Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Disbauxa olímpica




Els darrers dies, la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern ha mostrat novament les seves flaqueses. A la manca de suport real al territori on s’hauria de celebrar (fins ara el suport està limitat a alguns càrrecs polítics i a empresaris del turisme i el totxo), s’hi suma la manca d’un projecte clar i d’entesa entre els governs català i aragonès. La mala maror entre Lambán i la Generalitat ha arribat a l’extrem de dinamitar la candidatura com inicialment estava prevista, mentre el Comitè Olímpic Espanyol continua vetllant perquè els interessos de la unitat d’Espanya prevalguin sobre tot. 
Arribats a aquest punt, la Generalitat s’ha vist obligada a posposar novament la consulta, que ens havien dit primer que seria aquesta primavera, i després el 24 de juliol. L’excusa? Diuen voler tenir el projecte tancat i el desacord amb Aragó fa impossible presentar-lo als pirinencs abans del referèndum. La realitat és, tanmateix, que no hi ha un projecte, simplement volen presentar un mapa amb els punts on se celebraran les proves i vendre’ns-ho com la proposta que marcarà un abans i un després en un Pirineu en despoblament, mancat d’inversions i d’infraestructures i on el jovent no té oportunitats si no es dedica al sector turístic. 
Els partidaris del sí, per la seva banda, s’estan posant nerviosos de debò. Els projectes especulatius fets d’esquena als interessos de la població necessiten més silencis que soroll, i ser acordats entre puros i copes de brandi i no pas en un debat públic que posi els pros i els contres negre sobre blanc. És per això que la manifestació de la plataforma StopJJOO del passat 15 de maig a Puigcerdà, la més gran organitzada mai al Pirineu, ha causat por entre els defensors dels Jocs, que veuen com la gent pren partit al voltant del no mentre el Govern i la seva comparsa olímpica actuen erràticament.
Vist fredament, l’argumentari dels contraris als Jocs és sòlid en tots els aspectes. D’una banda, en el pla econòmic i social, és evident que unes olimpíades d’hivern no solucionaran els problemes crònics del Pirineu que esmentàvem més amunt de canvi de model econòmic i d’oportunitats per a la població. En relació amb l’acció de Govern, queda clar que uns Jocs no poden revertir un dèficit històric d’inversions i d’infraestructures acumulat des de fa més d’un segle i mig. I en el pla climàtic, finalment, cada dia són menys esperançadores les notícies i ja ens estan dient que la regió mediterrània serà la que més en patirà els efectes amb la manca de neu que això suposarà. 
I per contra, vist també fredament, l’argumentari dels partidaris als Jocs fa aigües per tot arreu. Primer, perquè com explicàvem més amunt no tenen un projecte clar i definit. Així, només es pot parlar de manera etèria de les coses i dir ruqueries com això de posar el Pirineu al mapa. Segonament, perquè l’únic que aporten per solucionar les problemàtiques actuals és reincidir en els errors del passat, i això la gent ja no s’ho empassa. I, en tercer lloc, perquè el projecte olímpic es fa de la mà dels que ens van donar cops de porra per votar l’1 d’octubre i, per tant, qualsevol projecte que impliqui la participació directa de l’estat espanyol està condemnat a naufragar socialment. 
No ens sorprèn que arribats a aquest punt en la disbauxa olímpica, els partidaris del sí defensin obertament de passar-se la democràcia per l’arc del triomf i tirar endavant sense consulta, peti qui peti. Ho hem sentit per part d’alguns alcaldes i de presidents dels consells comarcals que, teòricament, són elegits a les urnes però que de seguida que poden mostren el seu costat més caciquil i antidemocràtic.
No sabem com acabarà, tot plegat, però una cosa és evident: als pobles del Pirineu hi ha moltes banderoles d’Stop Jocs, i el govern de la Generalitat comença a veure que plantejar aquesta candidatura ha estat com disparar-se un tret al peu. Si fan marxa enrere perdran el suport de les elits, dels mitjans que els protegeixen i del govern central. I si continuen amb la bala al peu, corren el risc de dessagnar-se a mig camí. Veurem què passa.

 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Ens van donar cops de porra diu....

Els polítics s'omplen la boca amb paraules com "medi ambient", "desenvolupament sostenible" etc etc i sempre la prioritat es omplir-se les butxaques passan per damunt de tot i de tots sense cap tipus de vergonya

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte