Diari digital d'Andorra Bondia
Els preus dels carburants ahir en una de les estacions de servei del Principat.
Els preus dels carburants ahir en una de les estacions de servei del Principat.

Els carburants són més econòmics que als països veïns, segons l’Asidca


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Facundo Santana

Una de les conseqüències més notables arran de l’esclat de la guerra de Rússia contra Ucraïna ha sigut l’increment dels preus dels carburants. En el cas d’Espanya i França, han decidit aplicar descomptes per poder pal·liar la situació, un fet que segons el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca), David Porqueres, no ha creat competitivitat amb les tarifes que hi ha a Andorra i assegura que avui dia els preus dels carburants al Principat són entre 10 i 20 cèntims més assequibles respecte als països veïns.

En aquest sentit, Porqueres va recordar que durant la crisi d’Ucraïna els preus han anat variant constantment i, per tant, han pogut constatar que s’havia augmentat el diferencial del preu per diferents motius. Ara bé, tot i el descompte que s’ha aplicat en ambdós països, va explicar que els carburants a Andorra continuen sent “més econòmics”, amb una diferència de 10 cèntims amb les estacions espanyoles i de 20 cèntims amb les franceses. Tot i això, va recalcar que, des del seu punt de vista, el que estan fent els països veïns és revertir a la ciutadania una part dels impostos que ja havien recaptat, una mesura que va recordar que és “temporal” i, per tant, “en qüestió de mesos tornarà la situació inicial, els preus tornaran a estar com al començament i Andorra continuarà tenint un preu competitiu”. Tanmateix, va ressaltar que en el cas d’algunes estacions low cost el diferencial “s’ha reduït més”, ja que el tipus de carburant que venen és d’una qualitat diferent al d’altres gasolineres del país.

En un altre sentit, segons  va detallar el president de l’Asidca, el preu de la gasolina al Principat ahir se situava sobre els 1,585 euros per litre, en canvi, en una de les estacions espanyoles més properes a la frontera hispanoandorrana el preu estava a 1,841 euros per litre, que aplicant el descompte és d’1,687. A més, segons va poder constatar el BonDia a través de geoportalgasolineras.es, a prop d’Andorra hi ha algunes estacions que se situen per sota dels 1,585 euros per litre, com per exemple a Guissona i a Ponts on el preu sense el descompte era de 1,667 i 1,668 respectivament.

El preu del barril
Finalment, Porqueres va alertar sobre el possible increment del preu del barril després que la Unió Europea anunciés ahir que emprendran més mesures dràstiques contra Rússia arran de les imatges que han circulat sobre les massacres envers la població civil. “Aquest matí el preu del barril estava a 104 dòlars i després de la notícia està a 108 dòlars”, va assenyalar. Tanmateix, va aprofitar per explicar que avui dia “el mercat internacional és molt volàtil” i “depèn molt de les informacions que van apareixent”. Cal recordar que el preu del barril abans de Nadal se situava pels volts dels 80 dòlars i arran de l’esclat de la guerra va pujar fins a 120 dòlars, tot i que després hi va haver un moment que va disminuir una mica i es va situar als 110 dòlars, va relatar.

La Inacció del Govern
D’altra banda, i qüestionat per la inacció de l’Executiu per alleugerir l’increment dels preus dels carburants, Porqueres va subratllar que “com a sector se’ns fa difícil opinar” i va suposar que “evidentment si el Govern donés un cop de mà a la ciutadania, aquests ho agrairien”. Pel que fa a la taxa verda, en vigor des de l’1 de gener d’aquest any, va assegurar que aquesta “també afecta en una part del preu del carburant i ha afectat en els diferencials”, fet pel qual va manifestar que considera que el Govern podria haver aplicat una mesura temporal al respecte per ajudar els ciutadans.

Andorra
carburants
diferencial
preu
tarifes
Espanya
frança
descompte

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No espereu cap acciió per part de Govern. La senyora ministra només sap aumentar-lo TOT.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte