Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha conversat telemàticament amb els mitjans des de la Missió Permanent d’Andorra a l’ONU.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha conversat telemàticament amb els mitjans des de la Missió Permanent d’Andorra a l’ONU.

Andorra donarà suport si s’opta per jutjar Rússia per crims de guerra


Escrit per: 
M.S./ Foto: Govern d'Andorra

Andorra donaria suport que “es facin les corresponents investigacions” i, si es constata que s’han comès crims de guerra a Ucraïna per part de Rússia, que “es jutgin els responsables i que es reparin les víctimes dels mateixos”. Així ho ha assegurat avui el cap de Govern, Xavier Espot, des de Nova York, on ha assistit com oient a la reunió del Consell de Seguretat de Nacions Unides en què s'ha debatut aquesta qüestió després que el president ucraïnès, Volodymyr Zelensky, hagués demanat la creació d’un tribunal especial per castigar Rússia en la seva intervenció al plenari de la 77a Assemblea General de les Nacions Unides que s’està celebrant aquesta setmana.

Espot, que ha atès telemàticament els mitjans andorrans des de la Missió Permanent del país a l’ONU, ha detallat que, com no podia ser d’una altra manera, la qüestió de la guerra d’Ucraïna està sent un dels temes principals de l’assemblea i, en aquest sentit, ha fet palesa la “preocupació” existent davant els darrers anuncis del president rus, que fan preveure “que aquesta guerra durarà encara un temps”. Així mateix, el cap de Govern, preocupat també perquè el conflicte s’estengui “com una taca d’oli” i afecti països de l’òrbita exsoviètica que tenien ja “una pau fràgil” i per la “separació dels països en dos blocs”, ha recordat que la posició d’Andorra sobre el conflicte “és prou coneguda, ferma i constant” i que no és altra que la d’alinear-se amb els països occidentals i amb tots aquells que consideren que es tracta d’una “guerra injusta” i “contrària a la Carta de Nacions Unides”.

D’altra banda, Espot, que en la seva intervenció de demà al vespre al plenari exposarà la “preocupació per la situació geopolítica” però també abordarà els “grans reptes” com la lluita contra el canvi climàtic i parlarà de temes com l’educació, la igualtat de gènere o el multilingüisme, ha destacat la importància que té per a Andorra, amb una xarxa diplomàtica petita, poder ser en un fòrum d’aquestes característiques per impulsar les relacions bilaterals amb els diferents estats.

En aquesta línia, Espot ha fet un repàs de les trobades que ell mateix i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, han mantingut aquests dies amb mandataris de països de la Unió Europea, principalment amb els que estan més allunyats i “segurament no coneixen tant la situació d’Andorra ni tenen un coneixement detallat de com està la negociació”.

Espot, que ha recordat que al marge del vistiplau de “nostre interlocutor” l’“última paraula sobre l’acord” la tenen els estats membres, ha defensat la importància d’obtenir el suport d’aquests, especialment ara que s’estan abordant qüestions que requereixen d’un “arbitratge polític” com són les telecomunicacions, i la necessitat de mantenir Andorra Telecom com a únic operador, i la lliure circulació de persones amb temes com les quotes d’immigració, l’exigència de penals a les persones que venen a treballar al país i els foragitaments.

Malgrat admetre que es tracta de qüestions “difícils”, ja que les excepcions que es demanen “no estan escrites en les directives europees” i “fins i tot en alguns casos les contradiu”, Espot s'ha mostrat convençut que s’arribarà a “solucions de compromís”. I és aquesta línia, ha destacat que “no em preocupa tant el resultat de la negociació i de l’acord final, que segur que serà bo, sinó que sapiguem explicar-lo”.

Nacions Unides
Rússia
Ucraïna

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

No ens podem estar calladets i deixar als russos tranquils?
Andorra no té altres problemes?
Sempre n'hi ha que miran a l'altre costat.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte