Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat l’encarregat de tancar la primera sessió de les jornades sobre programes europeus.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat l’encarregat de tancar la primera sessió de les jornades sobre programes europeus.

Participar en el programa Erasmus+ costaria 5 milions d’euros en 7 anys


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

La participació dels estudiants del país al programa europeu Erasmus+ tindria un cost per a les arques de l’Estat de cinc milions d’euros en set anys. Així s'ha posat de manifest avui en la primera sessió de les jornades sobre programes europeus L’acord d’associació i els programes europeus: oportunitats i costos, una iniciativa impulsada per l’Acord Polític per apropar a la ciutadania les oportunitats que pot oferir l’acord d’associació. 

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que ha fet una valoració “molt positiva” de la jornada perquè ha permès “constatar que hi ha un interès” pels programes europeus, ha admès que “pretendre un retorn sobre inversió de més de 5 milions d’euros amb els estudiants que tenim a Andorra és poc plantejable”, si bé ha apuntat que Erasmus+ “té molts intangibles que aporten valor afegit”, de manera que caldrà “fer una reflexió molt més al detall sobre si val la pena o no fer la inversió”.

Riba, que ha recordat el cas de Liechtenstein, on malgrat el balanç econòmic negatiu “no es plantegen no ser a Erasmus+ perquè els dona visibilitat”, ha destacat que hi ha programes amb un cost “inferior al mig milió d’euros sobre set anys”, com és el cas de Creative Europe, on també “podem posar traducció d’obra literària, intercanvis d’artistes, de creadors i organització d’esdeveniments culturals”, que sembla “molt assumible”.

Al marge d’aquests dos, Riba ha explicat que s’han identificat tres programes més, per als quals “pensem que hi pot haver una massa de participants interessants”, com són el Life, Mercat Únic i Horizon Europe, programes que junt amb Erasmus+ i Creative Europe, centraran els tallers específics que es portaran a terme dilluns i dimarts vinent i que permetran “acabar d’afinar de manera concreta si en tots ells hi ha massa crítica de participants suficients o si podem descartar-ne algun”.

Riba, que ha admès que a hores d’ara no “és difícil quantificar el cost” però sí que “si suméssim els cinc programes seria inassumible”, ha explicat que en el cas d’Horizon Europe es podria optar per alguna de les seves línies i no pel programa complet, el cost del qual seria de l’entorn dels 18 milions d’euros, i ha deixat clar que “tampoc hem de començar per tot de cop”. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Afers Europeus ha apuntat com a més interessant d’entrada al programa Mercat Únic perquè “té un vessant molt dirigit a petites i mitjanes empreses i a la seva internacionalització i digitalització”, fet que el fa força atractiu “pels nostres actors econòmics”.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat l’encarregat de tancar la primera sessió de les jornades i ho ha fet assegurant que “els programes europeus són una de les oportunitats més grans i que poden tenir més interès per a la ciutadania però també per a les empreses, entitats i institucions que es podran beneficiar, amb l’acord d’associació en vigor, de finançament europeu per a alguns dels seus projectes”.

I en el cas concret de l’Erasmus+, Espot, que ha destacat els grans pressupostos que tenen programes com ara Creative Europe per promoure la diversitat del patrimoni cultural i lingüístic o l’Horizon Europe en el cas de promoció de la recerca i el desenvolupament, ha remarcat que no només va dirigit a joves universitaris, sinó que és un programa que “va molt més enllà, ja que cobreix els camps de l’educació, de la formació de la joventut i de l’esport”.

La jornada ha comptat amb la participació de la directora d’Europe Direct Pyrénées, Claire Sarda Vergès, que ha exposat el funcionament de les institucions europees, de l’exsecretari general adjunt de l’EFTA, George Baur, que ha detallat el cas de Liechtenstein i com es beneficien dels programes els països de l’Espai Econòmic Europeu, del director d’Afers Bilaterals del Govern, Andreu Jordi, i del gerent d’Andorra Recerca i Innovació, Marc Pons, que han parlat sobre la participació d’Andorra al programa Poctefa, on des de l’inici s’ha participat en 45 iniciatives aportant-hi més de dos milions d’euros, i dels que l’AR+I hi ha participat així com de l’advocat i professor de dret europeu Joaquim Llimona, que ha exposat el funcionament dels programes europeus, i del secretari d’Estat d’Afers Europeus, que ha repassar la situació actual de la cooperació entre Andorra i la UE.

Jornada específica adreçada als joves

La secretaria d’Estat d’Afers Europeus té previst celebrar el mes vinent una jornada específica per a joves sobre l’acord d’associació, una acció que seria “una extensió” de les trobades que ja s’han dut a terme prop de centres escolars. Com ha explicat Landry Riba, es tracta d’exposar i apropar el projecte de l’acord d’associació a joves que ja estan a batxillerat, i que per tant “en uns mesos estaran estudiant fora”, però també “de recollir d’ells si veuen útil aquest instrument i en quina mesura” per tal que “puguem afinar una mica més en el que queda de negociació i ser encara més útil del que ja pensem que serà”.

participar
programa
Erasmus+
costaria
5 milions
euros
7 anys

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Es una broma? Quin desproposit es aquest? Ja es poden fotre el programa erasmus pel c…… Els estudiants universitaris ja hem pogut fer erasmus i l’estat no ha pagat res, tot aquesta pasta deu ser nomes per la UDA ……
OTROS PAÍSES ASOCIADOS Algunas acciones del programa están abiertas a cualquiera de los países asociados del mundo recogidos a continuación; en cambio, el alcance geográfico de otras acciones es más limitado. Los países asociados que figuran a continuación están reagrupados conforme a los instrumentos financieros de las acciones exteriores de la UE. Región 5 Andorra, Mónaco, San Marino, Estado de la Ciudad del Vaticano, Suiza
Pero vaya presa de pel….. bye bye
Val mes montar viatges de lleure per la gent gran, tipus imserso, que l’erasmus ja el tenim accesiible a les universitats catalanes
Que Europa ens pretengui cobrar 5 millons per 10 o 15 nens que aniran a estudiar no és més que una constatació de lo molt que ens estimen. Quan paguem per la fullbright amb USA ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte