Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres, aquesta tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres, aquesta tarda.

Salut rectifica: el metge referent també podrà receptar algunes proves


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Els metges referents també podran prescriure algunes proves diagnòstiques i la CASS les cobrirà. Així ho ha anunciat aquesta tarda el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Precisament aquest punt ha estat motiu de negociació entre el ministeri de Salut i el Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, perquè en el nou Reglament de la cartera de serveis i productes de salut aprovat el passat 30 de març la recepta d’aquestes tècniques diagnòstiques quedaven reservades només als metges especialistes, la qual cosa havia generat reticències entre els metges perquè consideraven que si el metge de capçalera no podia sol·licitar aquestes proves perquè la CASS no les cobria hi hauria un retard en el diagnòstic del pacient.

Ara, el decret de modificació del Reglament de la cartera de serveis i productes de salut, que també des d’ahir a la tarda es pot consultar al BOPA, recull que també ho podran fer els metges de capçalera. Segons ha explicat Jover, l’objectiu és alinear-se amb la pràctica assistencial habitual i optimitzar els recursos existents. És per aquest motiu que s’han reduït el llistat de prestacions i proves que només podien prescriure o realitzar determinats especialistes. Així, a tall d’exemple, proves com ara l’arteriografia cerebral, la biòpsia o l’ecografia obstètrica/fetal les han de prescriure metges especialistes en la prova diagnòstica o la patologia a què es destinen. D’aquesta manera, “el sistema serà més eficient” i es contindrà la despesa, ha valorat Jover, ja que d’aquesta manera no caldrà que el pacient sigui derivat a l’especialista perquè li recepti la prova mèdica necessària si el mateix metge referent ho pot fer. 

L’altre canvi anunciat pel ministre portaveu ha estat que les renovacions de les sessions de fisioteràpia les podran realitzar també els metges referents i no només els metges especialistes com deia en un principi el reglament. Ara doncs, amb el canvi reglamentari que s’ha introduït, tant els metges de capçalera com els especialistes poden fer aquestes renovacions de prescripcions. Jover ha insistit que el Reglament de la cartera de serveis és “una eina dinàmica” que s’anirà adaptant a l’evolució del sector.  

Tercer pagador i Farmàcia
Preguntat sobre la queixa de la Federació d’Associacions de la Gent Gran sobre la no-introducció, de moment, dels medicaments en la figura del tercer pagador perquè la recepta electrònica no està encara activada, el ministre ha informat que tant el ministeri de Salut com la CASS treballen intensament perquè els actes de farmàcia es puguin incloure “com més aviat millor” en el règim del tercer pagador a més dels actes mèdics i de rehabilitació. En aquest sentit, ha reiterat que el ministre de Salut, Albert Font, està seguint “molt de prop” aquesta qüestió.

Nova defunció per Covid i descens dels casos actius

El ministre portaveu, Eric Jover, ha lamentat avui una nova defunció per Covid: la d’un home que estava ingressat des de mitjans del mes passat a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Segons ha detallat el pacient no era pas d’edat avançada, però sí que tenia patologies greus que van agreujar el seu estat de salut. Amb aquesta, són 154 les persones mortes per Covid des que va començar la pandèmia. 

Pel que fa a les dades sanitàries, es confirma el descens de casos perquè ja s’ha superat el pic d’aquesta darrera onada, tal com va anunciar el ministre de Salut, Albert Font, la setmana passada. Així, el nombre de casos actius ha baixat notablement i se situa en 238, 77 menys que la setmana passada, un fet que Jover ha associat al nombre d’altes donades durant aquesta darrera setmana, 361. D’aquesta manera, el nombre total de casos des que va començar la pandèmia és de 45.793, i hi ha hagut un total de 45.401 altes. Quant a les persones ingressades a l’hospital, només n’hi ha dues a planta, mentre que fa set dies n’hi havia cinc. També ha destacat que a l’UCI no hi ha cap pacient ingressat. 

En relació amb la campanya de vacunació, s’han administrat 494 quartes dosis. En aquest sentit, el Govern recorda que des de la setmana passada les persones majors de 60 anys ja poden concertar cita per rebre la segona dosi de record. 

Jover també ha informat que el consell de ministres també havia aprovat prorrogar novament les mesures actuals per fer front a la pandèmia durant dues setmanes, de manera que serà d’aplicació fins al 17 d’agost.

Verola del mico
El ministre Jover ha explicat també que no s’han detectat nous casos de verola del mico. De tota manera, des del Govern s’ha llançat una campanya per les xarxes socials amb l’objectiu d’informar que els animals de companyia poden ser vector de transmissió del virus si entren en contacte amb casos positius.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Metge referent= pèrdua de temps i problemes. Haurieu de rectificar (que és de savis) i tronar al sistema antic. No sé d'on us heu tret aquesta moguda que ens té a tots ben farts!!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte