Diari digital d'Andorra Bondia

“Fregues la terrassa amb lleixiu al sol i es genera un gas tòxic”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

Semblen innocus? Doncs no ho són pas, en absolut. Ni per a la salut ni per al medi ambient. Això explicarà Marta Bernet sobre els productes de neteja que corren per casa a la Fira Consciencia’t, a la Seu, el cap de setmana

De quin mal hem de morir?
Ens han habituat a quedar-nos tranquils creient-nos el que diu la publicitat dels productes de neteja: blanquejant, antibacterià, abrillantador... I et dius “uau! que bé!” Però hauríem d’afegir-hi molts interrogants. 

Què vol dir?
A les tabaqueres les van obligar a posar que el seu producte perjudica greument la salut. En el cas dels productes de neteja no hi ha estudis, però substàncies com ara el formaldehid... pots comptar!

Últimament netegem amb frenesí. 
Ens venen un sabó antibacterià, vol dir que mata tots els bacteris que trobi. Això vol dir que també mata la vida que hi ha a l’aigua, tot acaba al riu a través de l’aigüera i ens estem carregant la vida bacteriana de les aigües. 

Caram!
Els blanquejants, els lleixius, s’enganxen a la pell dels animals, tota la fauna aquàtica, i no es metabolitza mai. 

Dos exemples sols per començar.
Aquesta vida tan accelerada ens fa buscar productes que donen resultats ràpidament. Sumat a l’exigència que no hi hagi ni una gota a la mampara, ni una molla a terra, ni una mota de pols, ens fa acceptar productes que sembla que van bé i no pensem en els efectes secundaris que poden generar. 

Uf!
Lleixiu, amoníac... ja era prou nociu i a sobre hem anat afegint coses com ara amoni quaternari, un desinfectant molt potent; etanolamina, que és el que fa escuma; olors artificials perquè ens agrada que tot en tingui, fins i tot les bosses d’escombraries...

Aquests perfums em fan fàstic. 
Doncs a sobre genera una bioacumulació al nostre cos i triguem anys, decennis, a poder-ho eliminar. És a dir, que imagineu si en tenim per a dies. 

Amb tot, diu que no hi ha estudis. 
No, no n’hi ha cap, no s’han analitzat els efectes sobre el cos humà. Per exemple, durant la pandèmia hem fet servir molts productes amb amoníac. I no feia falta, amb sabó n’hi havia prou. Però tot és negoci.
 
Ja ho pot ben dir. 
Hauríem de saber quanta gent s’ha intoxicat de tant netejar amb aquests productes. Per exemple, fregues la terrassa amb lleixiu quan fa sol i es genera un gas molt tòxic. Les mascotes hi són molt sensibles, amb el nas tan sensible i que el tenen més arran de terra. 

Ai, pobres!
Imagineu les coses que no sabem i als fabricants no els obliguen a informar-nos-en. 

Què fem, doncs?
És molt millor comprar productes que diguin “lliures de”. Millor que els que diuen “blanquejant” o “abrillantador”. Els abrillantadors estan prohibits als Estats Units però no aquí, com netejadors amb escuma seca. Estem a anys llum!

Vostè es dedica a fer difusió sobre productes naturals. 
Amb clau, canyella, llimona i eucaliptus.Vaig començant informant-me tant com vaig poder i vaig trobar fins a una dotzena de components dolents. 

Toquem alguns productes i ens surt una urticària ipso facto. 
Et passa? Doncs segur que és per alguna d’aquestes substàncies, però ningú te n’informa. I les olors! Una olor natural el nostre sistema límbic la reconeix com a natural, pensa que és bo. Una olor química li resulta estranya, la rebutja. Prova amb els animals! No els enganyes. 

Aleshores?
Tenim a mà coses com el vinagre, el bicarbonat, la llimona, els olis essencials... Es tracta de tornar als remeis de l’àvia. El bòrax, que és un mineral i no és nociu. També s’ha d’airejar molt, obrir les finestres. 

Per acabar: dissabte que faig el bany, amb què netejo?
Amb vinagre i bicarbonat fas una pasta, fregues i després esbandeixes: queda superbé i mira que fàcil. 

 

Compartir via

Comentaris

El Bórax sí que és nociu. Bicarbonat sòdic és alcalí i el vinagre àcid. Àcid més base = sal més aigua. S’anulen entre ells, a més que la reacció en un recipient tancat pot ser molt perillosa
Si, tens raó. El Bòrax és nociu si l'ingerim, però si l'utilitzem per netejar no ens afecta, ni perjudiquem la vida bacteriana de l'aigua. Bicarbonat alimentari, carbonat sódic, àcid cítric, vinagre blanc, llimona...tot es qüestió de proporcions i per descomptat natural i millor que no pas percloroetilé, isotiaxolinona, amoníac, dietalonamina...que els hem estat respirant durant anys i ens han estat afectant per Bioacumulació. De totes maneres us convido a venir el diumenge a les 16h per parlar sobre aquest tema.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte