Diari digital d'Andorra Bondia
Residents portuguesos durant la visita del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa.
Residents portuguesos durant la visita del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa.

Els lloguers i el cost de la vida, motiu de marxa dels portuguesos


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

Els darrers deu anys la comunitat portuguesa del Principat s’ha reduït de manera significativa. Dels 10.832 residents lusitans que hi havia el 2010, s’ha passat als 8.807 del juliol d’aquest any i, de fet, és l’únic col·lectiu que ha anat perdent residents. Una situació que el cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, admet que “hem anat detectant els darrers anys”. Però quins són els motius que expliquen aquesta pèrdua de població? “El cost de la vida, les dificultats d’accés a l’habitatge, uns lloguers alts i uns salaris que no són gaire grans”, exposa Da Silva, que indica que fins i tot alguns mitjans de comunicació portuguesos s’han fet ressò de les dades.

El cònsol honorari apunta que són motius que no afecten només els portuguesos residents a Andorra, sinó que “hi ha molta gent que es jubila de les primeres generacions que van venir al país i que han estat aquí treballant quaranta o quaranta-cinc anys que, amb la pensió que els queda, si han de pagar mil euros de lloguer no poden”. És per això que, per exemple, en el cas de la comunitat portuguesa, “si tenen una casa al poble els és més fàcil viure aquí”. De la mateixa manera detalla que des del Govern portuguès es donen ajudes als joves immigrants perquè tornin i això també hi ha influït. “Al final a Portugal poden tenir una vida molt digna”, afirma.

Da Silva reconeix que “és una pena que hagin de marxar”, però assenyala que des del consolat tampoc hi poden fer res per molt que lamentin el que passa. “Són decisions polítiques el que s’han de prendre”, apunta, i recorda que “és veritat que segueix arribant gent al país, però si al final aquesta gent no pot viure a Andorra, molts tornaran al seu país”. El cònsol honorari remarca que “hi ha molts empresaris que tenen dificultats per trobar treballadors, tot i que hi ha feina”, per tant, conclou, “Andorra s’hauria de plantejar què passa”. Una reflexió que veu necessària per poder revertir la situació.

lloguers
cost de la vida
motiu
marxa
portuguesos

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Pensó que per desgràcia no nomès la comunitat portuguesa. Son moltes les persones que han tingut que agafar lo que podien i marxar. Més trist és marxar del teu propi País, per lo mateix. Jo tinc 41 anys, amb una malaltia que he de conviure cada dia. Per desgràcia el sou de la cass, no arriba res i les ajudes de govern t' ofeguen cada mes amb papers, reunions absurdes. A sobre la meva condició no hem deixa marxar del País tant per clima com polucio ambiental. Estic engabiada al meu País i sense viure. (Més bé sobreviure) I millor no parlo de afers socials que necessito dies! Estic cansada de dir-ho en veu alta, cada vegada que surt alguna cosa habitatge, o com ara les marxes obligades de la gent per l' ofeg que ens produeix, viure constantment per sobre de les nostres possibilitats. I no per raons personals, sinó perquè burocràticament ens ofeguen!. A veure si algú fa alguna cosa, ja! El youtubers ni els milionaris, es posaran de cambrers, ni caixers, etc

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte