Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals del grup socialdemòcrata abandonen l’hemicicle abans d’iniciar el debat del projecte de llei.
Els consellers generals del grup socialdemòcrata abandonen l’hemicicle abans d’iniciar el debat del projecte de llei.

Aprovat el fre de la construcció en un debat sense els consellers del PS


Escrit per: 
M. S. / FOTO: M. S.

Únicament amb els vots dels grups que donen suport al Govern, el Consell General ha aprovat avui el projecte de llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, que condiciona durant un any les llicències d’edificació a l’obtenció d’un informe favorable per part dels ministeris d’Urbanisme i Medi Ambient i estableix una moratòria de dos anys en l’atorgament en les noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic, en un debat sense els parlamentaris del PS, que han optat per abandonar la Cambra com a mostra del seu desacord amb “la manera de treballar un text cabdal i de grans repercussions que necessita temps per treballar-se en condicions”. 

De fet, la sessió ha arrencat amb el debat de la moció discrepant de l’atorgament del caràcter d’extrema urgència i necessitat atorgat al projecte de llei, presentat pels parlamentaris socialdemòcrates i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, en què sol·licitaven la tramitació del text per la via ordinària o la retirada del mateix per part del Govern.

La presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, ha defensat la moció argumentant que la formació no havia tingut prou temps per treballar un “text complex”, que es va “entrar a tràmit a més en ple debat d’orientació política”, motiu pel qual no disposaven de prou elements per poder definir un posicionament al respecte. I en aquest sentit, en una segona intervenció i després de constatar que la moció no prosperaria, ha anunciat que els consellers generals del PS abandonarien l’hemicicle i no participarien en el debat.

La decisió dels socialdemòcrates ha agafat a contrapeu el cap de Govern, que en la seva primera intervenció ha estès la mà al PS per aprofitar el mes de termini que la llei estableix perquè es pactin amb els comuns els criteris que hauran de fonamentar les directius d’ordenació per treballar el text i fer els “retocs” que es considerin oportuns, ja sigui a través d’un “nou projecte de llei o d’una modificació de la llei a través del pressupost”, i la majoria, que han mostrat la seva decepció. 

Xavier Espot, que ha defensat que l’executiu “s’havia vist abocat” a emprar el procediment d’extrema urgència davant la situació actual i per “evitar un efecte crida” malgrat admetre que ja dimarts “es van entrar a tràmit molts projectes de nova construcció”, ha demanat als parlamentaris del PS que reconsideressin la seva posició i ha assegurat que “no té cap tipus de justificació que s’aixequin i no participin en el debat i no votin, no és un posicionament legítim”.

També des dels grups de la majoria s'ha recriminat aquesta actitud i s'ha recordat que el procediment d’extrema urgència i necessitat està avalat tant per la Constitució com pel reglament del Consell General. “Si cada vegada que el Govern s’ajusta a la llei i presenta un text en 48 hores perquè es voti vostès marxen, on està la democràcia i el joc parlamentari?”, s'ha demanat el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d'Areny-Plandolit, que ha recordat que “hi ha tres botons: el del sí, el del no i el de l’abtenció, però no el de marxar”.

Des del grup parlamentari independent, Ferran Costa ha censurat els socialdemòcrates en considerar que “el que fan marxant és desatendre les seves funcions”, mentre que des del grup demòcrata, la consellera general Maria Martisella, que ha remarcat que també els parlamentaris de la majoria van “veure el text el dilluns” i “l’hem hagut de treballar en dos dies”, ha demanat al PS si “no està d’acord a condicionar el creixement urbanístic a estudis de càrrega”.

I és que el text, com han recordat Espot i els consellers de la majoria en les successives intervencions, dona un any als comuns per tal de disposar d’estudis de capacitat màxima de cada parròquia, adequant les previsions de creixement de la població de cada parròquia a les infraestructures i recursos existents i previstos. Durant aquest període, a excepció del primer mes, quan sí que se suspenen les noves llicències en espera que es defineixen els criteris, l’aprovació de nous plans parcials, de projectes d’urbanització i l’atorgament de llicències d’edificació d’obres de nova planta i d’instal·lacions de tota mena, quedarà supeditada a l’informe favorable d’Urbanisme i Medi Ambient. Queden exclosos d’aquest requisit els projectes relatius a la construcció d’habitatges unifamiliars i d’habitatges plurifamiliars en règim de lloguer. 

En el cas de la moratòria de les llicències de nous apartaments turístics la llei, que preveu la cancel·lació automàtica de la inscripció al registre d’habitatges d’ús turístic en cas de compravenda, s’exclou aquells habitatges que obtinguin la categoria de cinc estrelles i els allotjaments atípics.

Des de Terceravia, que ha votat favorablement a la moció del PS, s'ha votat en contra del projecte de llei, ja que “aquest text, sense fer els estudis corresponents, ens genera molts dubtes de legalitat”, segons ha apuntat el president del grup, Josep Pintat, que ha avançat que  l’“analitzarem a fons i prendrem decisions”.

També Montaner ha advertit que la llei “té indicis d’inconstitucionalitat”, mentre que el cap de Govern ha defensat la constitucionalitat de la mateixa i ha negat que hi hagués invasió de competències dels comuns, a la vegada, però, que d'ha mostrat convençut que el text “acabarà al Tribunal Constitucional”.

“S’hauria pogut fer d’una altra manera”

Al final de la sessió, els consellers generals socialdemòcrates han insistit que el projecte de llei per a la promoció de la sostenibilitat i del turisme “s’hauria pogut treballar d’una altra manera”. En aquest sentit, Salazar, que ha acceptat l’oferiment d’Espot de treballar el text per si cal fer modificacions, ha defensat que “hi ha altres procediments” i ha recordat, per exemple, la Llei del Fòrum Nacional de la Joventut, on els grups després d’un treball previ han renunciat al tràmit d’esmenes, o també, com s’ha fet aquesta mateixa legislatura amb la Llei de l’Estat d’alarma i d’emergència o la de les suspensions temporals dels contractes de treball.

Per la seva part, Jordi Font ha defensat que al grup “som capaços de mantenir en secret” si el temor de treballar prèviament el text era que es pogués filtrar, mentre que Susanna Vela ha recordat que els comuns poden portar el text al Tribunal Constitucional i ha incidit en la preocupació que ja han mostrat dues corporacions parroquials.

Consell General
construcció
Partit Socialdemòcrata
PS
sostenibilitat
urbanisme

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Un error històric del PS. Una llàstima, tota democràcia es mereix una bona oposició amb opcions de governar en el futur. Mimetitzar amb Ciudadanos no és de rebut

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte