Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Núria Tornil Gasset

Núria Tornil Gasset

Moviment AD.HOC

 

 

EcoParc les Pardines i Engolasters




Estic indignada amb la proposta del Comú d’Encamp de fer un ecoparc, si se’l pot anomenar així, al camí de les Pardines i al llac d’Engolasters, darrerament els nostres polítics s’omplen la boca de paraules com ara “eco”, “biosfera”, “sostenibilitat”… Si realment les utilitzessin amb tot el seu significat, deixarien la natura tal com està i no farien de la natura un producte de  comercialització més.
Bé, doncs el Comú d’Encamp ens ha tret una atracció més per al gran parc temàtic en què s’està convertint el nostre país! I de pagament és clar! Pont transparent, torre de no sé quants metres!  Cabanes als arbres! Fonts de colors! 
Benvinguts a Disneyland Andorra, és el lema que aviat ens trobarem passada la frontera en comptes del Benvinguts a terres andorranes... o potser el canviem per un Benvingut a las Vegas del Pirineu!
Prou!
O com a mínim podrien consultar l’opinió de la ciutadania, veure si hi està en contra o a favor. Personalment m’agradaria viure en una societat molt més participativa, similar al model suís.
Reprenent el fil d’aquest article, vull ressaltar la popularitat i la varietat d’activitats que es  practiquen en aquests dos indrets fantàstics. 
Efectivament, els ciutadans, no només d’Encamp o d’Escaldes, hi van a caminar, a passejar els gossos, a fer bici, a córrer, a passejar en família, a pescar o a dinar als restaurants del llac, sense parlar de les activitats culturals que hi tenen lloc, com ara el Landart, concerts, sortides astronòmiques, el circuit hidro-electric de FEDA, amb tot el llegat històric que hi ha entorn de la presa relacionat amb Fhasa, activitats per a nens i no tan nens com ara el bosc viu i el seu circuit pels arbres... i sense comptar amb els turistes que també hi van a fer una volta, i segurament altres activitats que em deixo, disculpeu.
El que vull destacar és que són uns espais de convivència on totes aquestes pràctiques es fan amb respecte a l’entorn i a l’altre, que potser ha vingut a fer alguna cosa diferent de la teva.
Però sobretot, sovint, el que un hi va a buscar és silenci, silenci, que és difícil de trobar en el fons de la vall, desconnexió del ritme trepidant i connexió amb la natura (tot i no ser un paratge verge). Per a mi aquest projecte es carregarà aquest espai de convivència ciutadana i turística. És un lloc únic en aquest aspecte, pocs espais ens quedaran als ciutadans lliures d’alguna atracció temàtica. Què passa, que no tenim dret a  gaudir d’espais com aquest? Tot ha de ser de pagament i atraure més turistes?
Ja és hora que se’ns consulti, que se’ns demani l’opinió.
Engolasters sobretot i també les Pardines són com uns pulmons, tan a prop del frenesí Escaldenc i d’Andorra la Vella,  en un moment hi ets i quan hi ets,  hi trobés un respir... un respir tan necessari! Mantinguem-los, cuidem-los!

 

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Felicitats per l'article. Hi estic totalment d'acord! Bé, personalment a mi m'hi sobra algunes "manifestacions "del mal anomenat landart, la natura és la més maravellosa obra d'art i cal respectar-la i per això ens cal educar en el seu coneixement, doncs sense aquest no hi pot haver ni amor ni respecte. Sembla que els andorrans, i particularment els polítics, estem cada vegada més allunyats de la a natura i la nostra essència. No tot si val, i totes aquestes "iniciatives"no són més que bajanades de "pan para hoy i hambre para mañana i irreversibles quant als d'anys. Rectifiquem sup!

Felicitats Nuria!!! Totalment d'acord amb tu, deixem ja, d'una vegada la natura tranquila, PROu ja n'hi ha prou !!
Quan entendreu "politics" de pacotilla que la la nostra gran riquesa és la Natura ???
Quan entendreu que cal cuidar-la i no malmetre com esteu fent ?
Existeixen realment departaments de Medi Ambient als comuns i a govern ?
O senzillament el poble andorrà està tan sols pagant a uns incompetents ?
Crec que si ....

Hi estic totalment d'acord, em permeto d'afegir-hi que ja hi han molts arbres a la part baixa del camí que han estat tallats. A més que aquells arbres no representaven cap molèstia(per admirar les vistes...)ni perill per la gent(com podriem eventualment causar els de la part de dalt) i que això no es pot considerar com un acte "eco"logic, els arbres s'aguanten entre ells durant forts vents, tempestes... La seva presència no es trivial i el fet d'haver-los tallat i de tallar-ne encara més per fer l'"eco parc" representa greus riscos (més caigudes d'arbres i el que aquestes provoquen).

Estic d'acord amb l'article. Prou de malmetre la nostra natura. Andorra té unes precioses muntanyes, que alguns estan fent malbé poc a poc. La nostra atracció és la muntanya verge, no hi cal fer res més. Qui hi vulgui diversió que se'n vagi a una ciutat, a Portaventura o a Salou.

Totalment d’acord Núria, i no t’oblidis del Pont tibetà, que no te res de tibetà, el rellotge solar, les muntanyes son de tots i els dirigents polítics se les han apropiat pel seu benefici sense consultar amb el poble que és qui els ha votat, estem destroçant el país i venent-lo a preu de saldo. No quedarà res per les generacions futures

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte