Diari digital d'Andorra Bondia
Les treballadores familiars han protagonitzat protestes arreu de l’Estat i, a Catalunya, han expressat les seves inquietuds en fòrums com el Parlament.
Les treballadores familiars han protagonitzat protestes arreu de l’Estat i, a Catalunya, han expressat les seves inquietuds en fòrums com el Parlament.

17.000 euros en multes a l’empresa que presta l’assistència a domicili


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Sindicat SAD

Fins a 17.000 euros en sancions imposades per Inspecció de Treball està acumulant l’empresa encarregada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell de prestar els serveis d’atenció domiciliària. Unes sancions qualificades de greus i molt greus, per infraccions reiterades en les relacions laborals, entre les quals el retard en l’abonament dels salaris a les treballadores i acomiadaments improcedents.

Les resolucions dictades per l’organisme encarregat per vetllar per les relacions laborals van donant així la raó a les denúncies expressades públicament per treballadores de Suport Assistencial (inicialment, Lleida Assistencial). I mentrestant,  denuncien des del sindicat SAD, “el Consell Comarcal no està fent absolutament res, està mirant cap a una altra banda, quan considerem que en tenen part de responsabilitat”. 
Aquestes resolucions d’Inspecció de Treball avalen, segons el sindicat de les treballadores familiars, les demandes continuades perquè aquests serveis tornin a quedar en mans públiques. Unes demandes que han portat el sector a protagonitzar una onada de protestes a tot l’Estat.  

En el cas concret de la comarca alturgellenca, la batalla se centra en el desembarcament de Sumar. La decisió d’encomanar el servei a aquesta empresa de capital públic ha estat sempre defensada des del Consell Comarcal com una manera de donar resposta a aquesta demanda, de reagafar les regnes. Unes explicacions gens vàlides per a les professionals afectades, que consideren que l’administració alturgellenca a penes tindrà poder de decisió en el consell d’administració de la companyia. Unes estimacions que semblen quedar corroborades per les dades finalment facilitades des del Consell Comarcal (obligat pel GAIP, organisme de la Generalitat que vetlla per l’accés a la informació dels ciutadans).  El darrer dia del termini marcat per lliurar les dades, el ciutadà que les havia reclamat va rebre   la comunicació. “Aquest Consell Comarcal és soci minoritari, té només una participació; per tant representa el 0,052% del total de les integrants del capital de SUMAR, que serà representat amb l’emissió del seu vot”, reconeixen per escrit. Cada acció -l’organisme comarcal n’adquireix una- “dona dret a un vot, aspecte que romandrà igual després de la modificació estatutària en tramesa”. Una modificació, recordem-ho, a la que el secretari del Consell Comarcal es va referir en un ple com una manera de millorar la participació dels socis minoritaris en la gestió. “Del total de membres del consell d’administració, com a mínim el 75% dels seus membres són designats pels socis minoritaris”, diu el document facilitat a instàncies del GAIP. Però des del sindicat en fan una altra interpretació menys optimista: “Entenem que entre tots els minoritaris designen representants, però això no vol dir que sigui algú de l’ens alturgellenc”.

Incertesa per a les treballadores del CAPAU
Per al primer trimestre de l’any havia anunciat el Consell Comarcal el desembarcament de Sumar. No obstant això, a hores d’ara les treballadores familiars no han rebut cap comunicació sobre el seu futur laboral. Cap notificació més enllà de la que, en el cas de les que depenen del CAPAU (el consorci d’atenció a les persones), van rebre al novembre anunciant-los-hi que passarien a integrar-se en la plantilla de la societat capitanejada per la Diputació de Girona. Seran subrogades i se’ls respectaran les condicions laborals, els van assegurar. Amb tot, no s’hi volen confiar i van registrar dues cartes demanant que quedin recollits per escrit els drets adquirits. La resposta, novament el silenci. 

 

17.000
multes
assistència
Domiciliària

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Per part del Consell han obert o fet algun EXPEDIENT ADMINISTRATIU, en vers aquestes empreses; Ara q ja no només son queixes de: "quatre treballadores" i una "pocs usuaris" ???

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte