Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d’avui.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d’avui.

Govern avaluarà si les inversions estrangeres acaben donant fruits


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El consell de ministres ha aprovat avui el projecte de llei de modificació de la Llei d’inversió estrangera per tal de “modernitzar” el text que data del 2012. D’aquesta manera es vol liberalitzar i agilitzar els processos d’obertura de societats, però alhora introduir un sistema d’avaluació de les inversions estrangeres per fer-ne un seguiment que fins ara s’escapava. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha destacat que la modifiació va en la línia de complir amb la tendència que s’ha anat imposant en l’entorn europeu “d’augmentar el rol dels governs en la revisió i el control de les inversions estrangeres”. Així ha deixat clar que “no totes les inversions tenen els mateixos efectes i per tant no es poden tractar per igual”, de la mateixa manera que va reconèixer una voluntat d’evitar uan possible “pèrdua de potencials inversors” així com evitar el risc d’inversions estrangeres que puguin tenir “un efecte nociu per l’economia del país, per la seva seguretat, l’ordre o l’interès nacional”. 

La reforma es basa en quatre pilars: instaurar un règim de liberalització de determinades inversions per facilitar-ne el procés, obligar a totes les inversions estrangeres a presentar una declaració davant el Registre un cop s’hagin materialitzat, instaurar un mecanisme efectiu de control i establir un règim sancionador.

Pel que fa a la liberalització, ha explicat que els inversors procedents d’un país amb qui Andorra tingui signat un CDI o d’un país amb qui hi hagi un conveni de col·laboració en aquesta matèria, podran iniciar el procés sense haver de presentar sol·licitud i fer un primer control previ (excepte les entitats públiques de sobirania estrangera i les inversions en sectors inclosos en la clàusula de salvagurada, les professions liberals, el sistema financer, els jocs d’atzar així com els negocis de pedres o metalls preciosos). En tots els casos, però, s’haurà de presentar una declaració d’inversió estrangera i inscriure’s al registre, serà en aquset primer punt en què s’ls farà un control inicial.

Gallardo ha recordat que actualment la mitjana de dies que es necessiten per obrir una societat són uns 98, xifra que ja s’ha reduït àmpliament des dels 244 que calien fa uns anys, però que el repte és aconseguir que el procés es pogués fer en un màxim de 30 dies.

De la mateixa manera, s’instauraran els controls posteriors per valorar si les inversions estrangeres compleixen els requisits necessaris. En cas de comprovar deficiències, es pot anul·lar la inversió, acordar-se’n la liquidació o adopció de mesures cautelars –que van des de la suspensió dels drets de vot a la prohibició de distribuir dividends o disposar d’actius”. Finalment s’ha inclòs un nou codi sancionador que tipifica infraccions molt greus, greus o lleus.

Gallardo ha anunciat que es donarà un període transitori d’un any perquè les inversions en caretera entrades abans de la llei es declarin i s’inscriguin al registre i ja ha vaticinat que caldrà dotar de més recursos econòmics, tècnics i humans el departament de Registres Jurídics i Econòmics així com el departament de delictes financers de la policia.

Balanç
Tot i admetre que fins ara no es diposa de dades sobre el retorn que han tingut les inversions estrangeres que s’han fet, basant-se amb les xifres de formalització, ha remarcat que des del 2018 s’ha registrat un increment constant. “Fins i tot en època de pandèmia ha estat molt positiu, i quan s’ha estabilitzat, han continuat augmentant”, ha exposat, assegurant que les xifres mostren “volums de rècord” que demostren que le país és “una plataforma d’atracció”. Les principals inversions estrangeres estan lligades al sector immobiliari i al de prestació de serveis, en especial, el sector digital, i provenen de França i Espanya.

Govern
inversions estrangeres
fruits

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si el Govern es refereix al blanqueig i l'especulació del sector immobiliari, i tant que donará fruits, pels mateixos de sempre es clar... "para lo demas mastercard"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte