Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de control a l’executiu d’aquesta tarda al Consell General.
Un moment de la sessió de control a l’executiu d’aquesta tarda al Consell General.

L’execució d’avals pels crèdits tous no retornats supera ja el milió d’euros


Escrit per: 
M.S./ Foto: Demòcrates

El Govern ha hagut de fer front ja a l’execució d’avals per crèdits tous no retornats per un import global d’1.069.000 euros, segons ha explicat aquesta tarda el ministre de Finances, Eric Jover, en la sessió de control a l’executiu responent a una pregunta del conseller general socialdemòcrata Joaquim Miró.

Jover, que a principis de mes ja havia avançat que s’havien executat avals per un import global de 424.000 de crèdits amb venciment el 2021 d’empreses que van acabar fent fallida, ha detallat que dues empreses més han fet fallida aquest any, a una de les quals es va concedir un crèdit tou de prop de mig milió d’euros.

A aquestes empreses, cal sumar també altres quatre que tot i no fer fallida no han pogut retornar el crèdit al seu venciment i l’entitat bancària ha executat també l’aval, tal com ha destacat el ministre que, responent a una segona pregunta, ha detallat que es tracta d’empreses de sectors diferents.

Així mateix, Jover ha recordat que a l’hora de posar en marxa aquesta iniciativa per ajudar el teixit empresarial a fer front a les conseqüències de la pandèmia es va estimar una morositat del 18%, amb les dades actuals és del 0,70%, motiu pel qual ja el 2021 es va aprovisionar una partida de 5 milions d’euros per fer-hi front, la mateixa quantitat que hi ha prevista per a aquest exercici.

El ministre, que ha remarcat que s’està encara en procés de prestamització de molts d’aquests crèdits, ha recordat que aquests ajuts van suposar més de 2.000 línies de crèdit per un import de global de 152 milions d’euros i que només amb el primer programa es va arribar a 15.000 assalariats.

D’altra banda, i responent en aquest cas a una interpel·lació del parlamentari socialdemòcrata Jordi Font en relació amb les mesures excepcionals per fer front a l’increment del preu dels hidrocarburs, Jover ha indicat que es podrien revisar a l’alça i la situació es perllonga en el temps, de manera que es podria augmentar el topall de 3.000 litres per a taxistes i vehicles d’entre 3,5 i 7,5 tones.

Fins a 11,8 milions d’euros en factures no pagades a venciment

Els problemes amb el canvi de sistema informàtic van comportar que s’arribessin a acumular factures ja vençudes de proveïdors pendents de pagar per un import global d’11,8 milions d’euros. Així ho ha admès el ministre de Finances responent a una interpel·lació del president del grup socialdemòcrata, Pere López, en què va aprofitar per demanar disculpes públicament per aquests retards en el pagament, que encara no s’han solucionat del tot. 

Jover, que ha incidit que l’import “és teòric” perquè s’ha sumat en base a la data de la factura i no a la d’inici del comptatge de 60 dies, ha assegurat que el 30% de les factures corresponien a d’altres administracions, de manera que “no hi ha hagut afectació” en el teixit empresarial, mentre que un 20% són certificacions d’obra que “tenen un procés més laboriós”.

Al marge del canvi de sistema informàtic, que “necessita aprenentatge”, Jover ha indicat que també s’han detectat “algunes disfuncions” com el fet que el programa no té en compte la data de venciment a l’hora de prioritzar les factures, fet que ha provocat que alguns proveïdors “hagin deixat de cobrar alguna factura però n’hagin cobrat d’altres emeses amb posterioritat”, o els problemes per traspassar els reconduïts de l’any anterior, fet que va obligar a entrar manualment de nou 1.238 factures.

Preguntat sobre si s’havia fet el càlcul dels interessos a abonar pels retards, el titular de Finances ha assegurat amb contundència que “el Govern assumirà les responsabilitats dels retards”, si bé, recordant que “l’esperit de la Llei de morositat fa referència a quan s’està generant un problema de tresoreria i no és el cas”, ha advertit que “s’analitzarà cas per cas”.

execució
avals
crèdits
tous
retornats
supera
milió
euros

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina cagada més gran!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte