Diari digital d'Andorra Bondia
L'Observatori col·laborarà amb l'oficina Covid.
L'Observatori col·laborarà amb l'oficina Covid.

El Govern crea l'Observatori Covid per seguir els efectes de la pandèmia


Escrit per: 
Redacció / Foto: M. P.

El Govern ha decidit ampliar els organismes de seguiment i anàlisi de la crisi sanitària amb la creació de l'Observatori Covid. En el decret publicat avui al BOPA s'especifica que té com a objectiu "donar suport al Govern en el seguiment i monitoratge dels efectes de la crisi generada pel coronavirus a mitjà i llarg termini". Així, es considera que dos anys després de l'inici de la pandèmia, es considera adient "disposar d'un observatori que analitzi els efectes de la Covid i de les mesures adoptades i elabori propostes adreçades a mitigar les seves conseqüències negatives".

L'observatori es defineix com un "òrgan autònom" que aglutinarà informació i crearà coneixement transversal per fer propostes d'accions i polítiques i queda sota el paraigües del ministeri de Salut a través de la secretaria d'Estat.
El decret detalla que l'observatori col·labora amb l'Oficina Covid, amb la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació i amb la resta d'agents implicats en les seves funcions, els quals podran facilitar el suport tècnic i els mitjans necessaris per acomplir les funcions encomanades.

A l'hora de detallar les funcions d'aquest nou organisme, es distingeix entre funcions generals i específiques. En el primer cas s'inclou analitzar l'evolució de l'impacte de la pandèmia en la nostra societat a través de l'estudi de diferents indicadors i elements relacionats que es considerin determinants per conèixer l'estat de la situació; impular la recerca que permeti promoure i planificar les accions necessàries per donar una resposta adequada als impactes de la Covid i proposar al Govern estratègies que permetin adequar les polítiques públiques i minimitzar l'impacte de la pandèmia.

Quant a les funcions específiques, s'inclou promoure la realització d'estudis científics d'interès relacionats amb la pandèmia; definir indicadors i les fonts d'informació per conèixer l'estat de la situació; analitzar les dades rellevants vinculades amb l'evolució de la pandèmia i del seu impacte que permetin la presa de decisions; impulsar protocols d'atenció especialitzada, així com protocols d'atenció a diferents nivells i per a difernets col·lectius i professionals, i protocols d'atenció a les conseqüències que es deriven de l'impacte de la Covid en funció de les problemàtiques i necessitats detectades; proposar l'aplicació dels resultats de la recerca a l'atenció i l’assistència a les persones afectades i a la societat en general; difondre el resultat dels estudis i la informació rellevant per promoure l’accés per part de la societat a informació àmplia i fàctica sobre les possibles seqüeles que puguin estar relacionades amb la malaltia o amb l’impacte i les conseqüències de la pandèmia i les mesures adoptades per fer-hi front; crear canals de comunicació i, si escau, de participació i col·laboració amb associacions, entitats i institucions; mesurar l’impacte de les mesures implementades i totes les altres mesures que el Govern li encomani.

Pel que fa a la composició, estarà presidit per la secretària d'Estat de Salut i entre els membres hi haurà un representant dels ministeris de Salut, Afers Socials, Economia i Empresa, Participació Ciutadana i d'Educació i Ensenyament Superior; a més d'un representant del SAAS i un de l'Oficina Covid (que n'exercirà la secretaria). A més, s'assenyala que cal procurar una presència equilibrada de dones i homes.

Quant al funcionament, es preveu que l'Observatori es reuneixi amb caràcter ordinari com a mínim un cop al trimestre, si bé el president pot convocar altres reunions de caràcter extraordinari.

Salut
covid
observatori
oficina

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

"Òrgan autònom" jajajajaja a veure. quans endollen en aquest nou organisme tret de la màniga...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte