Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha defensat la proposta d’estudiar la viabilitat del tren.
El president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha defensat la proposta d’estudiar la viabilitat del tren.

La Cambra insta el Govern a avaluar una taxa turística per a les autocaravanes


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Únicament amb els vots favorables de la majoria parlamentària i de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, la Cambra ha aprovat aquesta tarda la proposta de resolució presentada per Ciutadans Compromesos per tal d’instar el Govern a, en un termini de sis mesos, avaluar la implantació d’una taxa per als visitants que accedeixen al país amb vehicles tipus camping car, autocaravanes i furgonetes habilitades per dormir-hi i que vulguin pernoctar al país. 

El conseller general de CC Raül Ferré ha defensat la proposta argumentant que cada vegada hi ha més turistes que venen al país amb aquesta mena de vehicles i que sovint passen la nit en paratges naturals o en zones no habilitades a tal efecte. Des del grup socialdemòcrata, el conseller general Roger Padreny ha justificat l’abstenció recordant que la formació es va abstenir també en la votació del text que implantava la taxa turística, ja que era partidària de donar “un sentit ecològic” a la nova figura.

Així mateix, i després d’arribar a un acord per transaccionar el text amb la majoria parlamentària, la cambra ha aprovat la resolució presentada pel grup socialdemòcrata per tal d’instar el Govern a establir un programa de bonificació del carburant de calefacció per als residents al país, programa que haurà d’incloure també bonificacions en el carburant de locomoció per a les empreses i negocis amb seu al país.

També, gràcies a l’acceptació d’una transacció per canviar “el gener del 2023” pels "millors terminis possibles”, la majoria ha acceptat la proposta dels socialdemòcrates, que insta el Govern a treballar perquè el salari mínim se situï en el 60% del salari mitjà, tal com preveu la Carta Social Europea. El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha demanat al Govern i la majoria que “els millors terminis possibles” no s’eternitzin i siguin, per exemple, “abans d’acabar la legislatura”.

D’altra banda, el ple, amb l’abstenció de Terceravia, que ha optat per aquesta opció en totes les votacions, ha aprovat també una segona proposta de Ciutadans Compromesos en què es demana al Govern, en un termini de sis mesos, un estudi de la viabilitat i el cost d’implantació d’una línia de tren des de França o Espanya.

Així mateix, la cambra ha aprovat les propostes per encomanar al Govern l’elaboració d’un programa sectorial sobre gestió forestal i creació de parcs naturals, la relativa a l’enfortiment del marc legal del català per fomentar-ne l’ús social i també per visibilitzar la llengua al si de les organitzacions internacionals, i la de l’encaminada a garantir el seguiment per valorar el resultat de les accions incloses en el pla de xoc i en la normativa relativa a la Justícia.

Finalment, de les onze propostes de resolució presentades, la majoria ha rebutjat la presentada pel PS, que encarregava al Govern treballar perquè l’any 2030 el 25% del parc d’habitatges del país fos de promoció pública, la que pretenia, també presentada des de la bancada socialdemòcrata, encomanar a l’executiu que abans de final d’any fes pública la relació de reglaments i normatives per desenvolupar lleis que hi ha pendents i el corresponent calendari per determinar quan es preveuen tenir enllestides, i la proposta presentada per Carine Montaner per impulsar una enquesta entre tots els treballadors del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per valorar el grau de satisfacció amb la direcció de l’entitat.

En aquest darrer cas, des de la majoria, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha ofert una transacció a la parlamentària canviant l’enquesta per una auditoria de clima laboral, que “inclou també el lideratge”, una proposta que ha estat rebutjada per Montaner, que ha mantingut un tens debat amb el parlamentari demòcrata, que l'ha acusat de “negacionista”. 
La parlamentària ha recriminat a Enseñat l’acusació i li ha recordat que ella només havia “optat per la llibertat” de decidir vacunar-se o no tenint en compte que són “vacunes experimentals”.

Una oposició còmoda i sense cap proposta quan no copia

Els grups de la majoria han aprofitat la segona jornada del debat d’orientació política per carregar contra l’actitud dels dos grups de l’oposició, a qui han retret que únicament critiquen i no aporten cap proposta per solucionar els problemes i reptes que té el país.

Així, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha assegurat que l’oposició té una posició “còmoda” de no fer propostes i els ha retret que “no és raonable” que apliquin “la política de la por, de l’hecatombe”. En aquesta línia, Enseñat, que ha lamentat que “tampoc hem sentit cap retorn” a les propostes que des del Govern i majoria es van posar dilluns damunt la taula, ha remarcat que “no hi ha propostes en temàtiques essencials i només la cantarella que tot està malament”.

En una línia similar s'ha manifestat el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que s'ha queixat que “es facin servir mitges veritats” i ha acusat l’oposició de “fer servir la tirania ideològica”, ja que segueixen “la política del tot o res”. Així mateix, Naudi ha anat una mica més enllà i ha recordat al president del grup socialdemòcrata el debat d’orientació de l’any passat, quan va proposar el mateix “acord verd” que proposava Más País en el seu programa electoral en els comicis espanyols dels 2019, recriminant-li que “quan no copien no fan propostes”.

En la següent intervenció, Pere López ha censurat el comentari de Naudi recordant que “tothom es pot equivocar” i retraient-li que es quedés amb aquest fet quan “és més greu” que des del Govern i la majoria “no es faci res ni s’aportin mesures decidides” per mirar de solucionar els problemes actuals dels ciutadans del país.

Des del grup parlamentari independent, Ferran Costa, que ha lamentat que s’estigués “perdent temps” per dir si el discurs del cap de Govern de dilluns “va ser o no optimista quan la realitat és la que és”, ha admès que cadascú “veu les coses des del seu angle”, però ha censurat els grups de l’oposició per transmetre “una visió apocalíptica”.

Amb tot, Costa, que ha recordat que “aquest Govern ha fet front a situacions realment difícils, com ara el confinament de la població per la pandèmia”, ha convidat els parlamentaris a “buscar consensos” per fer front als moments, situacions i reptes “difícils” i, manllevant les paraules pronunciades per López, per exposar l’Andorra que volen els socialdemòcrates, ha apel·lat a “treballar plegats” per assolir-la perquè en ser una proposta “tan genèrica”, tothom la podria compartir.

cambra
insta
Govern
avaluar
taxa turística
autocaravanes
debat d'orientació
Comentaris: 1

Comentaris

Dons que primer possin serveis com cal no? Es molt pobre l’oferta per buidar etc, i voleu cobrar quan altres paisos tenen de tot i no cobren? Mireu França!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic