Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Font, Judith Salazar i Pere López, en una de les sessions de la comissió per la reforma de les pensions.
Jordi Font, Judith Salazar i Pere López, en una de les sessions de la comissió per la reforma de les pensions.

Preacord entre la majoria i el PS per equiparar la jubilació al salari mínim


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

S’aplicaria als treballadors que es jubilessin després d’una carrera laboral “completa”, concepte aquest que haiuan de concretar.

Els grups de la majoria i el PS van tancar dimecres un preacord sobre la reforma del sistema de pensions que retoca i matisa el que va presentar el consell d’administració de la CASS i que constitueix una mena de transacció entre les propostes que majoria i socialdemòcrates van fer arribar a la comissió. Un esborrany que s’ha donat a conèixer als actuaris i a l’economista designat pel PS per posar-hi xifres i que el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, confia que es tradueix en un text legislatiu abans que acabi la legislatura.

Entre els punts del preacord destaca, en primer lloc, el consens per equiparar la pensió de jubilació al salari mínim. Serà, però, només per als treballadors que es jubilin després d’una carrera laboral “completa”, i com es veu venir s’ha deixat per a més endavant definir què s’ha d’entendre per “carrera laboral completa”. Per fer-nos-en una idea, el document que el PS va defensar davant de la comissió proposava que la pensió s’igualés al salari mínim després d’haver cotitzat 37,5 anys. També hi ha hagut consens, diu López, respecte al topall màxim de les pensions: “No n’hi pot haver de tan altes com avui reconeix el sistema, i tenim clar que en la mesura que puguem cal fer alguna mena de degradat en la compra de punts per als salaris més alts”.

Però el rovell de l’ou de les pensions és, com diu López, la necessitat de més recursos. La proposta socialdemòcrata era en aquest sentit radical: el sistema sanitari passava a finançar-se completament a través dels pressupostos generals de l’Estat, de manera que els 10 punts de cotització que ara es destinen a la branca general passessin a la de jubilació. La majoria, per la seva banda, partia de la proposta del consell d’administració de la CASS –incrementar quatre punts la cotització, de forma progressiva a raó d’un punt per any cada quatre anys, i plantejava que aquest augment fos assumit a parts iguals per empresari i treballador, dos punts a càrrec de cadascú.

Doncs bé, segons l’esborrany tancat dimecres, “una part del sistema sanitari es finançarà via impostos, i una altra part es finançarà directament per cotitzacions”. Aquesta, diu López, és la qüestió fonamental: “El sistema de pensions necessita una injecció de més recursos. Des del PS seguim pensant que la nostra fórmula és la idònia, però calia arribar a un acord i aquest és un compromís bastant concret. Òbviament, caldrà matisar-lo amb estudis i informes, però crec que no s’hauria de desmantellar des de l’exterior i que s’hauria de traduir en un text que n’abraci els punts essencials i que puguem començar a posar fil a l’agulla”.

El cert és que López ho té coll avall, tot i que hi ha aspectes clau de les pensions que queden de moment en l’aire, començant per l’edat de jubilació: la majoria vol allargar-la als 67, després de 42 anys de cotització, i augmentar l’anticipada dels 61 als 63, mentre que el PS prefereix deixar-la als 65 i no tocar tampoc l’anticipada. Però un preacord existeix, assegura, “perquè un tema tan decisiu com aquest requereix el pacte de les grans forces polítiques, i tots sabem que hem de cedir en alguna mesura i que el consens i els equilibris són la millor garantia perquè governi qui governi els pròxims anys el que surti d’aquí pugui perdurar, i així ho hem pactat”.

Preacord
majoria
PS
jubilació
salari mínim

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Continuament venuts als socialistes….. per q no facin soroll…. Pero si sou majoria!!!!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte