Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les propostes del projecte és posar fonts al Llac d’Engolasters i enllumenat de color als arbres del voltant.
Una de les propostes del projecte és posar fonts al Llac d’Engolasters i enllumenat de color als arbres del voltant.

Una torre-mirador i fonts de colors per dinamitzar Engolasters i les Pardines


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Comú d'Encamp

Una passarel·la de vidre transparent, càpsules de pedal, una tirolina, una torre-mirador de fusta i que el Llac d’Engolasters tingui fonts i enllumenat de color als arbres del voltant són algunes de les propostes del projecte Encamp EcoParc, a càrrec de les empreses KX arquitectura, Summit advisors i Event 3.0, que ha guanyat el concurs d’idees per a la reactivació turística del camí de Les Pardines i del Llac d’Engolasters. En total se’ls ha atorgat 12.000 euros. Així ho ha anunciat aquesta tarda el Comú d’Encamp durant l’entrega de premis a Casa Comuna. El conseller de Turisme i Reactivació Econòmica, Nino Marot, ha explicat que la decisió va estar “molt renyida”, però la proposta guanyadora “era la que més s’ajustava amb el respecte i l’impacte en l’entorn mediambiental” a més que el factor econòmic “era el que millor anava”. En total estaríem parlant d’uns 10,5 milions d’euros per poder dur a terme la vintena d’infraestructures que proposa Encamp EcoParc, segons els estudis inicials que es van fer a finals del 2021. En aquest sentit, un dels representants d’Event 3.0, Sebastià Vidal, ha indicat que “avui dia possiblement aquesta xifra haurà quedat obsoleta per la situació actual al món de la construcció” i ha precisat que la proposta està pensada perquè es pugui anar fent per parts. 

Vidal ha definit el conjunt del projecte com una iniciativa que busca ser accessible a tota la ciutadania, des de gent gran a persones amb discapacitats, i que té un respecte per l’entorn natural, el medi ambient i el consum energètic. 

La peculiaritat d’Encamp EcoParc és que s’estructura en quatre sectors: les dues primeres són els accessos naturals de Les Pardines i d’Engolasters, on preveuen que siguin les zones de benvinguda a l’usuari i de compra de tiquets per a les instal·lacions que ho convinguin. Les altres dues se centrarien en les zones intermèdies de la ruta. Al túnel proposen instal·lar una passarel·la de vidre transparent, unes càpsules a pedals i una tirolina, mentre que a Carboneres preveuen fer cabanes als arbres perquè els usuaris puguin dormir enmig del bosc. A més, també plantegen instal·lar diferents llocs per reparar les punxades de les bicicletes i punts de càrrega per a les que siguin elèctriques. 

Petites actuacions
Des de la corporació han detallat que si bé tenen en compte el pressupost inicial del projecte guanyador, el primer que faran és començar per petites actuacions, ja que segons ha puntualitzat Marot “el Comú serà qui decidirà el projecte definitiu que es pugui realitzar”, com per exemple les propostes de la zona d’Engolasters. El conseller ha comunicat que l’objectiu de la corporació és que es pugui fer la concessió abans que acabi el mandat. Ara bé, ha insistit que les idees inicials d’Encamp EcoParc podrien tenir unes “alternacions considerables” un cop tinguin les xifres i la inversió real del projecte guanyador. 

Altres premiats
El segon premi, de 8.000 euros, ha estat per al projecte Interconnexió Ecoturística Engolasters Pardines d’Enric Martínez, i el tercer, de 5.000 euros, per a Park Natura, de Naiara Galdòs. A més, la cònsol major, Laura Mas, i el cònsol menor, Jean-Michel Rascagnères, han donat un accèssit de 500 euros al projecte Enroc 3.0 de Laia Navarro i Jaume Tomàs per la seva aportació i idees presentades per al desenvolupament de la parròquia. D’altra banda, s'ha comunicat que el cinquè candidat es va descartar per no complir amb el plec de bases. 

Compartir via

Comentaris: 7

Comentaris

La carrera entre comuns per veure qui la fa més grossa, convertint les nostres muntanyes en un parc d'atraccions, afavorint el turisme de masses i utilitzant paraules com reserva de la biosfera o EcoParc, no teniu vergonya. Hi ha gent que vol gaudir de la natura i que sap viure sense les selfies. Es van queixar amb el Padel surf a Tristaina i ara tot ple de llums, pasareles, ferros i merdes varies... es per pixar i no treu-re gota!
Cada vegada que sento la paraula "dinamitzar" em poso a tremolar... entre el pont tibetà, el rellotge solar, els tubs de lampisteria d'Escaldes (que diuen"Art") aquest EcoParc... no vull imaginar la següent!
Prou si us plau!! De tant ofegar la natura ens acabarem ofegant! No petrifiquem més els boscos. La natura te la seva veu, la seva llum. Qualsevol agressió es agressió a nosaltres mateixos. Hem vingut per crear no per destruïr! Si us plau !!!
Llums de colors, fonts i tot el mecanisme que acompanya... Què hi ha "d'Eco" en tot això? És més "eco" ara mateix tot i està ple de merda.
El comú d'Encamp encara arrossega un deute molt gran, hi ha gent que no arriba a final de mes! Això per començar a més de tot lo que s'ha comentat abans....patetic
Quina llàstima, la contaminació lumínica que hauran de suportar els arbres, la mateixa que van haver de suportar els atmellers en flor del passeig del Parc Central de la capital quan algú va decidir posar-los un focus que els il·luminés tota la nit.
Quin horror! En aquestes alturas, un projecte aixis no s'hauria de seleccionar. No recordeu el canvi climatic I la crisis que representa?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte