Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la inauguració, avui.
Un moment de la inauguració, avui.
Un instant de l'exhbició de Gemma Mengual.
Un instant de l'exhbició de Gemma Mengual.
Vista panoràmica de com ha quedat la piscina renovada.
Vista panoràmica de com ha quedat la piscina renovada.

Els Serradells, com l'au fènix


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

Incertesa, nerviosisme, agraïment, il·lusió, tenacitat, superació i modernitat. Aquestes van ser algunes de les paraules que la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha emprat en el discurs d’inauguració de la renovada piscina olímpica dels Serradells, “un referent per a la parròquia i el país”. Unes 300 persones entre les quals es trobaven les principals autoritats del país, com ara el cap de Govern, Xavier Espot, han participat en la inauguració de la instal·lació.

“Encara se’m posa la pell de gallina” recordant el dia de l’incendi, el 22 de novembre del  2018, perquè “és sens dubte un dels tràngols més importants que m’han tocat viure com a cònsol major d’Andorra la Vella”. La pell de gallina per les possibles víctimes que “no es van donar”, ha afegit. Potser per això, el primer dels agraïments de la cònsolha estat per al cos de bombers, que no només van apagar l’incendi, sinó que van actuar amb rapidesa i van poder salvar tot el que era salvable i sobretot perquè juntament amb el personal del Comú, en especial els agents de circulació, van poder treure a temps les 150 persones que aquella jornada fatídica es trobaven al centre, entre les quals els 35 infants de l’escola bressol. I tal com llavors es va poder actuar gràcies “a l’esforç de molts”, Marsol ha destacat que en si mateix el centre esportiu dels Serradells és el resultat de 30 anys d’història compartida per les diverses corporacions que han anat deixant la seva petjada. “És una obra de tots”, ha remarcat en diverses ocasions. De fet, Marsol ha recordat que la piscina olímpica va ser el primer espai que es va construir dels Serradells juntament amb l’aparcament l’any 1991. I ara, com l’au fènix, la piscina dels Serradells ha ressorgit.

En el capítol dels agraïments, la cònsol els ha fet extensius a tots els comuns per haver posat a disposició les seves instal·lacions, tot destacant que “hem comprovat com en moments difícils vam ser capaços de col·laborar i ajudar-nos. Aquesta és la grandesa del nostre país”. També ha agraït l’esforç de les companyies d’assegurances, amb les quals van poder arribar a un acord d’indemnització. En aquest sentit, ha afirmat que “amb les asseguradores està pràcticament tot arreglat”, i es va treure el concurs per a la reconstrucció i s’han pogut fer tots els treballs. Segons ha manifestat, només queden algunes parts de l’obra d’un import global de 750.000 euros que quan el Comú porti les certificacions s’acabarà de tancar. Ara només queda la reforma integral de la piscina exterior per acabar de completar tot l’espai. Enrere queden el retard en l’inici de les  obres, que havien de començar el mes de maig del 2020, però amb la pandèmia no va poder ser, els peritatges, esbrinar si les estructures havien quedat tocades per l’incendi, el requeriment de Progec... Finalment es van poder iniciar els treballs, que han durat 18 mesos i en els quals han treballat dues empreses de manera coordinada. 

Pel que fa al conveni amb la Federació de Natació “s’està treballant”, ha assegurat la cònsol, que va afegir que “només faltaria que tinguéssim aquesta piscina i no la pogués utilitzar la Federació”. Un ús que ha fet extensiu també als clubs i les escoles. Quant a l’apujada de les tarifes, Marsol ha insistit que “el preu és més que justificat”, baix en comparació amb els serveis que s’ofereixen i la qualitat de la instal·lació. S’ha de mantenir i “tot val diners”, ha subratllat.

Mengual: “ens ha fet molta il·lusió tenir el privilegi d’inaugurar-la”
L’expectativa era màxima. “Serà un acte curt i amb els tempos molt acotats”, es comentava des de l’organització. I realment va ser així. La inauguració va començar amb una puntualitat extrema, amb tots els convidats que van anar ocupant les grades assignades de manera endreçada. El plat fort, a més del discurs de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i de la descoberta de la placa, va ser l’exhibició de natació sincronitzada de primer nivell que van oferir Gemma Mengual, considerada una de les millors nedadores de la seva disciplina de tots els temps i un referent mundial en l’especialitat, i el duo mixt format per Emma Garcia i Pau Ribes, nedadors de l’equip espanyol absolut de natació artística, quarts  al Campionat del Món de Budapest celebrat recentment i plata a l’Europeu de Budapest que es va disputar l’any passat.

Per als tres esportistes, la piscina dels Serradells no era pas desconeguda. De fet, Mengual compartia que coneix Andorra gairebé de dalt a baix, ha estat aquí en diverses ocasions com a esportista i com a turista. “Hi he fet un parell de campus, hi he  vingut de vacances i de cap de setmana”. I la piscina dels Serradells la té ben apamada, tot i que en acabar la seva exhibició d’ahir sí que va comentar en veu alta, adreçant-se als espectadors, que “es nota l’alçada”.

També Emma Garcia i Pau Ribes recordaven que van venir de ben petits al país, i la percepció que van tenir llavors de la piscina fins a la d’ahir, va ser que la instal·lació havia experimentat “un canvi brutal, està supermaca i preciosa”, comentava Garcia. Per a Ribes, a més de “xula”, la piscina “té molta categoria”, “una mica com si estiguéssim al Japó, a Yamaguchi”, afegia. I a més, “molt agradable per nedar”, feia notar Garcia. 

I què van pensar quan el Comú de la capital els va convidar a estrenar la instal·lació? Doncs els tres quasi a l’una responien que van estar “encantats de la vida”. En aquest sentit, Mengual destacava que per a ella no es tractava de la inauguració d’una piscina qualsevol, sinó d’una piscina olímpica, “que els tres coneixem i sabíem el que havia passat”. “Ens ha fet molta il·lusió tenir el privilegi d’inaugurar-la”, i més “amb el que ha costat poder-la reconstruir”. Un privilegi que a partir de l’1 de setembre podran compartir tots els socis perquè si bé ahir es va fer l’estrena oficial, no serà fins aquesta data quan es podrà gaudir d’aquest equipament, com recordava oportunament la cònsol en les seves paraules.

serradells
au fènix
Comentaris: 1

Comentaris

Que 4 nens de papa puguin entrenanr triatló amb els inpostos de tots. Ole Conxita…..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic