Diari digital d'Andorra Bondia
Jover, Calvó i Moles durant la compareixença posterior al consell de ministres.
Jover, Calvó i Moles durant la compareixença posterior al consell de ministres.

La factura de la llum de les famílies s’apujarà entre 5,8 i 13 euros


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

La tarifa blava domèstica s’apujarà a partir de divendres un 15%, el que suposa 5,8 euros més en la factura de la llum de les famílies que no tenen calefacció elèctrica. Per a les que sí la tenen l’increment serà de 13 euros. Aquests són algunes de les apujades que han anunciat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el president de FEDA, Albert Moles, després de l’aprovació dels nous preus per part del consell de ministres. 

Seguint amb l’escalada de preus anunciada i fent els simulacres corresponents del que hauran d’assumir de més els diversos sectors, als petits professionals l’apujada els suposarà pagar uns 27 euros més, mentre que per als comerços i restaurants, l’increment serà de 200 euros, un 22% més que les actuals. Qui notarà més els efectes de la nova forquilla de preus seran els grans centres comercials, ja que pagaran un 25%, el que pot suposar uns 1.433 euros més; i les altres distribuïdores elèctriques, que veuran augmentada fins a un 26% més la seva factura. Pel que fa a la tarifa bonificada, tal com ja va anunciar Calvó “no es toca”.

La ministra ha insistit que aquestes mesures responen a l’apujada dels preus energètics que va començar a finals de l’any passat i que amb el conflicte a Ucraïna s’ha disparat. També ha subratllat que s’ha volgut que les noves tarifes afectin menys les famílies i més els grans consumidors. De tota manera, ha volgut deixar clar que els augments no cobreixen la totalitat del cost que representa l’encariment de preus als mercats internacionals. També ha assenyalat que es tracta d’apujades “molt inferiors” a les de França i Espanya. En aquest sentit, i continuant amb els simulacres, Calvó ha explicat que una família andorrana té una despesa de llum de 300 euros durant un any, aquest cost a França seria de 600 i a Espanya de 900. En el cas que la família tingui calefacció elèctrica, els 700 euros l’any que pagaria una família d’aquí, a França serien 1.000 i a Espanya 1.726.  

La ministra ha insistit que continuaran treballant “per una màxima estabilització d’aquestes tarifes”, però va tornar a dir que no pot assegurar que no hi hagi nous increments aquest any perquè la “incertesa” sobre el que passarà és total avui en dia. De tota manera, sí que ha expressat que “la voluntat política i de FEDA és no fer-ho”. Igualment ha recordat que el fet que a Andorra el mercat estigui regulat i que FEDA sigui una empresa pública “ha permès parar el cop”, de la mateixa manera que ho va fer durant la crisi sanitària, per promoure la recuperació de les empreses i famílies. I el ministre portaveu, Eric Jover, encara ha donat més suport a la parapública manifestant que “per la bona gestió de FEDA hem pogut estabilitzar les tarifes”.  

D’altra banda, Calvó també ha anunciat que es fa una modificació transitòria acordada amb els comuns perquè l’enllumenat públic, que habitualment gaudeix de gratuïtat fins al 2% del consum de la parròquia, passi a pagar el total del consum però amb un descompte del 50% sobre la tarifa corresponent. Així, FEDA es farà càrrec de la meitat de la tarifa de l’enllumenat públic.
 
Sobre aquest tema, Moles només ha pogut donar una dada general, segons la qual aquest enllumenat públic del conjunt del país suposa uns 800.000 euros de despesa l’any. I el que també queda derogat és el decret que establia dues hores de gratuïtat de la càrrega de vehicles elèctrics a la via pública, que es va impulsar l’any 2016 per fomentar la mobilitat elèctrica. De fet, la ministra ha recordat que inicialment la recàrrega havia de ser gratuïta durant tres anys i s’ha allargat fins als cinc. 

5,52 milions de dèficit
L’augment dels preus de l’energia ha tingut un clar impacte sobre FEDA. En aquest sentit, Moles ha explicat amb detall que la previsió de tancament de comptes del 2021 és que el dèficit pugi 5,52 milions d’euros. Escenari radicalment oposat al que s’albirava quan es va elaborar el pressupost del 2021, que estimava un superàvit de 15 milions d’euros. Davant la situació actual de total incertesa i de fluctuació de preus a l’alça de cara al 2022, Moles no s'ha atrevit a pronosticar com aniran les coses. “Tot dependrà de com quedi el preu de compra de l’energia elèctrica”, ha manifestat. Ara bé, “difícilment crec que el resultat serà positiu”, ha admès.

En aquest sentit, tant Calvó com Jover han remarcat el rol estratègic de FEDA “per ser més sobirans” en la producció pròpia d’energia. Segons Jover, el que no pot passar de cap de les maneres és que “el dèficit sigui un risc per a la pròpia companyia”. I és que això, al seu parer, podria suposar més apujades i fins i tot “talls estructurals” que serien “un desastre per al país”.

factura
llum
famílies
apujarà
entre
5
8 i 13
euros

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Es veia venir i és en certa manera una conseqüència inevitable de la situació mundial, però si l'enllumenat públic es pogués gestionar millor i no malbaratar sería fantàstic! El que no pot ser per exemple, es tenir les llums de Nadal fins el febrer-març
Com tampoc tindre el enllumenat del Cami del rec tota la nit enses, ja que no hi passa ningú. Aixins mateix que feda Deixi de malbaratar diners amb anuncis que no serveixen per a res. Tindriem mols exemples de poguer estalviar despeses inutils ó que sense saber serveixen per afavorir a d'altres.
Estem arreglats amb la Senyora Ministra actual. Mai mes VOTAR A DA.
El càlcul de la despesa anual en una casa, bé, en un pis amb llum elèctrica, com s'ha fet? Amb una coctelera? Perquè noi... Nada más lejos de mi realidad.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte