Diari digital d'Andorra Bondia
Candido Ferreira, per fi sense mascareta després de dos anys, serveix un cafè al seu establiment de la capital.
Candido Ferreira, per fi sense mascareta després de dos anys, serveix un cafè al seu establiment de la capital.

Dia 1 sense la mascareta


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Facundo Santana

Després de dos anys de dur la mascareta com a mesura per contenir la propagació del virus causant de la Covid, el Govern va anunciar dilluns que des d’ahir la protecció facial deixava de ser obligatòria en interiors, exceptuant l’hospital, els centres de salut, les residències i les cases pairals. Les primeres reaccions de les persones amb les quals va poder contactar el BonDia van ser de “felicitat”, tot i que molts consideren que s’hauria d’haver mantingut fins després del pont de Setmana Santa.

Un dels sectors on més dubtes tenien els usuaris sobre si encara es mantenia o no l’obligació de dur la mascareta era al transport públic. Segons va explicar un conductor d’autobusos d’una de les línies nacionals del país, Mahamadou Kone, “molta gent que s’esperava per pujar es preparava per posar-se-la o ja la duien posada. Per això quan anaven entrant els he informat que ja no era necessari dur la mascareta dins de l’autobús i alguns se l’han tret molt contents”. Una de les passatgeres de la mateixa línia, Jesica Gonzólez, va indicar que per costum se la va voler posar, però un cop el xòfer li va aclarir que al transport públic tampoc era necessària, se la va treure. “Fins i tot em sembla estrany no dur-la després d’haver sigut obligatori durant els dos últims anys. Especialment, perquè treballo de cara al públic i estic molt habituada a posar-me-la constantment”, va assenyalar. González va afegir que al seu lloc de treball havia percebut des de fa unes setmanes que la gent estava “cansada” de dur-la, tot i que considera que el moment en el qual s’ha aixecat la restricció “va acord” amb la situació sanitària del moment.

Pel que fa als comerços, molts dels treballadors van preferir ser més previnguts per por a possibles contagis de cara al pont de Setmana Santa. El caixer d’una botiga de roba esportiva de l’avinguda Carlemany, Renato Veloso, va exposar que encara prefereix dur-la perquè està refredat i per precaució arran del confinament de la ciutat de Xangai per un rebrot del virus. “Considero que la mascareta s’ha convertit en una bona mesura per evitar contagiar les persones quan hem agafat un refredat, per això continuaré posant-me-la”, va manifestar. A banda d’això, va declarar que entre els seus companys, va haver-hi “molta alegria”, especialment “per poder tornar a veure’ns les cares després de dos anys”, un fet que per a ells és un pas per “tornar a la normalitat”. En la mateixa línia Rosa Vílchez, dependenta d’un establiment de roba, i la Meritxell, caixera d’una botiga de la capital, van manifestar que prefereixen continuar portant-la per “precaució” i per “por”. Aquesta darrera va indicar que de cara a l’estiu “potser” ja no la durà, però que des de fa dos anys la mascareta li ha sigut “beneficiosa”, en el sentit que “no s’ha refredat ni s’ha contagiat de la Covid”.

Tanmateix, certs ciutadans van arremetre contra algunes de les mesures sanitàries que va adoptar el Govern durant la pandèmia, com va ser el cas de la Núria, una vianant que passejava per l’avinguda Meritxell. “Considero que han tardat massa a eliminar la mascareta. A molts països d’Europa fa temps que ja no és necessari portar-la i aquí anem com un pas enrere”, va manifestar. La Núria també va apuntar que, des del seu punt de vista, hi ha hagut una “coacció molt forta” durant la gestió de la pandèmia, fins al punt de “pràcticament obligar la gent a vacunar-se”. Per això, va ressaltar que el motiu pel qual ara han aixecat les mesures és perquè “les autoritats ja han aconseguit el que volien”. Tot i això, va subratllar que l’ús de la mascareta va ser molt necessari per als llocs amb molta aglomeració i per no contagiar la gent gran i les persones vulnerables.

La restauració
Un dels sectors més afectats durant la pandèmia ha estat la restauració. Per aquest motiu, el propietari d’una granja de la plaça de les Arcades, Cándido Ferreira, va manifestar la bona rebuda de l’eliminació de la mascareta per part dels clients. “La gent està molt contenta i satisfeta de poder tornar a respirar aire pur”, va indicar, tot i que va ressaltar que “molts se sentien estranys, com si els  faltes alguna cosa”. Tot i això, va apuntar que alguna persona gran encara la duia per “precaució”. “D’aquí a pocs dies, si tot va bé, molts perdran la por i ja no se la posaran”, va recalcar.

Al seu torn, l’encarregat d’un dels restaurants del carrer de la Unió, Ivan Alejo, va indicar que tot i que és una “molt bona notícia”, considera que després de Setmana Santa hi haurà un increment dels contagis. “Penso que la mesura s’hauria d’haver aixecat quan es va començar a inocular la tercera dosi del vaccí”, va assenyalar, i va remarcar que “des de fa temps les persones no fan un ús correcte de la mascareta”, recordant que la quirúrgica s’havia de canviar cada quatre hores i les FFP2 cada vuit hores.
D’altra banda, i qüestionat sobre quin posicionament adoptarà amb els treballadors que decideixin seguir portant-la, Alejo va assegurar que “en cap cas m’oposaré als empleats que vulguin continuar posant-se la mascareta”, ja que defensa que “tothom és lliure d’escollir si vol dur-la o no”, i va afegir que “mirar malament” els que encara vulguin posar-se-la “seria discriminatori”.

La qüestió de l’al·lèrgia
L’ús de la mascareta ha estat una eina per evitar la propagació del virus, però també ha estat un mètode per poder protegir-se contra les malalties respiratòries i les al·lèrgies.
En aquest sentit, la cambrera Merche Periáñez, que té un nivell molt alt d’al·lèrgia durant els períodes de primavera, va manifestar que continuarà portant la protecció facial. “En el meu cas, me la continuaré posant, no només per precaució, sinó també per reduir els símptomes de l’al·lèrgia”, va indicar, i va ressaltar que durant els dos anys que era obligatori posar-se-la “no he notat els símptomes de l’al·lèrgia ni he tingut la necessitat de prendre antihistamínics gràcies a la mascareta”.

La no-necessitat de test apropa l’oci nocturn a la “normalitat” 

L’oci nocturn va celebrar que el Govern hagi eliminat l’ús obligatori dels tests d’antígens per poder accedir als establiments. El portaveu de l’oci nocturn, Carlos Nascimiento, va augurar que aquest cap de setmana serà “molt millor” i això els aproparà una altra vegada a la “normalitat” prepandèmia.

En una línia similar, l’encarregat d’una bolera del centre, Ivan Saldaña, va fer saber que “probablement hi haurà més clients de cara a aquests dies”, ja que va assegurar que “molta gent era previnguda a l’hora de sortir, i molts anàvem a un local o a un altre depèn de les mesures que aplicaven”. A més, va apuntar que l’aixecament de les mesures és un “benefici” per als treballadors del sector, perquè “ja no haurem de fer de vigilants mentre fem la nostra feina”, una situació que va assegurar que es va “complicar bastant” a l’oci nocturn. “Era molt incòmode estar tota l’estona dient als clients que es posessin la mascareta”, va recalcar.

Saldaña també va subratllar que el moment per aixecar les mesures ha sigut “l’idoni”, ja que considera que “s’ha seguit un període de desescalada”, i va apuntar que si haguessin optat per treure totes les mesures al mateix moment, “la gent s’hauria descontrolat i la situació hauria pogut empitjorar”.

Al seu torn, el copropietari d’una discoteca de la Massana, Jaume Reñé, va celebrar l’aixecament de les mesures i va manifestar que, des d’un començament, “s’hauria d’haver prioritzat els tests d’antígens, abans que el passaport Covid”, perquè opina que és una mesura “més precisa” i “més segura” de cara els clients.

Andorra
mascareta
covid
pandèmia
oci nocturn

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Jo ja m'he acostumat i amb la setmana santa a la cantonada, crec que m'evitaré alguns ensurts. De moment m'ha setrvit per eludir la passa de grip que hi havia, així que es un gest que no em costa res i el faré!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte