Diari digital d'Andorra Bondia
Alex Ruiz, president de l’AEAT.
Alex Ruiz, president de l’AEAT.

Alex Ruíz: “Ens acusen de la falta de lloguer residencial, però no som els dolents”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

Com ha anat la temporada d’estiu?
Bé, la veritat és que ha anat molt bé. Hem de diferenciar una mica el maig de la resta. El mes de maig va ser pitjor que el de l’any passat i ho atribuïm al fet que l’any passat va ser just l’obertura després de les restriccions, encara no hi havia viatges internacionals i molta gent va venir a Andorra. Però tot i que hem baixat respecte a l’any passat, estem en números prepandèmia, per tant, normalitat.

I la resta?
Juny i juliol hauríem de diferenciar la zona de Canillo i la d’Encamp. A Canillo molt bé, amb dades de prepandèmia, amb ocupacions del 60-65%, però al Pas de la Casa no. Hem tingut un 15-20% d’ocupació en el millor dels casos.

Ostres! És molt poc.
Sempre ho atribueixo que a Encamp i al Pas no hi ha un atractiu turístic. A Canillo tenim el Roc del Quer i el pont tibetà, a Arcalís el mirador de Tristaina... i veiem que aquests atractius porten moltíssima gent i s’amortitzen molt ràpidament. Per tant, fa falta un atractiu al Pas. Amb la llei de la taxa turística el Govern ens va prometre que una part molt important dels diners anirien a l’edifici multifuncional, però que la resta serien per al sector turístic i hem parlat moltes vegades que alguna cosa s’ha de fer. Què? No ho sé. L’espai és el que és, però cal fer alguna cosa perquè a l’agost pugen molts espanyols, però per obligació, perquè la resta de parròquies estan plenes i només troben lloc allà. 

I a l’agost quina ocupació hi ha hagut?
A Canillo entre el 90 i el 95%, i al Pas, entre el 60 i el 80%. Però la gent no es queda al Pas. El francès ve durant el dia, compra tabac o Ricard i no pernocta. I l’espanyol, que puja per obligació, dorm i al matí se’n va a altres llocs. No consumeixen al poble perquè no hi ha atractiu, no hi ha atractiu comercial ni turístic.

I aquest mes de setembre?
Estem en la línia, al Pas pitjor que a Canillo. En el cas de Canillo estem més o menys igual que l’any passat, no és una gran ocupació i entre setmana estem buits, però els caps de setmana hi ha gent.

Parlava abans de la taxa turística. Com ha anat la seva introducció, s’ha acceptat bé?
Sí, els primers dies va sobtar una mica perquè va ser tan a correcuita que no vam tenir temps a informar i s’informava un cop la gent era aquí. Alguns no trobaven lògic que fos tan ràpid, però al final ho assumien perquè estan acostumats que surten altres països on la taxa també existeix.

Donen per recuperada totalment l’activitat?
Sí, en principi sí. L’altre dia Joe Biden deia que la Covid ja havia acabat i sembla que sí, però ens hem adonat que la gent ha canviat molt. Es fan moltes reserves d’última hora. Encara hi ha petits casos que obliguen a quedar-se a casa, per tant, la gent espera a última hora i això ens fa molt difícil fer previsions.

Encara treballen amb assegurances? Aquesta situació els fa canviar tarifes o treballar de manera diferent?
Les assegurances ja no existeixen, però sí que segueix una mica la flexibilitat. I si ens trobem que hi ha alguna cosa reservada i algú no pot venir, s’anul·la la reserva i el pots posar un 10 o un 15% més car i es ven.

Han apujat preus?
Amb la llei del 2017 ens van fer un seguit de millores als apartaments i això ens va permetre apujar preus. Sí que és cert que el ministre defensa una Andorra amb menys ocupació i un preu més alt. A mi per una part em sembla bé i per l’altra no, perquè hem de donar servei a tothom.

Què vol dir?
Els caps de setmana vivim del client de proximitat i són clients importants, per tant, hi ha d’haver de tot. Menys ocupació i més qualitat? Sí, però també hem de millorar molt amb el comerç. Encara no tenim un comerç de categoria i si realment volem que vinguin, entre cometes, gent milionària, hem d’adequar el comerç perquè hi hagi botigues de qualitat. No tenim grans marques i no sé per què. Cal un pla a llarg termini.

També el cònsol de Canillo defensava fa uns dies que calia reduir el nombre de llits turístics. Com ho veuen?
Hem de pensar que la llei nova que es va aprovar la setmana passada l’han fet per la falta d’habitatges a Andorra. Sabem que això és un problema i entenem que la moratòria vagi per aquest camí, per intentar que els nous edificis que s’estan fent no es converteixin en apartaments turístics per poder tenir una plaça major de lloguer residencial. Hem de pensar que els 90 o 95% dels apartaments turístics estan a parròquies altes i són edificis que el promotor per circumstàncies no els va poder vendre, va intentar llogar-los i tampoc. 

Per què?
Si et passeges per Soldeu, Bordes d’Envalira, no hi ha res. No hi ha forn, no hi ha farmàcia, ni carnisseria. La gent té un topall a Canillo, per falta de serveis, d’infraestructures pel trànsit que hem vist aquest agost.

I la moratòria solucionarà el problema de l’habitatge?
No. Durant aquests dos anys volen fer un estudi per saber fins a quants turistes poden venir. Si comencem a reduir i busquem client de qualitat, no sé si tot el comerç i la restauració podrà viure de menys clientela. Veurem què diu l’estudi, però no crec que se solucioni amb aquesta llei el tema de l’habitatge, penso que hi ha solucions més immediates.

Quines?
Formo part de l’Institut Nacional de l’Habitatge i es va fer un informe que va identificar 6.800 pisos buits. Només que un 20% poguessin sortir al mercat, el problema s’acaba. Això sí que és una solució immediata i en canvi ningú l’aborda. Cal una amnistia amb Espanya.

Però el problema dels pisos buits és només que són pisos no declarats?
Jo penso que sí. Fins i tot hi ha gent que en el seu moment ho van comprar amb diners no declarats, pel que sigui s’ha mort el titular de l’habitatge, no ho ha posat a l’herència perquè no està legalitzat i l’actual propietari no sap que té un pis. Si ho sabés i el pogués posar a lloguer, cobrant 400 o 500 euros al mes... De no tenir res a poder ingressar 5.000 o 6.000 euros a l’any, segur que tots hi estarien d’acord i penso que solucionaria el problema de l’habitatge. Però ningú aborda el tema.

Han decidit ja si recorreran al Tribunal Constitucional la nova llei?
Ho està tramitant el nostre departament jurídic, però amb un percentatge altíssim de possibilitats tirarem endavant perquè tenim molta gent afectada. Pensem que realment la llei és anticonstitucional, fins i tot el cap de Govern va reconèixer que probablement acabaria al TC, per tant, si diuen això ja saben que estan al límit.

Què no els sembla bé?
Ja li vaig manifestar al ministre Jordi Torres que no trobàvem lògic que hi havia una sèrie d’operacions preparades per fer compravendes i que no hi pugui haver una excepció. El 2017, amb totes les inversions que vam fer, ens van dir que aquesta llicència quedava de per vida a l’habitatge, no al titular. Ens han canviat les regles del joc i no ho trobem lògic. Tampoc veiem bé que la llei digui que uns sí i uns no. Els apartaments de 5 estrelles sí i els de 4, no. No ho veiem lògic, jo puc tenir 5 estrelles i donar un servei de 3, o al revés. Al final l’important és la qualitat i el servei.

L’anunci de la moratòria els ha començat a afectar? Operacions que estaven a mig fer i s’han fet enrere?
Sí, ens han trucat moltes immobiliàries i associats i els hem dit: o firmes abans de l’aprovació de la llei o perdràs la llicència. Però és clar, qui ha comprat 5 pisos o un bloc sencer, potser no té tots els diners i ha demanat una hipoteca i això no ho poden solucionar en tres dies. Els notaris també van molt desbordats... Ens està afectant, hi ha qui ha fet la paga i senyal i està intentant que el venedor li retorni.

Amb la problemàtica dels lloguers han estat molt assenyalats. Els ha sabut greu?
Sí. Sempre dic que som l’aneguet lleig i ens acusen que la falta de lloguer residencial és per culpa nostra, però no és real. Pensen que som els dolents, però no ho som. Al final, el propietari de l’habitatge és l’últim esglaó.

Del 2006 al 2018 hi va haver un boom dels apartaments. Amb la llei del 2017 es va reduir una mica el nombre i els últims anys s’ha estabilitzat. Han tocat sostre?
No, crec que el que va passar va ser que hi havia molts apartaments que no estaven legalitzats i amb la nova llei, un dels primers objectius era buscar l’intrusisme. A partir d’aquí, hi ha alts i baixos. Cada vegada ens posen més traves per part del Govern i ens hem estabilitzat per les circumstàncies. I ara ja sabem que durant dos anys no podrem créixer més.

Abans d’acabar. Com preveuen la temporada d’hivern.
Més o menys les reserves estan igual que l’any passat, però esperant l’última hora. Tenim la Copa del Món el mes de març, per a nosaltres el millor mes és el febrer perquè els francesos tenen vacances i venen en massa. Per tant, la Copa del Món al març és molt important, així que ja tenim tots els ingredients perquè sigui una bona temporada. Tot i així, veurem què passa amb les pujades de llum, IPC, la benzina... i tenim el forfet únic, que això ajudarà moltíssim.

Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic
AEAT
Alex Ruiz

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Jo crec que si que teniu culpa. Fa 15 anys erem els mateixos que ara i no hi havia problemes de pisos. Dursnt tota la darrera decada s’ha destinat molta edificacio nova a Lloguer turístic i com pot ser que ara no hi hagi pisos? Doncs per que no es dediquen al residencial. Les dades canten, un 133% de creixement…

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte