Diari digital d'Andorra Bondia
El març del 2018 el SAAS va treure a concurs per primera vegada la plaça de psicooncòleg.
El març del 2018 el SAAS va treure a concurs per primera vegada la plaça de psicooncòleg.

Els pacients amb càncer es queixen per la desatenció psicològica


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

“Segons els pacients amb càncer l’atenció psicològica no s’està donant”. Així de clar és el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia. Fa dos mesos i mig que va marxar la psicooncòloga Eva Baillès i des de llavors els pacients que s’han animat a demanar cita al servei de Salut Mental encara esperen que els truquin. “Aquest és el procediment que ara han de seguir per indicació del metge els que estan molt fotuts”, explica Saravia.  De fet, “els malalts ja no veuen del tot correcte haver de ser ells qui sol·licitin l’atenció” per diversos motius, exposa. D’una banda, perquè amb la psicooncòloga el servei ja anava inclòs, si és que el volien; i perquè consideren que “no és el mateix un psicòleg normal que un psicooncòleg, hi ha una sensibilitat diferent”. A això s’hi suma la saturació que pateix el servei de Salut Mental, reconeguda pel mateix cap, Carlos Mur, en diverses ocasions, cosa que provoca en els malalts “una sensació molt dolenta” que s’afegeix a l’angoixa que ja pateixen. 

Per aquest motiu, alguns d’adrecen a l’Assandca. I quina resposta reben de l’associació? Doncs fan el que bonament poden, com reconeixen tant Saravia com la secretària de l’Assandca, Lídia Neiva, que és qui coordina la derivació dels malalts que considera “més urgents” a Som Salut, clínica que té una psicooncòloga i amb qui l’entitat té un conveni i presta el servei amb una tarifa reduïda que paga l’entitat. En concret, ja n’han derivat tres, un pacient diagnosticat de nou i dos que ja ho estaven, però n’hi ha d’altres que s’hi han interessat. I Saravia adverteix que “si ens truquessin tots no ho podríem assumir”. 

Segons el SAAS, el servei no està desatès, “s’estan cobrint tant els casos greus com els urgents i hospitalitzats amb personal de Salut Mental”. A més, “està previst cobrir aquesta plaça pròximament”. Per Saravia, “el SAAS ho té molt mal muntat”, perquè la psicooncòloga havia anunciat als pacients que marxava dos mesos abans, “i suposo que el SAAS ho havia de saber”. D’aquí que no s’expliquen com és que no es va posar en marxa la convocatòria per cobrir aquesta plaça. Un concurs que fins ahir no s’havia convocat. En aquest sentit, Saravia es fa ressò d’algun dels comentaris que li han arribat: “ni radioteràpia ni psicooncòleg, quin pas serà el següent? Estem acollonits perquè la situació no pinta bé”. I recorda que venim d’una època complicada per la Covid, que no va permetre el diagnòstic ràpid, per la qual cosa ara es detecten càncers en situació molt avançada i ara se suma que la persona que havia de fer costat als pacients per donar-los el primer suport i orientar-los, marxa i ho fa després d’haver lluitat durant tant temps perquè hi fos. 

Quant a la cobertura de la plaça, els rumors que corren “és que s’està esperant algú que ara mateix no està disponible per convocar el concurs”. A Saravia fins i tot li han dit qui és amb nom i cognoms, i la coneix i creu que és una bona professional, però això no treu que les coses no s’han de fer d’aquesta manera, remarca, perquè va en detriment dels pacients que paguen les conseqüències i no en tenen cap culpa. Així, recorda que el moment del diagnòstic i de la primera quimio és importantíssim que hi hagi algú que els faci costat “perquè et trobes perdut”. I “és imprescindible el psicooncòleg”, insisteix Neiva. 

Font: “ni ho sabia”
La marxa de la psicooncòloga es va produir poc abans de la reunió amb el ministre de Salut, Albert Font. Així, que van aprofitar l’ocasió per exposar la problemàtica. Font els va assegurar que “ni ho sabia que havia marxat la psicooncòloga”, i va  manifestar que ja parlaria sobre el tema amb el director del SAAS, Josep Maria Piqué.  

Pel que fa a la trobada, Saravia va fer un repàs dels temes pendents per posar en evidència que ni els cribratges de retinoblastoma ni el de colon s’han posat en marxa i que l’estudi sobre el cribratge del càncer de pròstata ni s’ha començat. Per la seva banda, el ministre va reconèixer que estava tot parat per la pandèmia. A més, va expressar que ell estaria al ministeri menys d’un any, per la qual cosa no es podia embarcar en grans projectes. Ara, sí que es va comprometre a posar en marxa els “temes menors”. Tot i que la reunió va anar bé, Saravia creu que “cada dia anem a pitjor i sembla que el càncer no és tan important”. També  afegeix que “estan molt decebuts” perquè “semblava que aquest Govern amb temes de salut volia començar amb força però a mesura que ha anat passant el temps ha anat perdent”. 

pacients
càncer
Atenció
psicològica

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Vergonyos tenir professionals al país que han estat donant suport a Assandca des de l’inici i no tenen les mateixes oportunitats… quan es nomenarà el cessament del carrec de la Sra secretaria? Pot ser una bona professional pero al país n’hi han més!!
Em sembla vergonyós que persones com nosaltres que estem patint d'aquesta malaltia no es tingui en compte la importància del fet de tenir un suport psicològic tant pel pacient com per la familia. Hi ha molt potencial i no se'ls està donant l'oportunitat. Sincerament, dono gràcies a la Raquel Casado per la seva feina i ajuda que m'ha aportat.
Es vergonyós que esperin algú que ja te una feina i si ja saben qui es es una plaça a dit no hem sembla just quant hi ha professionals molt valides que podrien optar aquesta plaça però ja se sap per qui es la plaça
Doncs no, no senyors, no qualsevol psicòleg pot donar aquesta atención, es una ESPECIALITZACIÓ. Mereixem atención de quialitat, hi ha professionals a Andorra amb aquesta ESPECIALITZACIÓ, no cal buscar fora. Només cal que mireu els curriculums que els van arribar al obrir aquesta plaça, no son molts...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte