Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en la compareixença d’aquesta tarda.
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, en la compareixença d’aquesta tarda.

El Consell d’Europa veu insuficient la prestació per malaltia i baixa laboral


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) del Consell d’Europa, l’òrgan que avalua el compliment de les disposicions de la Carta Social Europea per part dels Estats, ha donat un nou toc d’alerta a Andorra en considerar que els nivells mínims de cobertura de les prestacions per “malaltia, accidents laborals i per malalties professionals són insuficients”.

Així ho assegura el CEDS en les conclusions de l’informe sobre l’aplicació dels articles 3, 11, 12, 13, 14, 23 i 30 de la Carta Social Europea, articles que fan referència al dret a condicions de treball segures i saludables, al de protecció de la salut, a la seguretat social, a l’assistència social i mèdica, al dret de beneficiar-se dels serveis de benestar social, el dret de les persones grans a la protecció social i al dret a la protecció contra la pobresa i l’exclusió social, fet públic avui, on posa de manifest que de les 16 situacions analitzades Andorra únicament en compleix cinc. En quatre no s’està conforme amb les disposicions de la Carta Social i en les set restants el comitè no es pronuncia degut a la falta d’informació. I en aquest sentit recorda a Andorra que “l’absència de la informació sol·licitada suposa l’incompliment de l’obligació d’informació contractada per Andorra en virtut de la Carta revisada”.

El comitè recorda que en la seva avaluació anterior ja va assenyalar aquestes qüestions i que va sol·licitar que se li fes arribar informació actualitzada sobre el llindar nacional de pobresa, el salari mínim, els ingressos nets equivalents mitjans i el nivell mínim de les prestacions de substitució de renda (malaltia, accidents i malalties professionals, pensió de vellesa i invalidesa) o el nivell de les prestacions familiars, una informació que no s’ha lliurat i que per tant fa mantenir la consideració de “no conformitat” respecte d’aquesta qüestió. No obstant això, i tot i considerar no adequats els imports mínims de les prestacions per malaltia i accident de treball i malalties professionals, sí que va trobar adequats els nivells respecte a les pensions de vellesa, prestacions per maternitat, invalidesa i prestacions familiars.

El CEDS posa de manifest també la no conformitat pel que fa a la disposició relativa al dret a la seguretat i la higiene en el treball, ja que la legislació i normativa existent en la matèria “no cobreix específicament la majoria de riscos”, a la vegada que remarca que “els nivells de protecció contra l’amiant i les radiacions ionitzants són insuficients” i que “els treballadors autònoms no estan protegits adequadament”.

Quant al dret a l’assistència social i mèdica, el comitè, que considera “excessius” i “massa estrictes” els requisits que es demanen, com per exemple el temps de residència, per poder accedir a algunes prestacions, considera que la situació al país no és conforme a les disposicions de la Carta Social, ja que “no està establert que els estrangers que es troben il·legalment al territori tinguin dret a l’assistència sanitària i social d’urgència”.

Pel que fa a les qüestions que el CEDS considera conformes són el dret a la protecció de la salut, on es destaca l’establiment de serveis educatius i de consulta adreçats a la millora de la salut, el dret a la seguretat social pel manteniment d’un règim de seguretat social en un nivell satisfactori, equivalent a l’exigit per la ratificació del Codi Europeu de Seguretat Social, així com dues disposicions del dret al benefici dels serveis socials, en què es remarca el foment i organització de serveis que, utilitzant els mètodes d’un servei social, contribueixin al benestar i desenvolupament de les persones i dels grups en la comunitat.

L’organisme del Consell d’Europa valora també l’estimulació de la participació de les persones i organitzacions benèfiques en la creació i manteniment dels serveis socials, i considera de conformitat la disposició relacionada amb els drets de les persones grans a una protecció social.

Malgrat la contundència de l’informe, des de l’executiu s'ha volgut treure ferro a la situació i matisar algun dels comentaris del Comitè Europeu de Drets Socials. Així, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que ha assegurat que “el Govern sempre es pren seriosament les recomanacions del Consell d’Europa i hi treballa per donar-hi resposta”, ha destacat l’“alt nivell d’exigència” del Consell d’Europa, ja que en els quatre articles que es considera la situació a Andorra no conforme “no hi ha gairebé cap país dels avaluats que hagi obtingut conformitat”. 

En aquest sentit, Pallarés, que ha incidit que es treballarà també per aportar la informació complementària que s’ha sol·licitat des del CEDS en diferents aspectes, ha posat l’exemple de l’article relatiu a la seguretat i higiene en el treball on “únicament 3 dels 22 països avaluats han obtingut la conformitat”.

Així mateix, la ministra, que ha lamentat també que degut a la pandèmia no s’han pogut resoldre alguns dels dubtes que puguin tenir els membres del comitè in situ, ja que no s’han fet les visites corresponents, ha recordat que en la Llei general de salut es garanteix l’assistència sanitària i social als pacients no residents en situació sanitària d’emergència, motiu pel qual es considera que sí que es compleix amb la Carta Social i que “el dret a l’assistència mèdica en situació d’urgència està garantit”. També pel que fa a l’assistència social, ha recordat que les persones en situació irregular disposen d’ajudes ocasionals per a un període d’un mes després del qual, i si la situació continua, es poden optar també a més ajuts.

Consell d’Europa
veu
insuficient
prestació
malaltia
baixa
laboral
baixa laboral

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Es a dir: s'ho passaran pel forro com fan amb tot... volem un cord amb Europa si o no?
Sra. Pallares, voste acabe d "entrar" al càrrec pràcticament. Fa temps que passa això i no és per la pandèmia, que es la excusa de tot. Jo tinc un grau 2 a la Cass, no puc treballar i vostès com afers socials i escusats per un bopa, de l' any del picó, no mireu les malalties actuals. Per desconeixement o per incredulitat. Però jo, andorrana! Hauré de marxar del meu País, on e treballat més de 25 anys, on es el únic on e treballat, i la meva única nacionalitat es la Andorrana.. tindre que demanar una nacionalitat al País veí, perquè allà la meva malaltia és al 100%. Que tot s'ha dir, la CASS, fa un treball com déu mana. No es queda al període de pedra.. i la meva malaltia esta coberta, però per viure amb aquest País. Srs. D'Afers socials, no només és necessiten ajudes. Sino que es facin bé les coses. Estic tan cansada de tota aquesta política que no mireu per la gent malalta, ara, que no vagi un amic, que aquestos surten amb tot. I no me tireu de la llengua, perquè començo a dir noms i es lia lo que no está escrit. Basta de l excusa del Covid. Hi havien problemes abans! Torno a repetir, no es per voste, però si pot fer que funcioni millor aquest departament! Gràcies

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte