Diari digital d'Andorra Bondia
L’encariment dels preus de l’energia ve donat perquè hi ha escassetat.
L’encariment dels preus de l’energia ve donat perquè hi ha escassetat.

FEDA preveu tancar l’any amb un dèficit de com a mínim 10 milions


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El preu de l’energia continua sent car i s’encarirà encara més  perquè a hores d’ara és un bé escàs. Així les coses, “tots els esforços d’estalvi van a minimitzar l’apujada de preus” perquè l’estalvi és l’única eina que pot frenar un encariment que acabarà repercutint en el client final. Aquest és l’escenari que va dibuixar el director general de FEDA, Albert Moles. Per explicar la repercussió d’aquest augment del cost de l’energia per aquest hivern i amb la previsió que no hi hagi prou reserves  per abastir la totalitat de la demanda, Moles es va referir a les xifres de la companyia, i si el 2021 les pèrdues van ser de cinc milions d’euros, perquè aquesta situació crítica només va afectar els mesos finals de l’any, enguany “10 milions en  negatiu no ens els treu ningú”, ja que són ja molts mesos encadenant preus cars. I és que la perspectiva d’aquest hivern és “pitjor” i es fa “complicat” fer previsions sobre què passarà amb el preu de les tarifes. Tot dependrà, va assenyalar, de si Europa és capaç d’arribar a estalviar un 20% d’energia de manera coordinada o si es relaxa i cada país va a la seva. En aquest darrer cas, encara “podem estar molt pitjor del que estem”.

El director de FEDA va insistir que l’estalvi és absolutament necessari i que caldrà aplicar-se “passi el que passi”. Es tracta d’un esforç que sempre serà positiu per a les empreses i la butxaca dels ciutadans, però encara va més enllà: en moments de restriccions com les que augura per a aquest hivern, estalviar “evitarà que els preus pugin tant”. I va advertir que “si tothom gasta de qualsevol manera, potser no ens arriba prou quantitat d’Europa per abastir tot Andorra”. 

Moles va explicar que Europa es troba en un moment de represa econòmica després de la  pandèmia, la qual cosa genera més demanda d’energia i això coincideix amb la crisi a Ucraïna, l’apagada de les energies fòssils, almenys una part, i amb la limitació de fer més centrals nuclears i en el cas de França, a més, amb bona part dels seus reactors parats per manteniment sense garanties que els tinguin disponibles aquest hivern. Però és que a més, va apuntar que cal tenir en compte que hi ha hagut un retard en les inversions amb energies renovables. Tot plegat causa “uns desajustaments que s’allargaran” en el temps. I va afegir: “estem de ple en aquesta transició energètica i la renovable és una energia que quan fa sol n’hi ha i quan no en fa no n’hi ha”, la qual cosa introdueix una volatilitat molt gran en els preus i un encariment. Així doncs, si volem que aquest hivern l’apujada del preu de l’energia sigui al més limitada possible, cal estalviar. Fixant la mirada en Andorra, Moles va recordar que un 70% de l’energia que gastem té un preu tancat, i l’altre 30%, variable. Així doncs, “només que ens estalviem la meitat del preu variable s’abaixa la factura i el dèficit comercial d’Andorra i permet aguantar una mica més o fer apujades més moderades”.

Moles va incidir que venim d’un món on el gas, la gasolina i el carbó semblaven infinits i on els preus de l’energia venien marcats per aquests combustibles. I avui en dia com que això està fallant, els preus es van apujant perquè el mercat no pot subministrar la demanda. Segons va indicar, és un problema que anem arrossegant des de finals de l’any passat i per al qual no es veu solució. D’aquí que una altra vegada remarqui que  l’estalvi és “l’única manera” de fer-ho, perquè d’altres actuacions com ara incrementar els volums de gas, o la inversió més decidida en renovables que farà Europa, són solucions a mitjà  i llarg termini. “També perquè Europa s’adona que el món amb energies renovables serà una mica diferent del que hem tingut fins ara”, va destacar.

Invertir i produir més
El director general de FEDA considera que ja s’han fet passos en aquesta línia de l’estalvi, com ara les reformes per millorar l’eficiència energètica d’edificis o canvis de l’enllumenat a llums leds, però també va reconèixer que “segurament s’hauria pogut fer més”, invertint molt més en estalvi i en producció. Però va reiterar que el que ens ha agafat “per sorpresa” és la caiguda tan ràpida dels combustibles fòssils, perquè “amb la crisi d’Ucraïna, Europa s’ha quedat amb molt menys gas i petroli del que tenia”, la qual cosa ha obligat a reaccionar de manera més ràpida o “a recuperar la velocitat que s’hauria  hagut de tenir fa 20 o 30 anys quan es van començar a muntar eòliques i renovables”.

718 clients amb la tarifa bonificada al juliol

Ara són 718 els clients acollits a la tarifa bonificada de FEDA. Així ho va informar el seu director general, Albert Moles. Si es compara amb els que hi havia a principis d’any, la xifra ha pujat un mica, ja que llavors n’hi havia uns 35 o 40 menys. De tota manera, va puntualitzar que des de l’abril han permès que clients que tenien tarifa nocturna s’adherissin a la bonificada, per la qual cosa “s’està afavorint que hi hagi més clients que vinguin a la tarifa social”, va fer notar, puntualitzant, a més, que ho fan derivats pel departament d’Afers Socials. Pel que fa als ajornaments i fraccionaments de factures, Moles va recordar que aquestes fórmules les van posar en funcionament arran de la Covid. “I vam tenir força demandes al principi”, però ara només ens queden 40 clients en fraccionament i uns 200 en ajornaments. Es tracta de xifres “que es van normalitzant perquè els primers mesos de Covid eren molts més”, va declarar. Quant als impagaments, va assegurar que són  inferiors a l’1%, “una xifra potser una mica més alta de l’habitual, però tampoc tant”. Al seu parer, no són dades ni desmesurades ni preocupants. En relació amb les empreses, va comunicar que alguna n’hi ha, “però ni més ni menys que amb altres èpoques”. 

Andorra
energia
FEDA
inversió
escassetat
llum
energia elèctrica

Compartir via

Comentaris: 6

Comentaris

Els comuns són els primers que han de donar exemple deixant-se de fonts amb llums de colors, Ecoparcs lluminosos, llums de nadal fins al març-abril etc etc etc... no ens cal tanta ostentació oi?
I espera't que encara no s'han acabat de construïr totes les torres i urbanitzacions amb xalets de luxe que es podran veure brillar des de la lluna, i no parlem del subministrament d'aigua... sempre incoherències com voleu que la gent es mentalitzi si sembla que ens preneu el pél?
Només t'ho sembla?
Uiuiui que s'els tallarà el streaming a uns quants quan estiguin jugant...i com sempre muntaran un pollo!
I no hauriem de fer com a Espanya etc i establir ja unes limitacions a la despesa energètica? A que espereu? O com sempre a Andorra no ens afecta fins que tinguem el problema a sobre. Coneixo més d'un/una que passa fred a l'oficina amb l'aire acondicionat a 21ºC!!! Hauriem de fer un pas endavant per prevenir i estalviar energía.... o potser estan massa preocupats els polítics amb les eleccions?
Ja està l’il.luminat que sempre vil copiar espanya. Si foten riure un cop mes. Ens treiem lamcorbata també?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte