Diari digital d'Andorra Bondia
El president del PS, Pere López, i el secretari general, Pere Baró, a punt de comparèixer per fer balanç del debat d’orientació política.
El president del PS, Pere López, i el secretari general, Pere Baró, a punt de comparèixer per fer balanç del debat d’orientació política.

Lligar l’increment del lloguer al dels salaris és “inflacionista”, sosté el PS


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

López es confessa “preocupat” per la “manca de formació econòmica” dels que “prenen decisions” al Govern.

No han tingut pèls a la llengua ni el president ni el secretari general del PS en la compareixença conjunta d’ahir per fer “balanç” del debat d’orientació política de la setmana passada i valorar, de passada, el projecte de llei de mesures de protecció en l’àmbit de l’habitatge aprovada dimecres pel Govern. Tots dos han sigut durs, però el president, Pere López, ha disparat amb bala. Segons ell, l’Executiu no té un full de ruta per lluitar contra la inflació: “Empresaris i ciutadans han d’estar amoïnats perquè el Govern no té una política macroeconòmica”. I no la té, atenció, per la “mancança de formació econòmica dels que prenen decisions al Govern, que els porta a confondre conceptes bàsics i a no saber quines mesures tenen o no tenen impacte en l’IPC”. Per exemple? La gratuïtat de l’autobús, que té un efecte “residual” en la cistella de la compra. El que sí que hi tindria un impacte directe seria bonificar els preus dels carburants, proposta de resolució presentada pel PS al debat i aprovada pel Consell “que encara no s’ha posat en marxa”.

Pel president del PS, totes les mesures que ha anat aprovant el Govern són “inflacionistes”, començant per l’increment del preu dels lloguers aprovat dimecres i acabant per la pujada de la factura de la llum que el director general de FEDA va augurar per a l’hivern que ve. Pel que fa als lloguers, López ha exigit una política “més valenta i més decidida” per contenir-los, perquè qui té més capacitat per fer front a la inflació “són els propietaris”. Vincular l’increment de la renda a l’índex de revalorització dels salaris, que el mateix Govern haurà de fixar, és segons ell un error perquè l’increment dels salaris acabarà a la butxaca dels propietaris. “Els empresaris comencen a estar preocupats perquè s’adonen que l’esforç que hauran de fer per actualitzar les nòmines anirà a parar al lloguer”.

I quina és la solució que el PS proposa? Aplicar l’IPC a les despeses variables, com ara manteniment i assegurances, però no a les fixes, cost de construcció i amortitzacions: “Si s’aplica el mateix percentatge a salaris i a lloguers no resolem res i l’únic que fem és alimentar la pilota de la inflació”. La mesura aprovada dimecres reflecteix segons  López el “desconeixement en matèria macroeconòmica”, d’una banda, i de l’altra, “la influència que els propietaris tenen en aquest Govern”. El gran enemic és la inflació, va concloure, “i l’únic que veiem és que pugen els lloguers i puja l’energia”.

DA, fora de la realitat
També el secretari d’organització del PS, Pere Baró, ha tingut paraules gruixudes. Segons ell, el discurs de DA i de la resta de grups de la majoria al debat d’orientació política ha sigut “triomfalista i absolutament desconnectat de la realitat: o no la veuen o no la volen veure”. I la realitat que la majoria “no veu”  és un salari mínim “que no arriba al 60% del mitjà, que era el compromís que portaven al programa”, i unes pensions també “fora de la realitat” que no permeten als nostres padrins “viure en condicions”. “Com que a ells els va bé, es pensen que a la resta de ciutadans, també”. Tot plegat demostra que “no estan capacitats per liderar aquest país” i “que no saben gestionar ni l’avui ni tampoc el demà”.

El secretari general, en fi, ha implorat la majoria “no ja que ens escolti a nosaltres, perquè no ho ha fet mai, sinó que escolti els ciutadans”. La conclusió ha sigut demolidora: “Andorra es mereix un Govern que toqui de peus a terra i que pensi en tots els ciutadans”.

López, per acabar, s'ha referit en termes ambigus a la decisió del Govern d’habilitar l’AFA com a prestador d’última instància: “Pot ser una figura positiva per garantir l’accés dels bancs a liquiditat, però s’assembla més aviat a una pòlissa de crèdit per a certs casos i per una quantia determinada, 340 milions d’euros, més que un prestador d’última instància”.

Partit Socialdemòcrata
PS
Pere López
Pere Baró

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bon dia, "Lligar l’increment del lloguer al dels salaris és “inflacionista”, sosté el PS" Evidentment que ho és ! No entenc la llògica que Govern está seguint pel que fa als lloguers massa alts / habitatge. O millor dit: si que ho sé, i és ben obvi PS sup, continueu vigilant i denunciant pràctiques "déviantes" Cordialment Zamzam

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte