Diari digital d'Andorra Bondia
El president d’AMMA, Enric Manuel García, entre el rector en funcions, Manuel Añón, i el coordinador de Musicologia, Francisco Zacarías.
El president d’AMMA, Enric Manuel García, entre el rector en funcions, Manuel Añón, i el coordinador de Musicologia, Francisco Zacarías.

Humanium, al març


Escrit per: 
A. L. / Foto: BonDia

La nova “facultat de música” impartirà tres màsters el primer any i, els següents, cinc bàtxelors i un doctorat.

Cinc anys, cinc, fa que Humanium International University treballava per obrir seu a Andorra i impartir estudis semipresencials de “música i humanitats”. Serà finament al setembre, en una ubicació que el rector en funcions, Manuel Añón Escribá, no ha volgut desvelar avui però que acollirà la secretaria i els espais multiús de la universitat i que es completarà per a les classes presencials i les activitats puntuals que programi amb les aules i els auditoris del Centre Cultural Lauredià, segons el conveni firmat recentment amb el Comú. De fet, el cònsol, Josep Majoral, estava avui encantat de donar la benvinguda a aquest nou centre d’ensenyament superior, que s’afegeix a la Universitat Carlemany i a l’Europea, a banda de l’UdA, és clar: “Des que ens vam assabentar que volien instal·lar-se a Andorra vam fer els possibles per portar-la a Sant Julià i completar així el projecte Campus Universitari”.

Doncs ja la té a casa. Aquesta és la bona notícia. La dolenta és que l’inici del curs acadèmic es retardarà fins al març, perquè fins després de l’estiu no està previst que s’aprovin els plans d’estudi i les titulacions que impartirà Humanium. I amb un nombre d’alumnes “elevat” –el gener del 2021, quan la ministra del ram, Ester Vilarrubla, en va anunciar l’arribada, es parlava d’entre 150 i 200, per començar– que Añón no ha concretat, com tampoc el claustre de professors. De moment, aquest primer curs s’impartiran estudis dels tres màsters previstos, Composició en noves tecnologies, Gestió musical i Interpretació. En cursos posteriors s’hi afegiran els cinc bàtxelors –Composició, Direcció, Interpretació, Pedagogia i Musicologia– i, atenció, el doctorat de Música, inexistent a Espanya i raríssim a Europa, segons el coordinador de musicologia, Francisco Zacarías. Les humanitats, de moment, hauran d’esperar.

Tots els títols que expedirà Humanium estaran reconeguts als països que formen part de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), de manera que un alumne que surti d’Humanium amb el bàtxelor, màster o doctorat sota el braç podrà exercir a qualsevol conservatori o universitat de l’EEES, assegura Añón.

L’altra bona notícia, sempre segons el rector en funcions, és que Humanium neix amb la vocació d’oferir una sortida acadèmica als alumnes de l’Institut de Música que vulguin cursar estudis superiors: Añón vol firmar un conveni amb el conservatori de la capital perquè se’ls convalidi una part de currículum i puguin accedir al bàtxelor després d’una prova d’accés específica. De fet, la prova d’accés, amb aquest o altre nom, no deixa de ser la fórmula habitual d’ingrés en conservatoris superiors estrangers per als alumnes de l’Institut –que no expedeix títol oficial– i en general per a qualsevol estudiant que hi vulgui accedir. La intenció hi és i veurem si s’acaba concretant. El mètode d’Humanium combinarà l’ensenyament virtual amb el presencial, concentrant en quatre o cinc setmanes les assignatures que requereixin la presència física d’alumnes i professors.

I hem deixat per al final la gran incògnita: per què a Andorra? Segons Añón, Humanium és una iniciativa sorgida d’un grup de músics i docents –com ell mateix, pianista, compositor i pedagog– “que necessitàvem un espai per créixer, ens va costar moltíssim trobar un espai per fer-ho i al final el vam trobar a Andorra, que ens ha posat totes les facilitats”.

Un concert benèfic per presentar-se en societat

Després d’una llarguíssima i pelet misteriosa gestació, Humanium International University –o “facultat de música i humanitats”, segons la pàgina web– es presenta finalment en societat amb un concert a benefici de l’Associació de Malalties Minoritàries (AMMA) que tindrà lloc el 10 de juliol al Claror. Anirà a càrrec de la Humanium Symphony Orchestra, formació creada ad hoc, dirigida pel mestre Álvaro Gómez i que completarà en el futur la formació dels estudiants d’Interpretació, Composició i Direcció. Formada de moment per una seixantena de professionals i estudiants d’últims cursos, havia d’estrenar-se aquest estiu amb una gira a la Xina que el repunt de la Covid ha obligat a suspendre i que s’ha substituït per una minigira espanyola amb final a Sant Julià. El programa del concert inclou l’obertura Un dia a Viena, de Suppé, i la Simfonia del Nou Món, de Dvorak.

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Ja fa dècades que hi ha programes de doctorat en música a nombroses universitats públiques d'Espanya i de la resta d'Europa. No desvetllen res, serà tot fum(anium)?
Desconfie d'una universitat que no publica els preus, el seu professorat, les seves instal.lacions...
150/200 alumnos. De veritat hi ha tants ingenus que pagaran a una universitat la seu de la qual és una taula i una cadira d'un coworking?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte