Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la manifestació de l'1 de maig passat.
Un moment de la manifestació de l'1 de maig passat.

Lloguer a 8 euros el metre quadrat i salaris vinculats a l'IPC per llei


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després del paquet d'accions per millorar el poder adquisitiu de la ciutadana anunciades pel Govern, ara són els representants sindicals que formen part del Consell Econòmic i Social els que han presentat, i tramès ja a l'executiu, el seu propi paquet de propostes perquè siguin analitzades en la propera reunió del CES, entre les quals destaca la de limitar el preu del lloguer a 8 euros el metre quadrat en habitatges d'obra nova a les parròquies centrals o la de fixar per llei que tots els salaris i pensions es revisin anualment en funció de l'IPC.

Així en el cas de la limitació del preu dels lloguers, l'agrupació sindical, que en el document lliurat al Govern afirmar que "la problemàtica econòmica d'Andorra no se soluciona amb el paquest d'accions" proposat ja que cal "implantar mesures que tinguin visibilitat i eficiència a llarg termini", fixa el preu de 8 euros amb la finalitat de "premiar l'esforç", amb una bonificació via impositiva, a tots aquells propietaris que lloguin l'immoble per sota d'aquest preu. De la mateixa manera, també es vol evitar, via impostos al propietari, "una superació del preu establert per metre quadrat en el lloguer d'immobles".

Encara en l'àmbit de l'habitatge, els sindicats, que rebutgen les mesures de l'executiu "a excepció d’aquelles que aboguen per la sostenibilitat, l’estalvi energètic i la flexibilització d’ajuts a l’estudi i tot el que aquest comporta", plantegen la creació d'un registre de la propietat públic i gratuït així com l'establiment d'un preu de referència de tots els habitatges de lloguer que tingui en compte la ubicació d'aquest, els serveis, l'antiguitat i la qualificació energètica, entre d'altres factors.

Des de l'agrupació sindical es destaca que aquestes tres mesures "s'haurien d'implantar en un curt termini", que estimen que "hauria de ser d'entre 3 i 6 mesos", ja que es tracta d'actuacions "molt urgents i que tenen un enorme impacte en la ciutadania i la seva qualitat de vida".

Així mateix, i en aquest cas en el mercat de compra d'habitatge, les organitzacions sindicals aposten també perquè des del Govern i els comuns, a partir d'accions impositives i de la cessió de terrenys, es promogui que el 20% de noves promocions puguin ser habitatges protegits i hi puguin accedir els ciutadans del país a preus assequibles. En aquest sentit es planteja com a preu de referència d'aquests habitatges el cost de construcció i del terreny amb un màxim del 10% de benefici, i es proposen una sèrie de criteris i compromisos per poder-hi accedir, com per exemple portar més de deu anys de residència al país, no poder-lo vendre en un futur amb un benefici superior al 10% i només poder adquirir un habitatge d'aquesta tipologia per persona.

D'altra banda, i tenint en compte el cost de la vida al país, els sindicats aposten perquè el salari mínim interprofessional sigui un 20% superior a l'actual i, en el cas que no s'accepti aquesta proposta, plantegen que s'estableixi una tretzena paga obligatòria. A més, i després de rebutjar el sistema previst a la Llei de la funció pública de dividir el salari brut del treballador en tretze parts, es proposa també una perllongació de la cobertura sanitària en cas d'atur fins als sis mesos.

En relació al sistema impositiu, es considera que l'actual no s'ajusta a les necessitats de recaptació del país i demanen que es faci una revisió del percentatge de recaptació impositiva  a l'alça de manera gradual. En aquesta línia, es planteja que es fixi un topall del 20% en el cas d'aquelles rendes més elevades, un percentatge que consideren que "no posa en perill l'arribada d'inversors o treballadors d'alt poder adquisitiu ja que continua sent molt inferior al que tributen als països d'origen".

Quant als treballadors per compte propi, els sindicats demane una revisió de la llei per establir clarament la diferència entre treballador autònom i empresa ja que, al seu entendre, no queda clar en quin moment o en base a quins criteris es considera una cosa o l'altra. En aquest sentit, apunten que en el moment que un autònom té treballadors a càrrec "ja no se'l pot considerar com a tal" i que hauria de poder "gaudir dels beneficis en relació a les cotitzacions, entre d'altres, dels que en gaudeix el teixit empresarial". Així mateix, s'aposta per la creació d'una base impositiva sobre els beneficis dels autònoms que els permeti assolir "una qualitat en les seves pensions", i demanen un increment de les prestacions per als autònoms amb 5 o menys treballadors a càrrec per "evitar el tancament de la petita i mitjana empresa de manera urgent".

D'altra banda, proposen una ajuda del 30% del preu de l'habitatge als estudiants que hagin de marxar d'Andorra per realitzar els estudis superiors, establint un llindar màxim de 700 euros en els lloguers, una quantitat que caldria revisar cada quatre anys. També proposen una ajuda per fer front als desplaçaments, a la vegada que, en el cas del transport escolar, proposen establir una reducció del 50% en el preu del carnet a partir del segon germà, una rebaixa que creuen que podria ser aplicable també a d'altres serveis com per exemple el de menjador.

Els sindicats volen també combatre la bretxa salarial entre homes i dones i per fer-ho proposen la creació de les figures de l'oficial de primera, oficial de segona i aprenent o similar, càrrec amb el mateix salari per la feina realitzada independentment que qui els ocupi siguin homes o dones.

Finalment, i tenint en compte el cost de la vida i que "les pensions de jubilació són ridícules", l'agrupació sindical demana la derogació del reglament dels preus públics i del coist de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones grans en situació de dependència i persones amb discapacitat majors de 65 anys del febrer passat i deixar els preus que hi havia anteriors a la modificació.

Terceravia vol els dictamens i totes les actes del CES
El president del grup parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha presentat una demanda d’informació a Sindicatura per tal que el Govern pugui facilitar la còpia de tots els dictàmens amb caràcter preceptiu i no vinculant, i previs a la tramitació corresponent que hagi pogut realitzar el Consell Econòmic i Social, com per exemple, pel que fa als diferents projectes de llei relatius a les mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV2, així com els projectes de reglament que regulen matèries socioeconòmiques laborals i d’ocupació.

D’altra banda, Pintat ha aprofitat aquesta demanda d’informació per demanar una còpia de totes les actes que s’hagin pogut redactar arran de les reunions del Consell Econòmic i Social des de la seva creació.

lloguer
8 euros
metre quadrat
salaris
vinculats
IPC
llei

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Quan mes intervingueu menys oferta hi haurà
A aquest preu no pago la hipoteca….. qui me la cobreix?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte