Diari digital d'Andorra Bondia
Conxita Marsol i els arquitectes Pere Cervós i Ricard de Déus, revisant el projecte de les fonts al riu Valira.
Conxita Marsol i els arquitectes Pere Cervós i Ricard de Déus, revisant el projecte de les fonts al riu Valira.
El disseny del projecte guanyador.
El disseny del projecte guanyador.
El montatge digital de com es veurien les fonts des de la Plaça de la Rotonda.
El montatge digital de com es veurien les fonts des de la Plaça de la Rotonda.

Les fonts al Valira, en 9 mesos


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto 1: Facundo Santana / Foto 2 i 3: Comú d'Andorra la Vella

Les fonts d’aigua, llum i so al riu Valira a la zona de la Rotonda seran una realitat d’aquí a 9 mesos. Així ho ha anunciat avui la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, just el dia que s'ha donat el tret de sortida a les obres de la fase 2 del projecte de remodelació de la Rotonda i els seus entorns. El nou atractiu per a “turistes i ciutadans del país” es concentrarà en el tram que va de la mateixa plaça de la Rotonda fins al pont de París.

“Estem contents”, ha assegurat Marsol, que ha recordat que va ser el 2019 quan el Comú va llançar el concurs d’idees d’aquest projecte. “És una de les fases més importants perquè inclou les fonts, que entenem que donaran un plus, un atractiu més a la zona comercial. Hem apostat fort per aquest atractiu, amb un espectacle de so i llum que es podrà anar adaptant en funció de les activitats”, ha indicat. De fet, un dels arquitectes encarregats del projecte, Pere Cervós, ha detallat que el mecanisme permet fins a 2.000 coreografies diferents. “Hem vist que s’ha d’estar al dia i constantment aportar nous atractius perquè el turista tingui una referència més per visitar Andorra la Vella”, ha remarcat.

La mandatària de la capital ha explicat que malgrat que inicialment s’havia calculat un cost de 4,5 milions, “em vaig comprometre a mirar de rebaixar-ho”, i finalment la inversió serà d’uns 4 milions. La rebaixa s’ha assolit perquè es construiran menys balcons dels previstos (una part seran jardineres i no permetran l’accés del públic) i perquè s’han fet canvis en el sistema d’il·luminació.

La construcció de les fonts anirà a càrrec de l’empresa Fluidra i, com va destacar Cervós, l’aigua que s’utilitzarà del riu anirà en un circuit tancat per reaprofitar-la, de manera que no suposarà una despesa extra. Les escenes que es duran a terme duraran entre 7 i 8 minuts i caldrà esperar 20 minuts per tornar a veure l’espectacle, el temps que necessita el dipòsit d’aigua per reomplir-se. “Podran funcionar amb un sistema més simple, i puntualment canviar a un espectacle concret, per exemple, posar-les de Nadal. També permeten reproduir hologrames i ens permet fer moltes activitats”, ha destacat la cònsol, que ha vaticinat que segurament serà a les nits d’estiu quan els jocs de llums i música donin més de si.

L’arquitecte ha subratllat que es respecta el riu en tot moment i que fins i tot amb el cabal mínim les fonts podran funcionar. “És un tram totalment artificial i es mantindrà la llosa que hi ha al llit. Hem buscat un efecte de modernitat i alhora que es vegi que l’aigua, aquí, en un moment donat era brava, que estem en un riu de muntanya”. A més, ha assegurat que si bé hi ha altres exemples de fonts que juguem amb llums i so, les d’aquí són “úniques”, en un llit de riu de muntanya, ja que normalment es veuen però com a molt en un llac amb aigua estable.

Qüestionada sobre possibles retards o encariments de les obres per la situació en què es troba el sector de la construcció, Marsol ho ha descartat explicant que justament les obres comencen més tard del previst perquè s’han volgut assegurar que “teníem gran part del material aquí”, extrem que els han confirmat tant l’empresa constructora com els tècnics. També ha descartat que els treballs s’hagin d’aturar a causa de les nevades durant els mesos d’hivern, ja que “s’ha previst que si el clima és similar al dels darrers anys, s’hauria de poder treballar sense problemes”. Finalment ha puntualitzat que les obres no tindran una gran afectació en el dia a dia dels ciutadans ni en la zona de la Rotonda.

Màquines de reciclatge invers gràcies als pressupostos participatius

La instal·lació de màquines que compensin el reciclatge en diferents punts de la parròquia és la proposta que s’ha proclamat guanyadora de la segona edició dels pressupostos participatius d’Andorra la Vella. Per tal de fer realitat el projecte de les màquines de reciclatge invers, la corporació hi destinarà un pressupost de 200.000 euros que, de fet, era l’import estipulat en la segona convocatòria dels pressupostos participatius. La idea s’ha imposat de manera “indiscutible” després de rebre 421 vots. En la segona posició, hi ha la instal·lació de parades de bus interactives, calefactables i ecosostenibles que ha rebut menys de la meitat de suports, concretament 187. Segons ha detallat la consellera de Desenvolupament Estratègic i Comercial i de Pressupostos Participatius, Meritxell López, per tirar endavant la proposta caldrà convocar un concurs per tal de buscar l’empresa que s’encarregui de col·locar les màquines.

Pel que fa a terminis, ha manifestat que la idea és disposar dels nous equipaments abans de l’estiu del 2023, malgrat que també s’han de considerar efectes externs que poden endarrerir la instal·lació.

Multifuncional per a 4.000 persones al Comunal

L’arquitecte que va guanyar el concurs per remodelar l’estadi Comunal, Pere Cervós, ha explicat avui que des del Govern no l’han contactat per treballar conjuntament la proposta de situar el recinte multifuncional en el mateix estadi. Una qüestió, però, que sí que ha parlat amb el Comú i que ha apuntat que els ha portat a fer “un petit estudi” que indica que en funció de la capacitat que tingués el multifuncional sí que s’adaptaria a la ubicació. “Hi cabria un local per a 4.000 persones, però no sé amb quina capacitat treballa el Govern”, ha manifestat. Així, ha afirmat que “és un tema del Govern i nosaltres estem esperant les regles del joc”, si bé considera que “Andorra necessita l’estadi Comunal i el multifuncional també es necessita”. Un dels elements que caldrà tenir en compte és la carretera, que en principi no podria quedar afectada pel recinte.

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

vinga si senyor, a gastar milions i milions en "tontadas" pel turisme, i despres diu govern que no hi ha cales per la màquina del tractament contra el cancer (que no arriba ni a quatre milions)
Aleeeeeee vinga més contaminació acústica i lumínica!!!!! no teniu límits! Al final es podrà veure Andorra des de la Lluna i la Faraona ja estarà satisfeta...
Com li agraden a aquesta dona, les llumetes de coloraines i les pijades. És com la iniciativa d'Encamp, un moment perfecte per gastar calers en energía i llum quan més de la meitat de la població no pot arribar a pagar ni el lloguer. No teniu vergonya ni principis la veritat. A més els veïns estaran ben contents amb aquest espectacle donant per saco dia i nit. Es clar a ells no els molesta ni deu en el seus xalets de les muntanyes....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte