebut la institució en aquest període, quan en tot l’exercici 2021 n’hi va haver 70, segons va avançar.

El raonador, que s'ha mostrat partidari que ja sigui des del Govern o des de l’Institut Nacional de l’Habitatge es faci algun tipus de campanya per donar a conèixer a la ciutadania la legislació en matèria d’habitatge, ha instat el Govern a fer “més accions” i a actuar “més ràpid” per facilitar l’entrada de més habitatge al mercat de lloguer, acció per a la qual ha considerat necessària la col·laboració publicoprivada.

Malgrat l’efecte de la congelació dels lloguers, el raonador ha apuntat que es continuen constatant casos d’abusos, i ho ha exemplificat amb una de les queixes rebudes d’una persona a qui un “gran grup immobiliari” li vol augmentar el preu del lloguer de 750 a 1.150 euros, i ha atribuït aquesta mena de situacions, en part, a l’“efecte riquesa” i als “pisos de luxe que estan enlluernant” determinats propietaris.

Encara en el marc de l’habitatge, el raonador ha exposat als consellers generals les dades de l’enquesta feta a partir dels dossiers oberts en aquesta matèria. Així, ha explicat que la major part dels demandants són persones d’entre 31 i 45 anys, residents a la capital, Escaldes-Engordany i Encamp i que els més afectats són famílies d’una a quatre persones. També ha posat de manifest que en el 45% dels casos es tracta de persones que conviuen amb animals de companyia, que semblarien “més susceptibles que alguns propietaris els rescindissin els contractes” i que el preu de les rendes oscil·len entre els 320 i els 1.100 euros mensuals, si bé majoritàriament n’estarien pagant entre 500 i 600. I en un 67% dels casos, el preu del lloguer superava l’estàndard recomanat d’un màxim del 30% dels ingressos familiars.

Al marge de l’habitatge, i si es tenen en compte els expedients oberts pel raonador el 2020, CASS (40 expedients), prestacions socials (36) i Saig (13) continuen sent un any més les preocupacions de la ciutadania. Amb tot, i tenint en compte que el 2020 “va ser un any del tot atípic” per la pandèmia, el raonador ha destacat que es van rebre menys queixes de les que es podien esperar.

Vila
pisos
lloguer
euros

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Tots aquests que prefiqueu amb els pisos barats….. ja ho feu amb el vostre patroñimoni? O no perdeoneu ni un centim del IPc?
Moltes gràcies al nostre raonador, de fet jo el votaria per cap de Govern, té més humanitat que tots els que ens governen
Aquest primer pas està molt bé, però 700 euros es una bogeria, el lloguer no hauria de ser més del 50% del salari mínim, com voleu que una persona visqui amb 300 euros 1 mes sencer? Estem malament he... I que diguin el que vulgui els que tenen els pisos, ho sento, però vosaltres sou els que no patiu aquest problema... no viviu amb 300 euros ni de broma, és més m'agradaria veure com ho farieu, i més, si teniu fills. Ara diran... esque si fossis tu aixó no ho faries, no perdonaries ni un cèntim, disculpa, els meus valors no són els mateixos que els teus, jo analitzaría bé cada inquilí, per nòmina, no buscaría fer-me d'or, i deixaría que la família pogués viure i jo guanyaria bé.... sóc una persona igual que vosaltres, però tinc ben definits els valors em sembla. Ara això està a les mans de Govern, i ja sabem qui mana.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte