Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de XFernandez

Xavier Fernandez

Actor, director i productor teatral

 

 

Quina pena més grossa!




Bon dia tingueu!

No hi ha mes que no hàgim  d’assistir a algun espectacle depriment protagonitzat pels nostres polítics. Ara estem immersos en la telenovel·la de caràcter sud-americà dels liberals. El señorito Gallardo s’ha sentit ofès quan una militant ha gosat fer-li front en la governança de casa seva. Diu que ha decidit marxar per no dividir el partit. És mentida, i ell ho sap: és l’excusa perfecta ara que li han començat a sortir nyaps per tot arreu i que, potser, algú de la família li ha dit que comenci a encarregar-se del negoci. Lluny de marxar cap a casa com ha dit, s’ha quedat buscant el seu successor, un antic ministre, ara remasteritzat per a l’ocasió. Tot per mantenir el poder! Quina pena més grossa!

Aviat també començaran les primàries al Partit Socialdemòcrata. Aquí, de moment, no s’entreveuen traïcions ni punyals per l’esquena, però sense un canvi de lideratge carismàtic aviat, no els cal patir gaire. Quina pena més grossa!

El nostre Govern ha admès que fins ara no sap si la inversió estrangera ha funcionat o no. És a dir: algú venia i deia que volia invertir 500.000 euros a criar caragols (per exemple), tot legal, és clar, però després ningú controlava si criava cargols ni si invertia els 500.000 euros que havia dit. Potser n’havia invertit 3.000 a fer contrabando de gallines sueques. Però, a qui li importa? És una empresa d’inversió estrangera! És com el turisme de qualitat! Quina pena més grossa!

També sembla que la catàstrofe dels crèdits tous atorgats durant la pandèmia està a punt d’esclatar. Ha començat a poc a poc i qualsevol dia farà un pet com el bou del Patufet. Segons sembla, quan van demanar els números a les empreses per veure si s’ho mereixien, els que s’ho van mirar estaven infectats pel virus, no de la Covid, sinó aquell altre, el virus Aquest Ni Tocar-lo, que és molt perillós per conservar la cadira. I ara, és clar, no es poden fer públics els noms de qui van rebre crèdits, i menys encara dels que no paguen. Mirin, jo els proposo una cosa: facin públic el nom dels que hem pagat o estan pagant religiosament perquè penquem com a cabrons i paguem impostos com mana la llei i ens fan un regalet o potser millor ens foten un parell d’hòsties per imbècils, perquè sembla ser que fer el Borbó aquí tampoc no és delicte. Quina pena més grossa!

També hem de recordar que, un any més, Andorra ha baixat en el rànquing de Llibertat de premsa. Ja estem en el lloc 53. Ràpidament han sortit els caps pensants del país a dir que aquí no hi ha censura. Legislada, no. O quasi no. Hauríem de parlar de la llei de les fake news, però ho farem un altre dia, potser. Però quan els diaris són propietat de qui són i la publicitat és de qui és tots sabem que segons quines notícies no es publicaran i segons quines investigacions no es començaran. També hi ha parts de l’Estat que són infranquejables: seguretat nacional? No, no hi ha censura, hi ha autocensura imposada per l’establishment social. El mateix passa amb RTVA: Com és que no hi ha cap debat on pugui anar gent diversa, per parlar de temes actuals i escoltar opinions diferents de gent del carrer? S’ha provat de fer o no interessa? Quina pena més grossa!

Senyors polítics! Haurien de fer teatre. Hi ha molts bons professors, companyies amateurs, una Escena Nacional fantàstica... perquè fer teatre ensenya a llegir, a comprendre la lectura, a vocalitzar, a comunicar clarament el que vols explicar, a posar-te en la pell d’una altra persona, a treballar en equip, a comprendre que el protagonista d’avui serà el secundari d’un altre dia. 

Si vostès haguessin fet teatre de petits, cosa que hauria de ser una assignatura obligatòria, avui dia no ens farien passar la vergonya aliena que passem. Les mentides potser semblarien veritats, al Parlament tothom sabria expressar-se i vocalitzar i les lluites internes dels partits potser serien com al Senat romà, entre ells.

Mentrestant ens haurem d’aguantar, oi? Quina pena més grossa!

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bon article, com sempre. Felicitats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte