Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Ludmilla Lacueva Canut

Ludmilla Lacueva Canut

Escriptora

 

 

1933, tropes franceses a Andorra (I)




L’arribada de tropes franceses a Andorra durant la revolució del 1933 va trasbalsar els estaments i la població andorrana.  El diari La Veu de Catalunya, en l’edició del 23 d’agost del 1933, ens explica a través de Gil Riba que al migdia ha arribat una camioneta amb gendarmes francesos comanats per un brigadier el qual, junt amb el veguer francès M. Samalens ha procedit a destituir el Consell de la Vall. Aquesta destitució s’ha portat a cap sense violències de cap mena, amb una gran correcció per part de les autoritats franceses. Per tant, no resulten exactes els informes que esmenten una mena de brusca violació de frontera.

Algunes persones s’han reunit a la plaça d’Andorra la Vella per observar aquest destacament. S’hi respira tranquil·litat fins que per una cantonada apareix un grup format per uns quinze homes, encapçalat pel segon síndic destituït, Agustí Coma d’Ordino. En Bonaventura Vila se li atansa i li reclama prudència. Aquest contesta que venen atenent el requeriment de les autoritats franceses i es dirigeixen a la caserna de la policia on s’allotgen els gerdarmes francesos. Es posen a disposició dels gendarmes però que no existeix ordre de detenció contra ells. 

Davant les preguntes del periodista, Bonaventura Vila explica que no s’ha registrat el més petit incident, és més, quasi es pot dir que el poble els ha vist arribar amb simpatia. 

La policia ha lliurat l’armament immediatament, un cos que pot considerar-se com a particular, atès que el manté la companyia Fhasa amb l’objectiu de procurar l’ordre entre els elements obrers, que ascendeixen a uns vuit-cents homes. Que no hi ha hagut violència de cap mena n’és una prova el fet que els set homes que formen aquesta policia acompanyen sempre els gendarmes francesos amb objecte d’informar-los.

Mentre els dos homes parlen, arriba un altre camió amb  gendarmes i un paisà el qual sembla ser un  membre del Consell destituït. Es tracta de  Bonaventura Riera, que ha estat arrestat  a Sant Julià, on ha restat un grup de gendarmes. Del camió també treuen alguns fusells i altres armes. Són, segons diuen, les que tenien en llurs domicilis els trenta-sis policies que hi ha en situació de reserva. 

Gil Riba, del diari La veu de Catalunya, ens explica que a la tarda, Andorra presentava un aspecte gairebé normal on la població destaca la suavitat amb què s’ha procedit amb els consellers destituïts.

També es parla de  posar en llibertat Bonaventura Riera, qui, segons informen el periodista,  ha signat un document en virtut del qual es compromet a no intervenir en política i a traslladar-se a Seu d’Urgell, on té família, a passar una temporada.

Pel que fa al síndic Roc Pallarés es comenta que en tenir notícies de l’ocupació pels gendarmes francesos marxà cap al camp on segons sembla es dedica a les tasques agrícoles. 

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

52 DIES D'OCUPACIÓ (?) d'Antoni Morell.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte