Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, en l’acte.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, en l’acte.

La Cambra manifesta “inquietud” pel límit a les llicències urbanístiques


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, aprovada fa 15 dies i que preveu que durant un any les llicències d’edificació quedaran condicionades a l’obtenció d’un informe favorable per part dels ministeris d’Urbanisme i Medi Ambient, ha generat “inquietud i preocupació” entre empresaris i inversors. Així ho ha manifestat el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Josep Maria Mas, assenyalant que l’estabilitat del marc jurídic que regula l’activitat dels agents econòmics és indispensable per fer prediccions més o menys fermes. En aquest sentit, ha recordat que la Cambra sempre ha defensat “un creixement equilibrat i sostenible” del país i que sigui respectuós amb el medi ambient, per la qual cosa va afegir que “els plans de creixement ja s’havien d’haver fet des de fa temps i que cal planificar les accions i acompanyar la llei amb un estudi que avaluï l’impacte social i econòmic de les mesures”.

El crit d’alerta del sector de la construcció el llançava el president de la Cambra en el marc de la presentació de l’Informe econòmic del 2021 i ha obtingut, de forma immediata, la resposta del cap de Govern, Xavier Espot, també present en l’acte. “No tinguin cap dubte que aquestes mesures, per molt traumàtiques que puguin semblar i que la realitat demostrarà que no ho són, eren imprescindibles per no veure’ns abocats a una moratòria”, ha exposat. Espot ha negat que els canvis aprovats siguin una moratòria i ha deixat clar que “no fer res sí que ens hauria abocat a una moratòria que hauria estat un cop molt fort per a l’economia i hauria llançat un molt mal senyal fora de les fronteres”.

El cap de Govern ha manifestat que “no podíem seguir tancant els ulls a una realitat que ens agradi o no era una realitat desbocada i completament desadaptada a les possibilitats que tenim com a país”, per tant, ha recordat la necessitat d’elaborar estudis de capacitat de càrrega a totes les parròquies, “d’acord amb la seva idiosincràsia” per assolir un creixement sostenible. 

“No estem posant un fre excessiu a la construcció”, ha volgut tranquil·litzar, insistint que “això no és una aturada en sec ni cap moratòria”, i ha demanat confiança en el Govern, els comuns i els sectors econòmics, “perquè també seran consultats” perquè d’aquí a un mes es pugui disposar de les directrius que des dels ministeris d’Urbanisme i Medi Ambient es demanaran de complir els projectes que es vulguin tirar endavant. “Quan vegin que es continuaran autoritzant projectes, s’adonaran que les mesures no són tan traumàtiques com semblen”, ha garantit, afegint que tan sols s’hi afegirà un requisit “addicional” als diferents elements que ja es demanen avui.

Al final de l’acte, i preguntat per la intervenció d’Espot, Mas ha apuntat que el text legislatiu “gira cap on ha dit el cap de Govern, potser pot fer que doni una altra visió a l’empresariat, sobretot de la construcció”.

Allau de projectes
D’altra banda, responent a preguntes dels mitjans de comunicació, Espot s'ha referit a l’allau de projectes que han rebut els comuns des de l’aprovació de la llei, per mirar d’evitar les mesures previstes. “Tothom legítimament defensa els seus interessos. Qui ha de defensar l’interès general és el Govern i no podem demanar als propietaris privats ni a la patronal de la construcció que defensin els interessos generals”, ha reconegut. Amb tot, ha volgut “relativitzar” la situació indicant que potser molts d’aquests projectes “s’haurien entrat d’aquí a un mes i per tant, no vol dir que s’hagi generat una bombolla com a conseqüència de la mesura”.

Ara bé, en demanar-li pel fet que la llei encara no hagi estat publicada –encara s’està dins el termini i es confiava que sortís avui– i el marge que ha donat a actuar, ha exposat que la situació confirma la correcció de la tramitació parlamentària seguint el tràmit d’extrema urgència i necessitat.

Respecte pel recurs de les empreses d’allotjament
El cap de Govern ha mostrat “ple respecte” per la decisió de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic de recórrer als tribunals la moratòria de dos anys en l’atorgament de noves llicències. “És molt legítim”,ha dit, recordant això sí que no poden acudir directament al Tribunal Constitucional, sinó que hauran d’impugnar el text, primer, per la via ordinària. Amb tot, ha insistit que “defensarem la nostra posició”, ja que considera que “no era de justícia, i més en un context de moratòria” que es pogués anar venent indefinidament un pis i que la llicència no anés associada al propietari. “Això hauria creat una especulació entorn dels pisos enorme i situava molts residents en una absoluta indefensió”, ha argumentat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el ministre de Turisme Jordi Torres, que va recordar que en el cas d’un restaurant, quan hi ha un canvi de propietari s’ha de tramitar una nova llicència turística. A més, ha assenyalat el fort augment d’apartaments turístics que hi ha hagut els darrers anys, fet que les ha portat a limitar el creixement en un sector que creuen que pot perjudicar especialment el mercat residencial.

cambra
llicències
urbanístiques

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr. Espot, i per què el Govern no pot demanar als propietaris i constructors que defenssin els interessos generals i tinguin una mica de seny? Si estan malmetent el nostre petit país, generant problemes d'habitatge i feina, crec que Govern hauria de parar aquesta bogeria i deiuxar ñes paraules buydies de costat. O potser massa interessos i amiguismes? Si que hi ha especiulació i si que hi ha bombolla, deixeu de negar el que salta a la vista

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte