Diari digital d'Andorra Bondia
Lluís Casahuga, president de la Societat de Drets d’Autor (Sdadv).
Lluís Casahuga, president de la Societat de Drets d’Autor (Sdadv).

Lluís Casahuga: “L’objectiu és que en dos anys el soci rebi els royalties que generi”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Conegut fins ara com a guitarrista, professor i creador d’espais sonors, a banda d’impulsor de Mountain Alchemist, des del 6 de març presideix una entitat que en onze anys d’existència s’ha mogut entre la invisibilitat i la irrellevància. Això s’ha acabat, diu.

Per què va plegar l’anterior president?
Va renunciar. No me’n demanis els motius perquè no els conec. Probablement per desgast, portava crec que sis anys. I tinc pendent una reunió amb ell. 

Què espera aportar vostè a l’Sdadv?
L’objectiu és aconseguir una Sdadv homologable a les societats d’autor del nostre entorn, i aconseguir-ho amb una certa celeritat, en el termini de dos anys.

Des de quan n’és soci?
Des del 2016.

Li ha sigut d’alguna utilitat?
Quan comences en aquest món ho fas per amor a l’art, literalment. Només després descobreixes, més aviat et topes, amb l’aspecte empresarial de la carrera artística, aprens a gestionar els teus drets i aprens també a defensar-los. Com tants col·legues, m’he trobat en situacions que la meva obra s’ha utilitzat fora del context contractual, i ha sigut l’Sdadv on he trobat consell legal. 

Soc un creador que compagina la feina que em dona de menjar amb alguna incursió en el mercat artístic, ja sigui en forma de bolo o de publicació. Què m’aporta fer-me soci de l’Sdadv?
La funció de l’Sdadv és gestionar els drets patrimonials derivats dels drets d’autor. El primer pas és òbviament recaptar-los. Com? Llistant el repertori, fent números i distribuint el que li pertoqui a cada soci.

A l’hora de la veritat, puc comptar que l’Sdadv m’aboni certa quantitat, a fi d’any?
Ara per ara la realitat és que no hem arribat al punt de poder gestionar bé aquests drets. Per mirar de resoldre-ho establirem a curt termini un manual de tarifes coherent, real i actual dels drets d’autor, i unes normes de repartiment.

Entenc que fins ara no es repartien royalties entre els socis.
No. El que podies fer era comprovar que la teva obra s’havia utilitzat al marge del contracte firmat i assessorar-te de les accions per reclamar-ho.

L’Sdadv es va fundar el 2011. Com pot ser que onze anys després encara no s’hagi pogut complir un dels objectius fundacionals?
No li sabria dir. Una de les raons probablement sigui que  l’empenta que li va donar inicialment el Govern va ser insuficient per crear l’estructura que cal. Un altre factor potser sigui la percepció que la societat té encara de la qüestió dels drets d’autor: el ciutadà d’aquest país, en general, no creu que s’hagi de pagar per la música que escolta al bar. 

Doncs han tingut temps per fer aquesta pedagogia.
És evident que alguna cosa ha fallat. I torno a dir-ho: l’objectiu és preparar els mecanismes que ens haurien de permetre el 2023 començar a gestionar aquests drets. Que en el termini de dos anys el soci de l’Sdadv pugui rebre puntualment una quantitat X en concepte de drets d’autor. I fer que l’Sdadv sigui una societat interessant no només per als artistes del país, sinó també un pol d’atracció per a artistes forans. Em consta que ja s’ha donat el cas que grans figures amb un volum important de repertori, han trucat a la porta de l’Sdadv. No em demanis quins, perquè òbviament no t’ho puc dir.

Quin interès hi veuen?
Potser no estan contents amb la seva societat, potser es volen instal·lar aquí. D’altra banda, no estàs obligat a donar-te d’alta a la societat d’autors del teu país. Ara bé, no pots ser membre de dos societats a la vegada.

Torno a ser un creador local amb cert repertori. Per què donar-me d’alta a l’Sdadv i no a l’SGAE espanyola, com d’altra banda em consta que ha fet algun artista nacional?
L’existència d’una societat d’autors a Andorra és una exigència legal, no un capritx nostre. Et pot interessar per proximitat, tens la seu com qui diu al costat de casa.

Però si em faig membre d’una societat d’autors és per cobrar royalties, i m’està dient que de moment l’Sdadv no està en disposició d’abonar-los.
L’objectiu, insisteixo, és que el 2023 tinguem totes les eines perquè això sigui per fi possible.

Com es finança l’Sdadv i com cobreix els seus 630.000 euros de pressupost?
De la recaptació d’hotels, locals de restauració, actes públics d’institucions públiques o privades... La televisió és paradigmàtica: tens un bar i 
tens una televisió, i per tant pagues una tarifa segons la superfície i segons l’aforament del local.

I aquests diners on van a parar?
L’Sdadv els distribueix entre les societats d’autors internacionals, essencialment espanyoles, perquè es consumeix principalment televisió espanyola, i en descomptem un percentatge per a administració. 

Quin percentatge de locals abona reglamentàriament els drets que li pertoca?
No hi he pogut entrar, en aquest detall. El cas és que l’haurien d’abonar el 100%, i aquest és l’objectiu que ens hem posat.

Lluís Casahuga
Societat de Drets d'Autor
presidència
royalties
Mountain Alchemist

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Interessant que es posi ordre i es valori com cal, la feina dels creadors. Pel tò de les preguntes, semblaria que el periodista faci el paper del client, incrèdul, que es pensa que la musica ni té autor ni mereix ser pagada. Vull pensar que és un "paper" que s'ha imposat. Sort amb la noca etapa SDADV
imatge de andresluengo
Bon dia, Sr. Altés, el periodista, a qui conec bé, es posa en el paper de l'artista incrèdul que constata que en onze anys la Sdadv no ha sigut capaç d'implementar un servei consubstancial a la seva existència M'agradarà de veritat veure que aquesta vegada, sí.
deixeu de sablar la població. cobreu a tots cristo per no ajudar als creadors andorrans, tot a pagaar a españa. pena
Acabaran gestionant els drets per prendre el sol! Money money money...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte