Diari digital d'Andorra Bondia
Enseñat, Riva i Sabata van explicar ahir el nou projecte pedagògic dels Cantors a nens i famílies, i van firmar el nou conveni.
Enseñat, Riva i Sabata van explicar ahir el nou projecte pedagògic dels Cantors a nens i famílies, i van firmar el nou conveni.

De cor a escola de cant


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

Els Petits Cantors prioritzaran la formació homologada i impartiran els títols elemental i mitjà de cant coral i solista.

Quan Jordi Sabata va assumir al gener la direcció dels Petits Cantors va heretar essencialment l’ombra del que la formació havia sigut en l’època daurada dels seus trenta anys d’existència. La Covid va estar a punt de donar-li el cop de gràcia, i la jubilació de Catherine Metayer, que n’havia sigut l’ànima des del primer moment, no presagiava res de bo. Sabata va acceptar el repte amb una desena de supervivents de l’etapa anterior. Però hi havia dubtes sobre el rumb dels nous Cantors, pràcticament desapareguts des del 2019, i al tradicional concert de Meritxell el que va comparèixer va ser l’embrió d’una formació que de l’anterior en conservarà bàsicament el nom i poca cosa més.

Ho va dir ahir sense embuts el president de l’associació, Carles Enseñat: “Passem de ser un cor a ser una escola de cant coral”. Com es traduirà, això? Per resumir: el nucli dels Petits Cantors de Sabata serà el vessant pedagògic, un canvi “substancial” perquè l’objectiu ja no serà, com era fins ara, aixecar una desena de concerts l’any, sinó la formació dels cantaires. 

Una formació, a més, reglada, que obrirà la porta als títols elemental i mitjà de cant coral a través d’un currículum dividit en mòduls: el de cant coral, essencialment assaig de cor, com ja es feia fins ara, i el de formació musical (llenguatge musical, història, harmonia). Amb opció de fer encara un pas més: el cicle mitjà de cant solista (idiomes aplicats al cant, música de cambra), per als que tinguin intenció de cursar estudis superiors. Els cantaires que només vulguin cantar en un cor, independentment de la titulació, també ho podran fer, per descomptat.

Tot això serà possible en el marc de l’homologació del currículum acadèmic en què es troba immers l’Institut de Música, que d’altra banda coordina el mateix Sabata,  que ja l’ha començat a desplegar a nivell intern i que podria ser una realitat a partir del curs que ve. Seran els mateixos professors de l’Institut els que impartiran els  els mòduls de cant coral, que s’afegirà a l’assignatura de cant que ja s’imparteix a la Llacuna.

Fins aquí, els bons propòsits, perquè el repte herculi de Sabata és ara mateix reclutar nens i guanyar múscul, recordin que ara mateix els Petits Cantors són una desena.

La formació serà, per tant, primer una escola i només després un cor amb vocació concertística, perquè els concerts seran una més de les activitats que s’hi desenvoluparan. Així ho contempla el conveni firmat ahir per l’associació dels Petits Cantors i el ministeri de Cultura, i que preveu una subvenció de 47.000 euros el 2022 i de 53.000 el 2023, una quantitat substancialment per sota dels 65.000 que establia el conveni fins ara vigent, que datava del 2018. Canvia també el concepte: fins ara, la subvenció era a compte de la desena de concerts per temporada que el cor es comprometia a cantar. Òbviament, els dos anys de pandèmia va ser impossible complir amb aquest requisit, i d’aquí la reorientació de la subvenció, ara destinada a cobrir les necessitats d’una escola de cant. Això no vol dir que no hi haurà concerts. De moment n’hi ha tres de programats: el de Nadal, el de la Constitució i, atenció, el que al juny oferiran en homenatge a Metayer, qui en va dur les regnes des del concert fundacional, la Missa de Gall del 1991 a Santa Eulàlia, fins al concert de Meritxell del 2021. Mitja vida. “Sense ella, probablement cap de nosaltres estaria avui aquí”, va concloure el seu successor.

Petits Cantors

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Una llàstima, els Petits Cantors eren molts bons, es una pena la jubilació de la sra. Metayer, era l’ànima d’aquesta coral, feian concerts per tot el mon portant el nom d’Andorra amb molt d’orgull i deixan el llistó molt alt. Felicitats pel que va ser!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte