Diari digital d'Andorra Bondia
Ferran Costa.
Ferran Costa.

Ferran Costa: “Qui no es veuria amb membres del partit que hem deixat és Xavier Espot”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: GP Liberal

Dies després de les primàries que han portat un trencament a Liberals d’Andorra, el president del grup parlamentari repassa la situació dels consellers escindits i es mostra convençut que a les pròximes eleccions hi haurà una opció política amb els valors liberals que critica que han abandonat els actuals dirigents de L’A.

Com estan els ànims al grup parlamentari liberal?
Òbviament la situació no ha estat pas agradable i haver de prendre una decisió d’aquest calibre no és ni arbitrària ni gratuïta. Es va fer molta reflexió de com estaven desenvolupant-se els fets i de manera unànime es va arribar a la conclusió que no hi havia alternativa possible que fer el pas que vam fer. Amb la certesa i amb la determinació que calia prendre aquesta decisió, s’és conseqüent amb uns principis, amb una ideologia i amb un acord de govern. A partir d’aquí, el ritme parlamentari és de tal voràgine que sembla mentida que estem parlant de fa pocs dies, però la sensació és que ja és una etapa i una pàgina que hem passat. I els objectius a l’horitzó el que fan és donar tota la força per continuar treballant.

Quan van prendre la decisió de deixar el partit, en algun moment es van plantejar deixar l’escó?
No ens va passar pel cap perquè justament pensem que quan un parlamentari és escollit, ho fa d’acord amb un compromís amb la ciutadania en forma de programa electoral. En cap moment cap dels quatre consellers ens allunyem del que dictamina aquell programa.

Qui ha canviat és el partit?
El que nosaltres pensem és que la formació, amb un nou lideratge i amb una sèrie d’accions per a nosaltres inexplicables pren un tomb que fa que s’allunyi d’allò pel qual nosaltres vam ser escollits consellers generals. Com que els quatre consellers seguim al 100% els postulats i les conviccions que es determinaven en aquell programa electoral, continuem tenint la mateixa feina que fèiem el dia anterior. Qui al nostre entendre ja no la fa és Liberals d’Andorra.

Si no fan aquesta feina, com s’entén que es puguin mantenir ministres al Govern?
En cap moment he dit que ells, els ministres, no fan aquesta feina, però nosaltres pensem que amb les declaracions, amb les entrevistes que el senyor Cabanes i el senyor Gallardo han fet públicament durant aquest procés, per a nosaltres és la prova de foc que l’ideari liberal jo no s’està preservant. I penso que no cal que posem cap exemple, a l’hemeroteca em puc referir.

Aquests canvis de postulats no afecten el dia a dia del Govern?
Òbviament qui determina la composició del Govern és el cap de Govern. I per tant, és ell qui ha de veure si no es respecta en algun moment allò que es va pactar en l’acord de coalició i que posteriorment es va revalidar en forma d’H23. Nosaltres defensem allò que es va pactar. Des del nostre punt de vista grinyolen algunes de les declaracions dels nous mandataris de Liberals d’Andorra amb allò que s’havia de defensar al programa de govern, però no és als parlamentaris a qui toca determinar si això és així o no. Com he dit, qui determina la composició del Govern és Xavier Espot. El que tenim molt clar és que de manera unànime els quatre parlamentaris continuarem treballant amb aquest programa de govern, que és pel qual vam rebre l’escó.

Han tingut la sensació d’haver d’arrencar de nou, o hi ha hagut molta continuïtat?
Pel que fa a les feines parlamentàries i pel que sé de les tasques del Govern, la continuïtat és total i absoluta. Agradi o no penso que hem de circumscriure tot aquest episodi en un tema de partit exclusivament. Amb la qual cosa, si cadascú sap quines són les seves atribucions i responsabilitats, penso i puc dir que s’ha vist que és així, aquest episodi ha quedat circumscrit en un àmbit intern.

Fa gaire que no parla amb Jordi Gallardo?
Dimarts passat vam estar en aquesta mateixa sala per fer reunió dels grups parlamentaris de la majoria amb el Govern i vam tenir ocasió de parlar.

Els darrers dies hem vist un degoteig de baixes al partit, entre elles molts càrrecs electes de comuns. Com ho valora?
En general la situació és trista, és lamentable. Quan treballes tants anys amb totes les energies i la motivació i inverteixes tant amb un desgast personal elevat en un projecte, veure que el projecte s’escapça no és agradable. Dit això... interpreto que tothom fa les seves reflexions internes i arriba a les seves conclusions. De la mateixa manera que hi ha molta gent que ha abandonat la formació, també hi ha hagut gent que ha optat per quedar-s’hi. Tot és plenament legítim i cadascú suposo que actua arran d’allò que li dicta la seva consciència i els seus preceptes ideològics.

Hem d’entendre aquestes baixes com a noves altes en un futur projecte que estiguin treballant vostès?
En política, i més en política andorrana, tot pot ser. Però jo penso que parlar d’això ara seria un estat extremadament embrionari. Hi haurà gent a la qual el cuquet polític els continuarà ben viu i hi haurà gent que haurà decidit que s’ha clos una etapa.

I en què estan treballant? En una nova plataforma, un nou partit, un moviment? On els hem de situar?
Crec que és embrionari parlar-ho, però a ningú se li escapa que hi ha hagut molta gent, dels que han marxat de Liberals, però també altres, que en veure que es produeixen moviments en el tauler polític i sabent com funciona la política andorrana, que és bàsicament una política de proximitat, han mostrat el seu suport a aquesta decisió. Com això s’acabarà de catalitzar? O si s’ha d’instrumentalitzar d’alguna manera? Ja li dic, probablement catalitzarà en alguna cosa, però és embrionari.

No podem concretar més?
Jo penso que hi ha gent, gent que ha marxat de Liberals i molta altra, que tenen ganes que pugui haver-hi... no sé com dir-ne. Una plataforma, un grup de gent... que vulgui fer prevaldre el pensament liberal tal com l’interpretem nosaltres, és a dir, clarament allò que marca el Manifesto liberal que justament es va refundar fa 5 anys aquí amb una reunió de la Internacional Liberal. I entenc que tota aquesta gent ha vist que tots aquests principis i valors liberals no quedaven encaixats en el projecte de Liberals d’Andorra i que se’ls ha de donar sortida per fer-los prevaldre. Estic convençut que hi haurà gent decidida perquè els valors liberals tinguin presència al nostre país.

La idea és ser presents a les pròximes eleccions?
És una possibilitat.

I Ferran Costa hi tindrà un paper protagonista?
Penso que és molt agosarat pensar què faré jo. Ara el que faré és continuar treballant com a president del meu grup parlamentari i treballant per donar suport al Govern, tirar endavant les polítiques per les quals vam ser escollits i queda molta feina per fer. I en paral·lel, depèn de com evolucionin els fets, veurem a títol personal quines opcions. N’hi ha moltes, des d’anar-me’n cap a casa a descansar a si puc servir en alguna posició per fer alguna cosa i poder incidir en la cosa pública. Ja ho considerarem.

Tot el projecte es vesteix al voltant de la figura de Judith Pallarés?
Penso que el protagonisme de la Judith és indiscutible.

Els podríem veure integrats a les llistes de DA?
Hi ha molts escenaris i molts són oberts. És molt embrionari. Jo penso que la gent que té ganes de fer alguna cosa és per fer prevaldre els valors liberals i la ideologia liberal. A ningú se li escapa que els quatre consellers generals hem estat extremadament còmodes treballant amb els grups de la majoria. Hi ha hagut sintonia, ganes de sumar i ganes de convergir i enriquir el debat. Per tant, ha estat un plaer i un privilegi poder-ho fer en un govern de coalició inèdit amb 17 consellers de tres formacions diferents. Penso que això és un èxit i s’ha de dir de manera clara. Què passarà en el futur? És molt difícil de predir.

Es veurien en un Govern on també hi haguessin membres d’aquest partit liberal que han deixat?
[Silenci] Penso que qui no es veuria amb membres d’aquest partit liberal que hem deixat és el senyor Xavier Espot.

Què defensen vostès que ara mateix no es troba a Liberals d’Andorra?
Nosaltres defensem els preceptes liberals amb l’ideari liberal reflectit en el Manifesto.

Concretem-ho amb coses que la gent pugui entendre.
Per exemple, un Estat del benestar fort, que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom. Això s’ha de fer garantint una sanitat pública, gratuïta, accessible i universal; amb les mateixes oportunitats educatives per a tothom i òbviament fomentar i incentivar l’emprenedoria perquè el teixit productiu és el que crea la riquesa. I justament per poder garantir aquests pilars que li mencionava, sense un teixit productiu fort no hi ha una economia productiva que el pugui sostenir. Cal trobar aquest engranatge. També, sobretot, posar per davant la llibertat com a gran valor a preservar, la llibertat de tot tipus, la de l’individu, d’escollir què vol ser, com vol ser i què vol fer. Amb certes declaracions que hem sentit del senyor Cabanes, nosaltres qüestionem que aquesta llibertat de l’individu vagi davant de tot.

Per exemple?
Amb les declaracions del senyor Cabanes i del senyor Gallardo sobre el feminisme, dient que és una qüestió de partits anacrònics ancorats al segle XX.

Els darrers dies alguns exdirigents com ara Juli Minoves, Albert Pintat o Joan Gabriel manifestaven tristesa pel trencament però es mostraven confiats que la situació es redreci. Ho comparteix?
Caldria parlar amb ells per saber exactament què volien dir, però si tenen certa esperança perquè aquests valors seran presents en la política andorrana, els podria dir que comparteixo amb ells l’opinió. Espero, confio i estic convençut que la ciutadania tindrà una opció eminentment d’ideologia liberal que pugui defensar els seus interessos.

Vostè va ajudar a reflotar el partit en moments complicats. Tem que el trencament pugui ser el final del partit?
Els partits no són entitats monolítiques, sinó que són dinàmiques perquè la situació és canviant i perquè les persones que els configuren també canvien. Qui determina les línies dels partits són les persones, i és ben legítim que si un grup de persones majoritàriament –en el cas de Liberals va ser de 50 a 49– volen agafar una línia molt clara que s’allunya de l’altra meitat, és ben legítim que cadascú segueixi el seu ritme. Òbviament em sabrà greu si Liberals acaba desapareixent, perquè hi he esmerçat energies i esforços. Jo he estat un amateur, però hi figures com Marc Forné, que en va ser membre fundador i també ha decidit donar-se de baixa. És perquè les motivacions són prou fonamentades i veu que la deriva d’aquesta formació ja no li correspon defensar-la a ell. És allò que cadascú segueixi el camí que ha de seguir.

Ferran Costa

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A nivell de la Propietat de l’escó…. Si va ser liberals d’Andorra qui us va pagar la campanya, va pagar els programes electorals que ara defenseu a mort, us va pagar l’espot publicitari, la web,…., els hi tornareu els diners?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte