Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants sindicals Gabriel Ubach i Carla Guinot en una reunió del Consell Econòmic i Social.
Els representants sindicals Gabriel Ubach i Carla Guinot en una reunió del Consell Econòmic i Social.

Ubach diu que frenar la construcció “apujarà més el preu dels pisos”


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

“Mirar de frenar la construcció durant un any no només no resol el problema que hi ha amb l’habitatge, sinó que l’agreuja”. Així de contundent es va mostrar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, en relació amb la recentment aprovada Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, un text que condiciona durant un any les llicències d’edificació a l’obtenció d’un informe favorable per part dels ministeris d’Urbanisme i Medi Ambient i estableix una moratòria de dos anys en l’atorgament en les noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic.

I és que Ubach, per qui si s’ha arribat a la situació actual “ha estat per les polítiques neoliberals dels diferents governs de Demòcrates” a qui va acusar a més de “no tenir cap intenció de solucionar el problema de l’habitatge”, mirar ara de posar fre a la construcció durant un any “només servirà per incrementar el preu dels habitatges ja existents” i, per tant, “empitjorar” el problema d’accés a l’habitatge.

El dirigent de l’USdA, que va insistir que “la política d’habitatge ha estat desastrosa” i “s’ha afavorit una inversió estrangera que ha anat en detriment de la gent del país”, ja que “no només no pot llogar un pis, sinó que tampoc el pot comprar”, va recordar que des del sindicat fa anys que es proposen mesures per frenar aquest problema com són limitar el preu de l’habitatge de lloguer a 8 euros el metre quadrat, crear un registre de la propietat o incentivar la construcció d’habitatges públics a preu assequible. “Si ve un promotor que vol fer 20 habitatges l’ajudem que en faci 30 i que aquests 10 siguin de protecció oficial”, va destacar Ubach, que va assegurar que si al seu moment s’hagués acceptat aquesta proposta avui dia “es podria comptar amb entre 600 i 800 habitatges a preu raonable” per a la gent del país, que “no hauria de marxar a viure fora de les nostres fronteres”.

En aquest sentit, el secretari general de l’USdA va demanar al cap de Govern que “es comenci a mirar al mirall i veure quina Andorra està deixant amb les polítiques que ha fet tots aquests anys”.

“Hi ha un forat entre salaris i pensions i el cost de la vida”

El secretari general de l’USdA considera que “hi ha un forat entre salaris i pensions i el cost de la vida”, un forat que “ja existia abans de la guerra a  Ucraïna i de l’espiral inflacionista del darrer any”, i que l’única manera de resoldre el problema i evitar que vagi a més és “apujant els salaris i pensions”, i fer-ho “per sobre del que es puguin apujar els lloguers”. 

Aquest és el plantejament que Gabriel Ubach portarà a la reunió del Consell Econòmic i Social prevista per aquesta setmana, una trobada, però, de la qual no espera massa cosa, ja que fins ara “totes les propostes que hem fet ens les han rebutjat”. Ubach, crític amb l’amenaça del Govern que “si no hi ha acord entre els agents socials tirarà pel dret” perquè “és el que ha fet sempre els darrers quinze anys”, va lamentar també que des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), d’on va sorgir la demanda de parlar d’apujar els salaris,  no se’ls hagi fet arribar “cap proposta” que serveixi de “punt de partida” per iniciar aquest diàleg.

 

 

Ubach
construcció
pisos

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Per primer cop en la vida estic d’acord amb Gabriel Ubach

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte