Diari digital d'Andorra Bondia
El carrer Doctor Vilanova d'Andorra la Vella.
El carrer Doctor Vilanova d'Andorra la Vella.

El Comú d'Andorra la Vella adjudica les obres del viaducte Doctor Vilanova per 1,9 milions d'euros


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Comú d'Andorra la Vella ha donat llum verd a l'adjudicació de les obres del viaducte de Doctor Vilanova per un valor d'1,9 milions d'euros, prop de 500.000 euros més que del pressupost que es va aprovar al 2021 que es completaran amb un crèdit plurianual. Ho ha fet en la sessió de consell de Comú que s'ha celebrat aquest matí amb els vots a favor de tots els consellers. Segons ha informat la cònsol major, Conxita Marsol, el viaducte es troba en molt mal estat fins al punt que en cas d'esperar més temps a realitzar els treballs de reparació s'hauria de reduir un carril. A més, si l'any passat només s'havia presentat una única empresa que no reunia els requeriments necessaris per a una obra d'aquesta envergadura, ara se n'han presentat quatre i n'ha resultat adjudicatària Cevalls. Així doncs, les obres començaran cap al mes d'octubre, duraran nou mesos i "comportaran el tancament absolut del viaducte", ha explicat Marsol, que ha afegit que el departament de Circulació prepararà a partir de mitjans d'agost un pla de mobilitat per a la zona.

Tot i que la minoria hi ha votat a favor perquè consideren que el primer és preservar la seguretat dels ciutadans, han posat en relleu l'important increment del cost de les obres, cosa que la cònsol major ha atribuït a l'encariment dels materials de construcció i la complexitat dels treballs que s'han de portar a terme. Per il·lustrar precisament aquesta complexitat, ha detallat que sota del viaducte hi ha els aparells de climatització de l’edifici administratiu de Govern, la qual cosa fa que no es puguin posar bastides per la part inferior de la infraestructura viària.

Pàrquing o espai verd?
També relacionat amb la zona del carrer Doctor Vilanova, el Comú ha donat llum verd a l’enderrocament a la tardor de l’antiga seu del COEX, que costarà 150.000 euros, i el contracte d’arrendament per dos anys del terreny adjacent a la parcel·la propietat del comú, situat entre els carrers Prat de la Creu, Prada Casadet i Doctor Vilanova, que servirà per ampliar les places de pàrquing. Almenys així serà de manera provisional, ja que la corporació no vol comprometre el que pugui fer el següent mandat. En relació a això, el conseller del PS, Sergi González, ha proposat que s’aprofiti part d’aquest espai per a fer un pulmó verd, ja que consideren que en l’actualitat no calen més places d’aparcament. En aquest sentit, la cònsol major ha agafat el guant per poder compartir idees sobre com podria ser aquest espai verd en la zona que Marsol considera “una entrada diàfana al centre històric”. L’oposició també ha criticat el lloguer del terreny, que costarà 300.000 euros cada any.

Pel que fa a la conversió del carrer Doctor Vilanova en un vial de tres carrils entre les rotondes de la font de Govern i Prada Casadet, que ha de permetre un carril més, Marsol ha assegurat que els treballs s’inclouran en el pressupost de l’any que ve. 

La seu d’Andorra Telecom, a la plaça de Bombers
El Comú d’Andorra la Vella també ha donat el vistiplau a una addenda al conveni signat amb Andorra Telecom per a la construcció de la futura seu de la companyia que suposa que la intervenció del subsòl es concentrarà a la zona del carrer de la Borda, i no pas al que la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, qualifica d’“entrada natural a Riberaygua i Travesseres”. Així “l’espai entre la plaça on hi havia Andorra Telecom i el Viladomat quedarà deslliurat” i l’afectació serà la mínima durant els temps que durin les obres. Una plaça, per cert, que tal com ha acordat el Govern amb el Comú i la companyia es dirà de Bombers a manera d’homenatge i reconeixement al cos, va recordar. Marsol també ha explicat que Andorra Telecom renuncia a fer un pàrquing de 16 places i a canvi, el Comú els cedirà 16 places d’aparcament. També ha anunciat que l’edifici s’haurà de declarar d’interès nacional, ja que el voladís sobrepassarà els límits d’edificabilitat. Quant a l’inici de les obres, Marsol creu que en cap cas serà abans que acabi l’any.

Crèdits per a gasoil i llum
La sessió de Consell de Comú també ha servit per aprovar diversos suplements de crèdit, la majoria dels quals relacionats amb l’augment de despeses de gasoil i d’energia elèctrica. Així, s'ha aprovat un crèdit de 205.000 euros per als pous de l’estadi comunal, per pagar el 50% de l’enllumenat públic a FEDA i per a la despesa elèctrica de les dependències de la planta que ocupa Andorra Recerca + Innovació a l’edifici administratiu del Comú.

L’oposició demana “altres canals” de comunicació
Ha estat una constant al llarg d’aquest mandat comunal, però avui s'ha fet encara més palès, ja que en l’apartat dedicat a informació relativa als acords adoptats en les darreres juntes de Govern, els consellers del PS van fer evident un cop més la necessitat de trobar “altres canals” d’informació sobre els acords d’aquestes juntes, ja que són poques les reunions de comissions que es convoquen des del Comú. S’ha arribat “a un punt d’inflexió”, ha manifestat el conseller del PS, Sergi González, que ha aturat fins i tot la continuada demanda d’informació del reguitzell de juntes de Govern celebrades des de la darrera sessió de consell per fer aquesta proposta. Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, s'ha compromès a tractar sobre aquesta qüestió en la junta de Govern que s’ha de reunir avui. I la consellera del PS, Dolors Carmona, ha volgut ser “positiva” i donar un vot de confiança.

Comú
andorra la vella
obres
viaducte
doctor Vilanova
milions
euros

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Mes parkings, meins arbres, merces per ser respetuosos amb el medi ambient, mes formigo i la natura perden espai.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte