Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Mas ha presentat l’Informe Econòmic de la Cambra de Comerç.
Josep Maria Mas ha presentat l’Informe Econòmic de la Cambra de Comerç.

Temor que la falta mà d’obra qualificada freni la recuperació


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La Cambra de Comerç ha alertat de les dificultats amb què es troben moltes empreses a l’hora de trobar mà d’obra qualificada, un element que consideren que podria arribar a actuar com un “limitador” del dinamisme econòmic del Principat. Així ho ha exposat el president de la institució, Josep Maria Mas, en el discurs que va pronunciar en el marc de la presentació de l’Informe Econòmic del 2021.

El document indica que el 2021 el context econòmic va millorar clarament, amb un fort creixement del PIB, que va ser del 8,9% en termes reals, contrastant amb la caiguda de l’11,2% del 2020. Per sectors, la construcció va liderar l’impuls econòmic, sobretot per l’activitat lligada al sector de l’habitatge. 

Després de repassar les dades del 2021, Mas ha parlat de les perspectives de futur, assenyalant que la situació es torna més incerta a mesura que avança l’any. La inflació i l’augment dels tipus d’interès fa que les previsions de creixement es revisin a la baixa a nivell internacional, i no s’amaga que el resultat final dependrà de l’evolució de la guerra, del comportament dels preus energètics i de si es produeix un enquistament de la inflació. Amb tot, es confia que al Principat l’economia mantindrà un bon comportament liderat pel turisme i que se superaran les expectatives que hi havia a començament de l’exercici, recuperant aviat els nivells d’activitat pre-Covid.

I és a totes aquestes incerteses on la Cambra afegeix les complicacions que pot suposar no trobar treballadors qualificats. Ha detallat que des de fa anys les empreses andorranes “pateixen per la manca de personal qualificat i l’escassetat de talent”, un problema que s’ha vist agreujat per la pandèmia, i per això consideren que les empreses s’hauran de “conscienciar” i fer un esforç per “invertir en capital humà”, formant-lo i adaptant-lo a les noves exigències professionals.

Crítica
Des de la Cambra tambés'ha aprofitat per fer una estirada d’orelles al Govern per la pràctica que adopta de modificar determinades lleis a través d’altres cossos legislatius que no tenen res a veure amb la matèria objecte de la modificació, un fet que, diuen, crea inseguretat jurídica.

D’altra banda, i tal com ja s’havia reclamat anteriorment, s'ha demanat al Govern que reconsideri la implantació del nou règim de dipòsit de comptes per a petites empreses i autònoms, ja que asseguren que lluny d’aportar millores “incrementa la feixuga burocràcia i els costos empresarials”. 

En el mateix sentit han demanat la complicitat de l’Administració pública per seguir avançant en el pla d’agilització i simplificació de tràmits, apostant també per actualitzar normes i simplificar l’entramat organitzatiu per alliberar els usuaris de “càrregues oneroses i de requeriments innecessaris”.

Des de la Cambra s'ha tornat a fer referència al desenclavament del país, celebrant els acords per millorar la xarxa viària des dels Pirineus Orientals fins a la frontera, però també s'ha demanat de valorar i estudiar les possibilitats de connexió amb la xarxa ferroviària francesa. Finalment, també s'ha fet referència a l’estalvi energètic que caldrà assolir aquest hivern, per al qual el cap de Govern, Xavier Espot, ha demanat col·laboració.

Volen més participació en la negociació amb la UE
La Cambra de Comerç ha demanat al cap de Govern poder tenir una participació “activa” en les negociacions per l’acord d’associació, per poder aportar la visió i les inquietuds de l’empresariat, i és que han apuntat que el sector té “dificultats” per valorar les oportunitats que pot oferir la integració al mercat interior europeu. Espot, de la seva banda, ha defensat la participació i la comunicació ciutadana que s’ha fet fins ara i que se seguirà fent, però ha deixat clar que “no podem explicar el que no sabem”, en referència amb aquells aspectes en què encara no s’ha tancat la negociació. Tot i així, ha assegurat que analitzaran si cal fer més reunions amb els col·lectius.

“Acceptacions i renúncies” per acordar l’augment de salaris

“En moments com l’actual cal un exercici d’acceptacions i de renúncies i saber que el pols de la recuperació no només depèn de les accions concretes d’un Govern, sinó que també depèn de com es prepara un país sencer per superar moments de dificultat”. L’afirmació l'ha pronunciat el cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció en l’acte de la Cambra de Comerç fent referència a la trobada del Consell Econòmic i Social (CES) que es durà a terme avui i que ha de servir perquè patronal i sindicats puguin acordar un increment salarial per als treballadors per a l’any que ve. Espot considera imprescindible aquest augment tenint en compte la tendència inflacionista. “Si no s’augmenten els salaris i tot es fia que el Govern doni ajuts no contribuirem de forma proporcionada” a l’impuls de l’economia. Ara bé, ha apuntat que si la inflació és del 10%, “els sindicats han de ser raonables i no demanar un augment indiscriminat del 10%”, de la mateixa manera que ha expressat que les empreses “també han d’acceptar que alguna millora salarial” s’ha d’aplicar.

Espot s'ha mostrat confiat que les dues parts podran arribar a una “solució consensuada” i que no serà necessari que el Govern adopti una decisió “unilateral”, ja que creu que “si tothom ajuda un cop més superarem amb escreix el repte que tenim damunt la taula”.

Encara que la Cambra no és membre del Consell Econòmic i Social, el cap de Govern s'ha compromès a consultar-los i a tenir en compte el seu parer en aquesta qüestió. Preguntat per quin podria ser el seu posicionament, el president de l’entitat, Josep Maria Mas, ha evitat posar una xifra concreta i ha deixat en mans de la patronal la negociació, tot i que ha reiterat que ajudaran en tot allò que se’ls demani. Tampoc el cap de Govern ha volgut avançar la dada d’IPC amb què es treballa el pressupost i si s’ha modificat, tenint en compte la repercussió que pot tenir en l’increment salarial, aquí sí previst per llei, dels funcionaris.

 

Cambra de Comerç
mà d'obra
Habitatge
CES

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

La cambra té temor a la frenada de construcció que va lligada a l'especulació i a l'augment del preu dels pisos. I té temor a i a la manca de personal qualificat per que tot deu està marxant per no poder ni viure. Potser s'han saltat les clases de primària per veure que esta relacionat? Que un problema genera l'altre? sembleu gossets perseguint-vos la cueta en voltes mare meva!
Els treballadors qualificats tenen més seny i no vindran aquí a malgastar el seu salari en un pis diminut per un preu abusiu, s'aniràn enlloc on els valoraran com cal. Aquí tracteu als treballadors com ramat i s'està girant en contra vostra, ja era hora! Però aixó si: Ui, Ui! No pareu la construcció que no podrem omplir-nos les butxaques! De veritat més incongruents no podeu ser

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte