Diari digital d'Andorra Bondia
Els especialistes auguren que l’any 2050 la meitat de la població podria tenir al·lèrgies respiratòries.
Els especialistes auguren que l’any 2050 la meitat de la població podria tenir al·lèrgies respiratòries.

Sense mascareta, més al·lèrgies


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: A. S.

Si bé és cert que la pandèmia va millorar la simptomatologia de les al·lèrgies gràcies al confinament i l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, l’al·lergòleg Agustín Alejandro Sansosti explica que aquest any els pacients han empitjorat: “Les persones amb al·lèrgies respiratòries es trobaven millor quan utilitzaven la mascareta i un cop se l’han tret han empitjorat”. A la retirada de la mascareta se sumen els nivells de pol·len, que segons Sansosti estan sent més elevats respecte a altres anys, una barreja de factors que fan un any difícil per als al·lèrgics.

Respecte si hi ha hagut un increment de casos d’al·lèrgies respiratòries, Sansosti indica que no hi ha una gran diferència entre abans i després de la pandèmia, simplement les persones al·lèrgiques van estar menys exposades i, per tant, la simptomatologia ha sigut menys notable. “La mascareta és una eina que actua com un factor barrera”. Els al·lergòlegs eren coneixedors de l’eficàcia de la mascareta per pal·liar els símptomes contra el pol·len, sobretot de l’FPP2 que filtra més que les quirúrgiques. “Diga-li a un pacient del 2017 que es posi una mascareta per alleugerir els símptomes de l’al·lèrgia! Nosaltres podem recomanar-ne l’ús, però una altra cosa és que la persona ho accepti”, exposa Sansosti.

Cal recordar que les al·lèrgies més habituals a Andorra són als pòl·lens. Al febrer a l’avellaner i al xiprer, entre març i abril al freixe, a finals de maig al bedoll i entre juny i juliol a l’herba dels prats com les gramínies i l’artemísia. La resta d’any, i per sota del pol·len, es donen les al·lèrgies al pèl dels animals (gats i gossos majoritàriament) i algun cas als àcars i als fongs, aquests poc freqüents al Principat.

D’altra banda, Sansosti ressalta que cada vegada es detecten casos d’al·lèrgies respiratòries a edats més primerenques. “Avui dia tinc pacients de 4 i 5 anys amb al·lèrgia al pol·len”, i recorda que alguns pacients ja tenen una base genètica i, amb el pas dels anys d’estar exposat a la substància en concret, es desenvolupa l’al·lèrgia. “Normalment, una persona que té alguna al·lèrgia respiratòria en té més d’una”, indica.

Més al·lèrgics el 2050
Sansosti recorda que, en termes generals, el 25% de la població pateix algun tipus d’al·lèrgia i es preveu que l’any 2050 el percentatge de casos augmenti fins al 50%. Les causes no estan clares, però segons els diferents estudis en la matèria hi ha dos factors principals. El primer, el canvi climàtic. Segons explica l’al·lergòleg, els gasos d’efecte hivernacle provoquen que les plantes pol·linitzin amb més intensitat i com a consegüent hi ha un increment del pol·len. El segon factor es basa en la teoria de la higiene. “Com que cada vegada estem fent una vida més neta no estem exposats a situacions complicades de l’ambient i això fa que el sistema immunitari estigui més debilitat i mandrós, fet pel qual desenvolupa al·lèrgies”.

La inflamació i envermelliment dels ulls, picors al nas, esternuts en salva, congestió i moc com aigua són els símptomes més comuns que pateix una persona amb al·lèrgies respiratòries, tot i que també hi ha casos en què la persona pot experimentar dificultats per respirar, tos seca i xiulets al pit quan es respira. Els antihistamínics, els esprais nasals i el col·liri per als ulls són alguns dels tractaments que s’ofereixen per tractar les al·lèrgies. Ara bé, si la simptomatologia és molt intensa, els especialistes recomanen al pacient iniciar un tractament d’immunoteràpia per intentar acostumar a poc a poc el cos a l’al·lergen en qüestió.

Andorra
al·lèrgies
pol·len
primavera
mascareta

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La sort seria que deixessin de porta arbres no autòctons. Com l' Olivé i molts més que estan per Escaldes-Engordany. Perquè possar arbres que no són típics però donen alergia a moltes persones! Desprès no volem albergues noves?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte