Diari digital d'Andorra Bondia
Haydée Vila, asseguda, amb Anna Solà, tresorera de La Trenca Cultura, i Toni Gibert, president.
Haydée Vila, asseguda, amb Anna Solà, tresorera de La Trenca Cultura, i Toni Gibert, president.

La Trenca Cultura: com es gesta una promesa


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

Ja la tenim aquí: La Trenca Cultura, filla legítima de la llibreria de la qual pren el nom i amb què compartiran també espai, perquè l’associació tindrà casa seva al Soterrani. La sala es dirà així, el Soterrani, i ho és exactament d’aquesta mena de laberint arquitectònic que constitueix el número 4 de la plaça Rebés, amb més racons que l’edifici dels dolents de Judge Dredd. De fet, ja havia nascut encara que no ens n’haguéssim assabentat, i tot que la vocació és vagament autogestionària, la primera junta es va constituir setmanes enrere sense llums ni taquígrafs: estarà presidida per Toni Gibert, amb Elda Gaete com a segona de bord, Eva Arasa (secretària) i Anna Solà (tresorera). L’objectiu primordial serà promoure la creació, deia ahir Gibert, oferint el Soterrani als artistes del país perquè hi mostrin la seva obra, però també s’han proposat exercir com a missioners en terra infidel i predicar la bona nova de l’art, la lectura i la creació entre els nens, adolescents i joves, especialment la franja entre els 14 i els 30 anys on hi ha, insisteix el president, un buit clamorós de participació en activitats culturals.

La Trenca Cultura es nodrirà exclusivament de les quotes dels socis (10 euros mensuals), donacions i patrocinis, i tot  el que s’ingressi es destinarà a sufragar la programació, una vegada descomptats els 6.000 euros anuals que costa el lloguer de la sala. Es firmaran convenis amb entitats germanes (Ull Nu, Carnet Jove, ASMA, Sdadv i les que vindran) i el manual de bones intencions preveu que els socis puguin postular-se com a coordinadors d’activitats de la seva àrea d’interès. Però això serà a partir del setembre del 2023, adverteix Gibert, quan es convocarà la primera assemblea de veritat per aprovar el primer pressupost i la primera programació. Fins aleshores funcionarà la versió Beta, ja saben, en formats que, per fer-nos una idea, s’assemblaran a la jam elèctrica que s’hi va improvisar dilluns aprofitant la presència de Serge Bulat, resident Faber, i el recital de lied que van protagonitzar ahir la soprano Irene Mas i el pianista Marc Serra.

Gibert admetia ahir els obstacles amb què es toparan en aquesta noble singladura: assenyaladament, la inexistència de referents remotament similars –com a mínim, en temps històrics, potser algun veterà recordi L’Ocell de foc, el primigeni, o la intensa i polifacètica activitat que durant uns anys va desplegar el Centre Moral– i sobretot, la (in)cultura del gratis total que impera al nostre país en matèria cultural, on no es mou un dit sense la reglamentària subvenció i que fa impensable, opina Gibert, propostes per exemple de taquilla inversa. Potser Toni Fernández li pot explicar com ho fa a La Fada. La sala, adverteix, és de moment precària –però no tant: escenari amb piano de cua, bar i platea per a mig centenar d’espectadors– i també podem mirar el vas mig ple: La Trenca Cultura comença de zero, sense hipoteques de cap classe, no deu res a ningú i per poc que les coses funcionin mig bé –posem un centenar de socis que aportin un coixí de 12.000 euros, especula– la cosa pot començar a rutllar amb certes garanties de no naufragar a primeres de canvi.
Ho comprovarem al setembre. Però de moment, força i honor, fratres. Recordin: 10 euros al mes. Ni el preu de dos cubates.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Enhorabona i ànims, segur que la Trenca Cultura serà un éxit

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte