Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Tribuna

Tribuna

 

 

 La concessió de Saetde

La concessió de Saetde

Autor: Plataforma per la transparència de la concessió de Saetde


El nou conveni eleva la superfície concessionada al 30% del territori parroquial.

Entenent com una falta de consideració i de respecte envers el poble d’Encamp, la manca d’informació i transparència així com la precipitació amb la qual el Comú d’Encamp ha tractat l’assumpte de la concessió de Saetde, fem públic al diari perquè tothom pugui tenir-hi accés –ja que l’adquisició del document ha estat posada a un preu dissuasiu per a molts, de 176,5 euros– l’edicte del 12/9/2022 d’iniciació a tràmit de competència de projectes corresponent a la concessió sol·licitada per Saetde.
Com a elements rellevants dels plànols de mala qualitat adjuntats, es treuen del domini de concessió els territoris de Pessons, Cubil, Emportona, Griu i Campeà (1.080 hectàrees), mentre s’afegeixen tot el sector (obaga i solana) envoltant el pic Maià, del Pas de la Casa a Envalira, els terrenys de Concòrdia i la solana de la Llosada (1390 hectàrees), ampliant la superfície de concessió de 310 hectàrees i arribant fins a una superfície de 2.632 hectàrees. Aquesta superfície representa 30% del territori parroquial. La durada de la concessió és de 50 anys.
A la vista del procediment utilitzat pel Comú d’Encamp, i després de la lectura del document, volem subratllar diferents punts:
–Per què no s’ha informat prèviament el poble abans de la sortida de l’edicte, d’una qüestió tan important com és la concessió del 30% del territori parroquial durant mig segle?
–Per què el que havia de ser un concurs internacional (segons les paraules de l’equip comunal durant la campanya electoral) s’ha transformat en una sol·licitud de Saetde?
–Sabeu que Saetde està encara castigat a no poder presentar-se a un edicte públic durant dos anys més per l’assumpte del refugi de l’Illa?
–Més de nou quilòmetres de la carretera General 2 travessaran els nous terrenys proposats en la concessió. Quant pot valdre la potencial opció a desenvolupar activitats comercials, turístiques o immobiliàries o altres de banda i banda d’aquest tram?
–És just que aquesta opció sigui monopoli d’una sola societat en un terreny parroquial?
–En el pla energètic del país, es preveu el desplegament d’infraestructures en el domini proposat (energia eòlica i solar). Què passarà llavors? L’empresa concessionada cobrarà lloguers? Farà ella mateixa la implantació de les infraestructures? Cobrarà l’energia generada?
–És suficient el termini molt limitat de dos mesos perquè es puguin presentar altres empreses?
–No hi hauria d’haver algun peritatge que valori la importància mediambiental d’unes superfícies tan importants?
-No hi hauria d’haver un peritatge econòmic?
–No haurien de retornar les infraestructures al poble després de 50 anys d’explotació?
–És el poble que ha de pagar l’altíssim preu de manteniment del Funicamp?
–Andorra està adherida al Conveni sobre el Paisatge, en el qual existeix el compromís de fer un referèndum quan es proposen modificacions importants. No són aquestes suficientment grans?
–Quin efecte paisatgístic tindrà l’entrada nord del país després de travessar tants quilòmetres amb infraestructures?
–Quin efecte tenen sobre l’aigua aquest volum d’infraestructures i usuaris en la part alta de la conca vessant del Valira d’Orient? Algú ha pensat a estudiar-ho?
–No és anar a contracorrent ampliar encara més la superfície concessionada sabent que aquests creixements són la causa dels col·lapses actuals, no només a nivell del país, sinó a nivell mundial?
–Podem hipotecar el futur dels nostres fills sobre aquest termini de temps amb algun contracte fet de pressa i corrent i quasi d’amagat?
–Per què tanta pressa i tan poca claredat de part del Comú d’Encamp?

Comentaris: 3

Comentaris

Sembla un xanxullo a l'interès d'un particular i en contra del poble.
Concurs internacional ja!!!!
potser un altre concessió miraria més pels treballadors del país

Inadmissible actuació en contra de l'interès general, que cal ser frenada , revisada ,sotmesa a criteri general dels ciutadans d'Encamp i d'Andorra. Prou de xanxullos ,ja és hora de parar una manera de fer no apropiada!!!

Això es una vegada mes, una manipulació de Sr Viladomat que s’ho creu tot permès. Aquest Sr ha d’entendre que no es a casa seva ni i serà mai, les Muntanyes on l’hi deixem que es guanyi la vida, son Nostres, del Poble d’Encamp, i la majoria actual, no es pot treure de la màniga un concurs diferent que un concurs Públic per edicte, el que passa es que aquest Sr, per les seves actituds, a fet que SATEDE sigui castigada a 3 anys de no poder-se presentar a un edicte públic, d’aquí aquesta nova i estranya formula que ens tindran que explicar la gent de la majoria actual.
Els Terrenys son Nostres, i ja en hi ha prou d’interessos privats, la Neu ha de ser d’interès Nacional.
Ja estem tardan en sancionar una ocupació indeguda dels antics denominats Terreny de Concòrdia, no estan en la concessió actual.
Que acabi la concessió que te, i si no, que l’ha rescati el Comu amb un Banc Nacional i de la ma dels Canillencs fem de la Neu un interès de tots, un interès Nacional.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic