Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i Landry Riba han exposat a Canillo en quin punt es troba la negociació de l’acord d’associació amb la UE.
Xavier Espot i Landry Riba han exposat a Canillo en quin punt es troba la negociació de l’acord d’associació amb la UE.

Predisposició de la UE per trobar una solució per a Andorra Telecom


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

“Notem una voluntat de trobar una solució per a Andorra Telecom”. Aquest optimisme moderat és el que han volgut mostrar aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en el transcurs de la reunió per informar del punt en què es troba la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i recollir els neguits de la ciutadania que s'ha fet al Palau de Gel de Canillo.

I és que malgrat que la UE no s’ha pronunciat encara sobre la proposta andorrana en relació amb l’operadora de telecomunicacions, sí que “els indicis que arriben ens diuen com a mínim parlem-ne”, un fet que ja de per si “és positiu”, tal com ha destacat Espot, convençut que es podrà trobar una solució satisfactòria per a les dues parts en les dues qüestions més espinoses quant a la lliure circulació de persones i a la lliure circulació de serveis que hi ha en aquests moments damunt la taula de negociació, com és la voluntat d’Andorra de mantenir cert control immigratori i de mantenir l’statu quo d’Andorra Telecom.

Pel que fa a la parapública, Riba ha admès els dos esculls que suposen el roaming i la liberalització del mercat i ha defensat la posició del Govern respecte que Andorra Telecom es mantingui com a única operadora, tenint en compte el que suposa per als ingressos de l’Estat.

Quant al roaming, Riba ha concretat que s’ha demanat a la UE el mateix temps que van tenir al seu moment els Estats membres per arribar a la fórmula del “roaming like at home”, és a dir que els ciutadans paguin a qualsevol país de la UE el mateix que pagarien a casa seva, que van ser deu anys. Per la seva part, el cap de Govern ha insistit en la importància del roaming per als ingressos d’Andorra Telecom i en la necessitat de fer-lo “compatible” amb l’interès que poden tenir els ciutadans del país per poder utilitzar el telèfon a qualsevol país de la UE i pagar com si estiguessin a Andorra.

Respecte a la lliure circulació de persones, Espot i Riba han destacat que des de la Unió Europea ja s’accepta incloure en l’acord una adaptació que permeti a Andorra controlar els fluxos migratoris, que seria similar al mecanisme de Liechtenstein, tot i que “s’ha d’acabar de perfilar”, i s'han mostrat convençuts que també es trobarà una solució en matèria de control d’antecedents penals i en aquelles qüestions de policia administrativa com poden ser foragitaments i les devolucions en calent.

Així, tal com ja va fer la setmana passada, Espot ha obert la porta a deixar de fer un control sistemàtic dels antecedents penals a les persones que volen venir a viure i treballar al país i fer-lo només en determinats casos, un aspecte que ja preveu la normativa europea, i també a revisar el tema de les expulsions i foragitaments, una qüestió que la UE tampoc prohibeix si bé demana “un procediment garantista” i que se cenyeixi a “casos justificats”.

Responent a algunes de les preguntes de la trentena d’assistents a la reunió, Espot i Riba, que s'han mostrat disposats a “redoblar” els esforços de comunicació per explicar a la ciutadania els avenços en la negociació i un acord que és cabdal per diversificar l’economia, han reiterat que la fiscalitat queda al marge de l’acord d’associació i també els controls duaners, tant de persones com de mercaderies, als punts fronterers. En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que el manteniment de la duana és un element clau per no haver de tocar la fiscalitat i poder mantenir la competitivitat.

Demà, a les set de la tarda, Espot i Riba protagonitzaran una nova reunió informativa a la Massana, a Les Fontetes,  i dijous serà el torn d'Escaldes-Engordany, tammbé a les set a la sala d'actes del Comú.

ue
acord d'associació
Andorra Telecom

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Ens fondran per tots costats, diners, inpostos, inposicions…… un p…to drama aixo de la ue
Segurament tindrà repercussions negatives, però potser Andorra deixa de ser un forat d'especulació i lliguen més curt als que ara per ara foten els que els rota amb la nostra terra

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte