Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió d'aquest vespre a Ordino.
Un moment de la reunió d'aquest vespre a Ordino.

Primera reunió sobre la candidatura d'Andorra a ser reserva de la biosfera


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, acompanyat del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i Marc Font, tècnic d’Andorra Recerca + Innovació, ha ofert aquest vespre la primera reunió informativa sobre el projecte perquè Andorra esdevingui el primer país del món íntegrament reserva de la biosfera de la Unesco.

Així, la que s’ha celebrat aquest vespre a Ordino es tracta de la primera d’un seguit de reunions que es desenvoluparan a les set parròquies per acostar a la ciutadania aquest projecte. La candidatura és previst que es presenti duran aquest 2022 i s’espera que la Unesco emeti la seva resolució sis mesos després aproximadament.

Com ha exposat el ministre, es tracta “d’una oportunitat única per ajudar a orientar el país a emprendre un rumb més sostenible, tant des de la perspectiva econòmica, com mediambiental, com social”. La candidatura s’emmarca en la implementació de l’Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest sentit, Gallardo ha detallat que “una reserva de la biosfera promou l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i la conservació de la biodiversitat d’un territori”. A més, ha apuntat, “és un espai model per l’experimentació, el monitoratge, la innovació i l’aprenentatge en matèria de desenvolupament sostenible”.

Així doncs, ha precisat el ministre, la primera reunió amb la ciutadania té lloc a Ordino donat que la parròquia va assolir, l’octubre del 2020, ser declarada reserva de la biosfera i, per tant ja sap en què consisteix el projecte i estan familiaritzats amb el procés. La voluntat és que els presents puguin aportar les seves opinions, visions i idees a la candidatura, a fi de millorar-la abans de fer-ne la presentació formal. Abans, des del ministeri i Andorra Recerca+Innovació ja s’han fet trobades explicatives amb els diversos actors i sectors del país.

Entrant en el projecte, durant la presentació s’han exposat les diferents zones que conformen una reserva de la biosfera i com es distribuirien en el cas andorrà: la zona nucli –que inclouria els parcs naturals i suposa un 15% del territori–, la zona tampó –que envolta el nucli, inclou boscos i pastures públiques– i finalment la zona de transició –destinada al desenvolupament econòmic i humà, on s’emmarquen les zones urbanes i els terrenys privats–.

Finalment s’han relatat algunes de les fortaleses de la candidatura andorrana, com ara el fet de tenir un patrimoni natural i cultural representatiu, poc pertorbat i d’alt valor, que prop del 15% del país siguin espais naturals protegits, que el país té un ordenament jurídic alineat amb els seus objectius estratègics, i que hi ha una sensibilitat i demanda social per preservar els valors patrimonials del país i garantir una herència territorial de qualitat per a les properes generacions.

reunio
Andorra
reserva
biosfera

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Es una ironia que Ordino declarada el 2020 reserva de la "merioesfera" ara estigui tirant avall bosc i muntanya per uns quants edificis i urbanitzacions de luxe... i els que vindran! I aixó ho podeu comprovar també a la Massana, Anyos etc etc, no foteu home sou una colla de mentiders!
La crua realitat és que a Andorra també tenim els nostres "oligarques", molts d'ells empresaris i polítics, que exploten les nostres muntanyes per enriquir-se tot i que ja són rics, però insaciables, i es clar de cara a la galeria han de mantenir el seu nivell de vida hipotecant els futur de tots, inclús dels seus fills! Perquè els deixaran tan sols una pobre educació i residus i ciment, tot embolcallat en or...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte