Diari digital d'Andorra Bondia
El passeig del riu, des del pont d’Engordany. Al llarg del tram es distribuiran una vintena d’aixetes gegants de bronze.
El passeig del riu, des del pont d’Engordany. Al llarg del tram es distribuiran una vintena d’aixetes gegants de bronze.
La plaça dels safarejos completament anivellada, amb l’antic CIAM i sense la passarel·la i, al darrere, la font del Roc del Metge.
La plaça dels safarejos completament anivellada, amb l’antic CIAM i sense la passarel·la i, al darrere, la font del Roc del Metge.
La placeta del Madriu, amb l'escultura-font. Farà set metres d'altura i pesarà 6 tones.
La placeta del Madriu, amb l'escultura-font. Farà set metres d'altura i pesarà 6 tones.
La placeta del Madriu, amb l'escultura-font. Farà set metres d'altura i pesarà 60 tones.
La placeta del Madriu, amb l'escultura-font. Farà set metres d'altura i pesarà 60 tones.
Tot el passeig del riu estarà adaptat per a la interacció.
Tot el passeig del riu estarà adaptat per a la interacció.
La plaça dels safarejos amb l'antic CIAM: es retocaran els baixos per convertir-los en un espai diàfen.
La plaça dels safarejos amb l'antic CIAM: es retocaran els baixos per convertir-los en un espai diàfen.

Caldes, d’aquí un any


Escrit per: 
A. L. / Fotomuntatges: J. Balmaseda

El projecte dispara el pressupost, que passa dels tres milions inicialment previstos als cinc, augura Rosa Gili.

La setmana que ve es publicarà el plec de bases, les obres començaran al setembre i l’objectiu és que en el termini d’un any –“potser una mica més”, admet la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili– el projecte Caldes sigui una realitat. Com a mínim, sobre el paper. Aquesta és la bona notícia. La no tan bona és que el pressupost d’aquesta ambiciosa intervenció urbanística amb què el Comú pretén revertir la decadència de la part alta de la parròquia s’enfilarà dels tres milions d’euros inicials als cinc que ara mateix augura Gili que podria arribar a costar, tot i que la xifra exacta no se sabrà fins que es liciti l’obra. Són diners, admetia avui la cònsol, “però era un compromís electoral canviar la cara a una zona que havia sigut el rovell de l’ou de la parròquia i que havia quedat deprimida. Ho hem de fer per revitalitzar aquesta part d’Escaldes. No es tracta de portar-hi grans superfícies sinó d’estimular el petit comerç, les granges i els locals de copes, pensant en el turista però sobretot en els veïns. Nosaltres ens encarregarem de donar-li vida”.

Cal recordar que no és la primera vegada que el Comú intervé a la part alta. Fa un decenni hi va haver un primer intent amb el CIAM, que va costar 2,8 milions i que ben aviat es va demostrar un autèntic fiasco. Ningú no n’ha assumit mai la més mínima responsabilitat política. Però aquesta és una altra història. Caldes, diu Gili, “és un projecte agosarat però amb molta màgia: hi crec molt”. Arrencarà a la placeta del Madriu i s’estendrà fins al pont d’Engordany pel passeig del riu i la plaça dels safarejos, on avui s’aixeca la baluerna buida del que havia sigut el CIAM.

L’ideòleg de tot plegat és Javier Balmaseda, en la seva primera intervenció a l’espai públic. L’aigua termal, element configurador de la identitat de la parròquia, és òbviament el leitmotiv de tot plegat, des de l’escultura-font que s’instal·larà a la placeta del Madriu –atenció a les proporcions: set metres d’alçada, 6 tones de pes– fins al remodelat Roc del Metge, les basses que es distribuiran al llarg del passeig i on els vianants podran remullar-hi els peus, aixetes-font amb aigua de boca, cascades i la vintena d’aixetes de bronze XXL que penjaran de les baranes i que abocaran aigua al riu.

Aquesta és la part diguem-ne artística, que conceptualment es justifica perquè el laberint de canonades distribueix físicament aigua, i simbòlicament, identitat.  N’hi haurà una altra de més estrictament urbanística, que ha comptat amb la participació dels arquitectes Robert Martí i Ivan Morante però que emana de la idea original de Balmaseda, i que es traduirà en el mobiliari urbà –bancs i fanals– però també en el paviment i en la reordenació dels espais. D’entrada, s’eliminaran obstacles i desnivells per deixar tot el tram raonablement diàfan. Només han de recordar com són avui la placeta del Madriu i la dels safarejos, un autèntic eslàlom d’andròmines i desnivells sense més funció coneguda que fer nosa.

Un projecte sostenible
Tot això anirà fora. A més, la placeta del Madriu, avui triangular, s’ampliarà amb un voladís sobre el riu, i els baixos de l’antic CIAM es deixaran en un sol nivell i sense obstacles. Del Roc del Metge se’n retiraran els murs laterals, que avui quasi aconsegueixen ocultar-lo al vianant, i atenció, es desmantellarà la passarel·la elevada del CIAM, avui una barrera arquitectònica. Se substituirà per dues passeres “més discretes i suaus”. Pel que fa al paviment, que simularà les onades d’aigua termal que flueixen des del Madriu cap a la parròquia, la idea es que colonitzi també l’avinguda del Pont de la Tosca. S’aprofitarà per pacificar la circulació, probablement reduint la circulació en aquest tram i tallant-la en casos puntuals.

Balmaseda, Martí i Morante han tingut naturalment en compte la sostenibilitat del projecte. La captació d’aigua es farà 400 metres riu amunt i per gravetat, i es tornarà al riu. Això, la de les aixetes. L’escultura-font constarà d’un circuit tancat. Treballar a l’espai urbà, deia ahir Balmaseda, “comporta molts condicionants tècnics i urbanístics, com per exemple l’alçada a què per seguretat s’han de muntar les baranes del passeig i les aixetes. Ha calgut trobar un compromís entre l’obra d’art i la normativa”.

Caldes
d’aquí un any

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

una autentica bassura
Si a aquesta porqueria li dieu obra d'art feu-vos-ho mirar, per què es moooooolt i moooolt lleig de tot cor i no sóc l´unic que opina igual segurament...deixeu de malbaratar diners si us plau.
Però que no han après res amb l'Espai Caldes? Semblen tontos de veritat...i dir que és un projecte sostenible a un munt de ferralla que acabarà oxidada i necessitarà manteniment (diners públics) cada dos per tres es prendre'ns el pèl!. Si voleu un projecte sostenible planteu més arbres, més barat i més ecològic impossible....
Una autèntica merda! , més valdria donar els diners als botiguers directament perquè renovessin les botigues o fer l'aparcament de l'Escale d'una punyetera vegada...Felicitats als que hagin cobrat aquesta barbaritat de.projecte!
Que la part alta de la parroquia necessita una actuació per dinamitzar-la, es evident. Pero dubto que aquest projecte sigui el que ho aconsegueixi. Estéticament no es el més bonic que he vist i estic d'acord en que no sembla gaire sostenible.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte